Ezt ki hitte volna?! Esteban Ocon nyert a Hungaroringen!

Bombameglepetés a Hungaroringen: Esteban Ocon, az Alpine francia versenyzője nyerte meg a 36. Formula–1-es Magyar Nagydíjat! A 24 éves pilóta a pályafutása során először győzött az F1-ben, megelőzve Sebastian Vettelt (Aston Martin) és Lewis Hamiltont (Mercedes). A pontverseny eddigi éllovasa, Max Verstappen (Red Bull) a rajtnál megsérült autójával csak tizedik lett, így Hamilton állt az élre.

Magyar Nemzet
2021. 08. 01. 17:28
OCON, Esteban
Mogyoród, 2021. augusztus 1. Esteban Ocon, az Alpine francia versenyzõje a Forma-1-es Magyar Nagydíjon a mogyoródi Hungaroringen 2021. augusztus 1-jén. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nagydíjon szombaton a hétszeres világbajnok, vb-címvédő szerezte meg a pole pozíciót, s a Mercedes kibérelte a rajtrács első sorát, hiszen a brit pilóta mögött Valtteri Bottas lett a második az időmérőn. A pontversenyben Hamilton előtt nyolc ponttal vezető Max Verstappennek be kellett érnie a harmadik hellyel, a Red Bull másik pilótája, Sergio Pérez lett a negyedik, utána pedig Pierre Gasly (Alpha Tauri), Lando Norris (McLaren), Charles Leclerc (Ferrari), Esteban Ocon (Alpine), Fernando Alonso (Alpine) és Sebastian Vettel (Aston Martin) következett az első tízben. Az időmérő után úgy nézett ki, hogy vasárnap a Mercedesek közepesen kemény abroncsokon rajtolnak (Hamilton és Bottas szombaton ezeken jutott tovább a Q2-ből), a többiek lágy keverékeken, de az időjárás közbeszólt, nem sokkal a rajt előtt eleredt az eső, így a mezőny átmeneti esőgumikon vágott neki a 70 körös futamnak. Leszámítva Antonio Giovinazzit, az Alfa Romeo kockáztatott vele, a közepes keverékeken hagyta.

Nagy esély volt rá, hogy a rajt balesetet hoz, és így is lett. Bottas kissé lemaradt, majd az 1-es kanyarban elszámította a féktávot, már mindenki fékezett, amikor ő itt még a gázt nyomta, meglöke Norrist, aki kiütötte a pályáról Verstappent. Bottas rajtavesztett, kiesett a versenyből, miként Pérez, Leclerc és a szintén hibázó Lance Stroll (Aston Martin), s félbeszakították a versenyt. Pérezt maga Bottas lökte ki, aki így mindkét Red Bullt elintézte. Verstappen a bukótérből a sérült autójával visszaevickélt a pályára és a Red Bull bokszába, a 13. helyre került, de versenyben maradt. Norris autóját nem tudták megjavítani, közben pedig elállt az eső, még a nap is kisütött.

Hamilton mindent megúszott, a második helyre Ocon, a harmadikra Vettel jött fel, a negyedik helyre pedig Carlos Sainz (Ferrari), aki a 15. helyről indult, az ötödikre Cunoda Juki (Alpha Tauri), ő a 16. helyről rajtolt. A spanyol és a japán szépen eljött a „romok” között.

A verseny újraindítása hihetetlen jelenetet és hatalmas fordulatot hozott. A felvezető kör végén mindenki a bokszba hajtott friss gumikért, leszámítva Hamiltont, aki egyedül állt fel a rajtrácsra (!), minden más versenyben maradt autó a bokszutcából indult. A kör végén a hétszeres világbajnok is kiment a bokszba, de csak az utolsó, 14. helyre tudott visszajönni, ez hatalmas baklövés volt a Mercedestől. Ekkor Ocon vezette a versenyt, mögötte Vettel, Nicholas Latifi (Williams), Cunoda, Sainz és Alonso következett. Közben Nyikita Mazepin (Haas) is kiesett. A 12. körben Verstappen a 11., Hamilton a 13. volt, utóbbi beszorult Gasly mögé, rádión jelentette, hogy képtelen közelebb kerülni hozzá. Így a 20. körben kemény abroncsokra váltott, és ez nagy húzás volt, mert Hamilton az ugyancsak kereket cserélő Daniel Ricciardót és Verstappent is megelőzte. A 32. körben már az ötödik helyen haladt; az első négy pozíciót Ocon, Vettel, Alonso és Sainz foglalta el. Vettel a 37. körben letudta a kerékcseréjét, utána Ocon is, ám a négyszeres világbajnok német nem tudta megelőzni a franciát.

Hamiltonnak nagy volt a tempója, Alonso azonban nem akarta olcsón adni a bőrét, szívósan ellenállt, a kétszeres világbajnok hosszú körökön át zseniálisan védekezett. S ezzel csapattársát, Ocont is segítette. Hamilton öt körrel a vége előtt aztán túljutott Alonsón, majd rögtön Sainzot támadta a dobogóért, és a 67. körben már a Mercedes volt a harmadik. Verstappen a sérült autójával feljött a tizedik helyre, ebből a futamból többet nem hozhatott ki.

Előrébb már Hamilton sem léphetett, a 36. Magyar Nagydíjat Esteban Ocon nyerte meg – ezt ki hitte volna a verseny előtt?! Az Alpine 24 éves pilótája a pályafutása első futamgyőzelmét aratta Vettel és Hamilton előtt. De Hamilton is nyert, mert az összetettben átvette a vezetést Verstappentől, most hat ponttal nála az előny, 192-186 a csata állása.

Esteban Ocon, az idei Magyar Nagydíj győztese
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyar Nagydíj, Hungaroring (70 kör, 306,63 km):

1. Esteban Ocon (francia, Alpine) 2:04:43.199 óra

2. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 1.859 másodperc hátrány

3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2.736 mp h.

4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 15.018 mp h.

5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 15.651 mp h.

6. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 63.614 mp h.

7. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 75.803 mp h.

8. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 77.910 mp h.

9. George Russell (brit, Williams) 79.094 mp h.

10. (holland, Red Bull) 80.244 mp h.

11. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1 kör h.

12. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1 kör h.

13. Mick Schumacher (német, Haas) 1 kör h.

14. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1 kör h.

A vb-pontversenyek állása 11 futam után:

pilóták:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 192 pont

2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 186

3. Lando Norris (brit, McLaren) 113

4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 108

5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 104

6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 80

7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 80

8. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 50

9. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 48

10. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 48

11. Esteban Ocon (francia, Alpine) 39

12. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 36

13. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 18

14. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 16

15. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 4

16. George Russell (brit, Williams) 2

17. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1

18. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Mercedes 300 pont

2. Red Bull 290

3. McLaren 163

4. Ferrari 160

5. Alpine 75

6. Aston Martin 66

7. Alpha Tauri 64

8. Williams 6

9. Alfa Romeo 2

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.