Formula–1-es mintájú szigorítás lesz a Tour de Hongrie-n

Nagy erőkkel zajlanak az augusztus 29-én rajtoló, ötnapos 41. Tour de Hongrie kerékpáros-körverseny előkészületei, a várakozások szerint a nemzeti körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnyét láthatjuk Magyarországon. Ugyanakkor az egész világot érintő koronavírus-járvány miatt a szervezők minden eshetőségre felkészülnek.

Magyar Nemzet
Forrás: tourdehongrie.hu2020. 07. 22. 12:32
null
Forrás: tourdehongrie.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Normális körülmények között zajló versenyt tervezünk, de fel kell készülnünk olyan eshetőségre is, hogy korlátozó intézkedések közepette kell dolgoznunk – mondta el Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A szervezők alapvetően két területre osztják a járvány miatt esetleg szükségessé váló biztonsági intézkedéseket: a versenyzőket, kísérőket, szervezőket és a médiát érintő intézkedésekre, illetve a nézőkre vonatkozó eseti szabályokra. A Tour de Hongrie azon kevés sportesemény közé tartozik, amelyet úgy láthatnak a nézők az egyes helyszíneken, hogy mindeközben ez semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár – hiszen a városokon, településeken áthaladó mezőny és az út mellett, több kilométer hosszan tartózkodó, egymástól távolságot tartó nézők semmivel sem jelentenek nagyobb kockázatot, mint a mindennapi élet az utakon, köztereken.

Az egyes, kiemelt szurkolói figyelemre számot tartó helyszínek, mint például a rajt- és célterületek, egyes szurkolói pontok szükséges esetben elzárhatóak a nézők elől. A szervező Vuelta Sportiroda munkatársai dolgoznak a nézőket is érintő megoldásokon, mint például egyes nézői területek vagy hegyi szakaszok lezárása, amelyeket szükség esetén életbe léptethetnek.

A versenyt kísérő orvosi, mentős stáb mellett külön hangsúlyt kapnak a járványügyi intézkedések. A Tour de Hongrie-ra indulás, utazás előtti öt napon keresztül folyamatos egészségügyi ellenőrzés szükséges az összes csapattag számára, ideértve a teljes személyzetet a versenyzőkkel együtt, az utazás feltétele továbbá minimum egy negatív teszteredmény (PCR-teszt) három nappal az indulás előtt. A csapatok tagjai közvetlenül csak tesztelt és ellenőrzött személyekkel érintkezhetnek, szurkolókkal pedig egyáltalán nem. Az esemény alatt biztosított a tesztelési lehetőség.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) Covid–19-koordinátort jelöl ki, akinek a feladata többek között ellenőrizni, hogy a szervezők és a résztvevők betartják-e az előírásokat. A szervezők csökkentik a lehetőséget a csapatok közvetlen találkozására – a versenyt kivéve természetesen. A csapatok és az egyes szervezői csoportok a Formula–1-ben bevezetett mintára úgynevezett „buborékokban” lesznek magyarországi tartózkodásuk során. A csapatokat egymástól elválasztva szállásolják el kisebb panziókban vagy olyan hotelekben, ahol megoldható, hogy szintenként és/vagy épületszárnyanként elkülöníthessék őket.

Fotó: tourdehongrie.hu

Eisenkrammer Károly azt is elmondta, hogy tekintettel a magyar körversenyt övező kiemelkedő nemzetközi érdeklődésre, a média kiszolgálására, az élő televíziós közvetítés minél magasabb szinten történő gyártására koncentrálnak. Az esemény már tavaly is többmilliós nézettséget ért el a világ 198 országában, Magyarországon az M4Sport közvetített minden szakaszról, ebben az évben pedig már a legmagasabb osztályba tartozó, World Tour-csapatok is rajthoz állnak nálunk.

A 41. Tour de Hongrie programja:

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom–Esztergom, 118 km

2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen–Hajdúszoboszló, 158 km

3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag–Nyíregyháza, 182 km

4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak–Kazincbarcika, 180 km

5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc–Gyöngyös–Kékestető, 188 km

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.