Dárdai Pál kiakadt, amikor újra Márton fiáról kérdezték

Zsinórban ötödször volt tegnap kezdő a Bundesligában Dárdai Márton, Dárdai Pál középső fia, akiről egyre többet beszélnek Németországban. A Hertha 19 éves védőjét Marco Rossi hívná a magyar nemzeti csapatba, de ha így folytatja, egy nap beverekedheti magát a német válogatottba. Még akkor is, ha az apja újra megkapta egy újságírótól, hogy „de hát az edző fia”, és nem fogta vissza magát a válaszában.

2021. 03. 22. 8:25
VfB Stuttgart - Hertha BSC
Hatott Dárdai motivációs beszéde az Augsburg elleni meccs előtt Fotó: Tom Weller/dpa/AFP/Europress
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra kapja a dicséreteket Németországban Dárdai Márton, akit a Hertha krízisének nagy nyerteseként írnak le. Vasárnap a Leverkusen elleni 3-0-s győzelem volt sorozatban az ötödik Bundesliga-meccs, amelyen kezdő volt a 19 éves középhátvéd, akit a három belső védős rendszerben a tengelyben vet be. A legtöbb német lap kiemeli, szó sincs arról, hogy csak azért játszik, mert az apja az edző. A Bild például azt írta, hogy a középső Dárdai fiú „nem azért, hanem annak dacára játszik, mert az édesapja a vezetőedző”.

Dárdai Márton magabiztosan játszik a Bundesligában Fotó: EPA/Filip Singer

Persze vannak, akik újra és újra felvetik a kérdést, hogy az edző fiaként élvez-e előnyöket Dárdai Márton. A tegnapi meccs előtt a Sky Sport riportere faggatta erről Dárdai Pált, aki a Bild beszámolója szerint azonnal robbant a felvetésre. – Miért kezdjük újra ezt a témát? Már százszor megkérdeztek erről a baromságról – reagált indulatosan a magyar edző. – Azért kellene Mártonra figyelni, mert jól játszik, nem azért, mert az edző fia. Százszor megválaszoltam ezt a kérdést, szépen, udvariasan. De most már jó lenne a teljesítménye alapján megítélni őt, és nem azon csámcsogni, hogy az edző fia. Százszor is elmondhatod, hogy ő az edző fia, de ennek semmi értelme. Provokálni akarsz? Miért kérdezel újra erről?

Erre a riporter próbálta elmagyarázni, hogy a stúdióban Márton játékát elemezték, és érdekesnek tűnt a kérdés. – Ezt itt és most fejezzük be! – válaszolta Dárdai Pál. – Edző és játékos vagyunk, tudjuk ezt külön kezelni, nincs ebből probléma az öltözőben. Mit akarsz kezdeni ezzel?

Dárdai Pál megelégelte, hogy folyton a fiával nyaggatják Fotó: MTI/EPA/Maja Hitij

Közben azt is látni kell, hogy nem véletlenül kerül szóba egyre többször Dárdai Márton neve a német médiában, ugyanis ballábas védőként a négyszeres világbajnok nemzet utánpótlásában is ritka kincs lehet. Ugyan még csak hét Bundesliga-meccs van a háta mögött, de a Transfermarkt már a sorozatos pályára lépései előtt elkezdte növelni a piaci értékét. Legutóbb januárban frissítették az árát, amely jelenleg 700 ezer euró, és nem lepődnénk meg, ha a következő korrekciónál már meghaladná az egymilliós értéket, köszönhetően az elmúlt hetekben mutatott remek játékának.

A saját korosztályában Dárdai a 700 ezer euróval is már a negyedik legértékesebb német középhátvéd. A legfeljebb 19 évesek között csak Bright Arrey-Mbi (Bayern München, egymillió), Malick Thiaw (Schalke, kétmillió) és Armel Bella Kotchap (Bochum, ötmillió) ér többet nála. Közülük azonban egyelőre csak Thiaw-nak van élvonalbeli tapasztalata Dárdain kívül.

Ennek megfelelően Márton a német utánpótlás-válogatottaknak is oszlopos tagja. Az U17-ben alapember volt, tavaly pedig már az U19-ben játszott, amelyet a korábbi kiváló középhátvéd, Christian Wörns irányít. Ha Dárdai állandósítja a helyét a Hertha kezdőjében, amire most jó esélye van, hamarosan az U21-ben is számításba vehetik, amely már a felnőtt válogatott előszobája.

Eddig Dárdai Pál legidősebb fia, a szintén német korosztályos válogatott Palkó, aki a télen Fehérvárra szerződött, már nem jutott el. Palkó a héten rajtoló U21-es Európa-bajnokságon már a magyar keret tagja volt, végül azonban Gera Zoltán edző mégsem számíthat rá sérülés miatt. Mindenesetre ő csak akkor lett nyitott a magyar válogatottságra, amikor a németre már láthatóan nem volt esélye, noha Magyarországról korábban is hívták.

Ugyanerre lehet számítani Dárdai Márton esetében is: amíg a németeknél reális esélye van, addig aligha lesz magyar válogatott. természetesen figyelemmel kíséri a sorsát, sajtóinformációk szerint a nyári Eb után, az őszi vb-selejtezőkre meghívót is küldene neki, de ne vegyünk mérget rá, hogy már az idén láthatjuk Dárdait magyar mezben. Vagy valaha.

Az a furcsa helyzet is előállhat, hogy Dárdai Pál egyik fia magyar, a másik német válogatott lesz egy napon. Nem lenne egyedi eset, a 2014-ben világbajnok Jérome Boateng testvére, Kevin-Prince Boateng a ghánai nemzeti csapatban szerepelt. A Dárdai fiúkhoz hasonlóan mindketten Berlinben születtek és a Herthában nevelkedtek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.