Verstappen győzött, a Mercedes Bottast Hamilton elé zavarta

Zsinórban harmadszor győzött Max Verstappen, aki a vasárnapi Formula–1-es Osztrák Nagydíjat is behúzta, megelőzve Valtteri Bottast és Lando Norrist. A címvédő Lewis Hamilton csupán a negyedik lett, így harminckét pontra nőtt a hátránya a világbajnoki tabellát vezető holland mögött.

2021. 07. 04. 16:53
Max Verstappen
epa09322315 First placed Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing reacts after the Formula One Grand Prix of Austria at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria, 04 July 2021. EPA/Christian Bruna / POOL Fotó: Christian Bruna / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel a Stájer Nagydíj után ismét Spielbergbe látogatott a száguldó cirkusz mezőnye. Ahogy a helyszín sem változott, a pole pozíciót ismét a világbajnoki éllovas (Red Bull) kaparintotta meg . Mögötte sorrendben Lando Norris (McLaren), Sergio Pérez (Red Bull), és Valtteri Bottas (mindkettő Mercedes) végzett a szombati időmérő edzésen.

A vasárnapi futamon Norris jól kapta el a rajtot, Verstappennek védekeznie kellett, de megőrizte a vezető helyét, valamint csapattársa, Pérez is sikerrel verte vissza Hamilton támadásait. Az első kör végén a biztonsági autónak is jelenése volt a pályán: Esteban Ocon Alpine-ja a nagy tumultusban szendvicsbe került, a koccanás nyomán eltört az első felfüggesztése.

 

A 3. körig autózott a mezőny a Safety Car mögött, majd az újraindítás után Norris és Pérez hatalmas csatába keveredett egymással. A mexikói kicsúszott a kavicságyba és visszaesett a tizedik helyre. De nemcsak ő búslakodhatott, hanem Norris is – őt ugyanis öt másodperces büntetéssel sújtották Pérez leszorítása miatt. Bottas eközben szemfüles módon megelőzte Hamiltont, azonban a Mercedestől rögtön rászóltak, hogy engedje maga elé világbajnok csapattársát – három kör elteltével máris több izgalomban volt részünk, mint múlt héten a Stájer Nagydíjon.

A Max Verstappent éltető holland szurkolók
Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

Pérez után Hamiltont kapta meg a nyakába Norris, de ezúttal sem adta olcsón a bőrét. A címvédő 17 körön keresztül haladt honfitársa mögött, amit Verstappen köszönt szépen, és 9,3 másodpercre elhúzott az élen.

A 31. körben Bottas és Norris kart karba öltve érkezett meg a bokszutcába. A finn ellenfele elé ugrott, ugyanis a mclarenes a kerékcseréjét megelőzően letöltötte a büntetését. Egy körrel később Hamilton is kiment, majd Verstappen is, akinek a kerékcseréje után az előnye tovább hízott, immár 13 másodperccel vezetett.

Pérez közben a középmezőnyben randalírozott. A 41. körben Charles Leclerckel csapott össze – a mexikói leszorította a monacóit, a „jutalma” ezért öt másodperces időbüntetés volt. Hat kör elteltével a két pilóta előadta még egyszer ugyanezt, Pérez újra megbűnhődött.

Pérez leszorítja Leclercet:

Hamilton autója megsérült az egyik kerékvetőn, a mögötte autózó Bottas gyorsabb volt nála, mégsem előzhette meg csapattársát – munkaadója a 48. körben ezt szigorúan megtiltotta neki. Igen ám, csakhogy Norris ott loholt a nyomukban, így a Mercedes szabad utat adott Bottasnak az előzésre. A finn el is ment Hamilton mellett, és rövid időn belül Norris is megtette ugyanezt.

Az egész futamon magányosan vezető Max Verstappen újabb rajt-cél győzelmet aratott, rajta kívül még Valtteri Bottas és Lando Norris pezsgőzhetett a dobogón. Lewis Hamiltonnak be kellett érnie a negyedik hellyel, így hátránya 32 pontra dagadt Verstappen mögött. Carlos Sainz (Ferrari), Pérez, Daniel Ricciardo (McLaren), Charles Leclerc (Ferrari), Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Fernando Alonso (Alpine) végzett még pontszerző helyen.

Verstappen befutója:

Végeredmény, Osztrák Nagydíj, Spielberg (71 kör, 306,452 km, a pontszerzők):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:23:54.543 óra

2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 17.973 másodperc hátrány

3. Lando Norris (brit, McLaren) 20.019 mp h.

4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 46.452 mp h.

5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 57.144 mp h.

6. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 57.915 mp h.

7. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1:00.395 perc h.

8. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:01.195 p h.

9. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:01.844 p h.

10. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1 kör h.

Leggyorsabb kör: 1:06.200 perc, Verstappen (62. kör)

A vb-pontversenyek állása 9 futam után (még 14 van hátra):

versenyzők:

1. Verstappen 182 pont

2. Hamilton 150

3. Pérez 104

4. Norris 101

5. Bottas 92

6. Leclerc 62

7. Sainz 60

8. Ricciardo 40

9. Gasly 39

10. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 30

11. Alonso 20

12. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 14

13. Esteban Ocon (francia, Alpine) 12

14. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 9

15. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1

16. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Red Bull 286 pont

2. Mercedes 242

3. McLaren 141

4. Ferrari 122

5. Alpha Tauri 48

6. Aston Martin 44

7. Alpine 32

8. Alfa Romeo 2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.