Gulácsi, Szalai Attila és Nikolics is a top 100-ban Európában

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-re készülő harmincas keretébe bekerült játékosok statisztikáit nézve azt látjuk, hogy Gulácsi Péter egész Európát tekintve is a 16. helyen áll a játszott percek sorában, és Szalai Attila is a top 100-ban van. Nikolics Nemanja a 49 tétmérkőzésével emelkedik ki a keretbe bekerült mezőnyjátékosok közül. A legtöbb gól Hahn Jánosé, a legtöbb gólpassz Szoboszlai Dominiké.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU2021. 05. 08. 11:55
Gulácsi
epa08941991 Leipzig's goalkeeper Peter Gulacsi reacts during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and RB Leipzig in Wolfsburg, Germany, 16 January 2021. EPA/FOCKE STRANGMANN / POOL CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: FOCKE STRANGMANN / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután szövetségi kapitány csütörtökön kihirdette a magyar válogatott Eb-re készülő harmincas, bő keretét, a Nemzeti Sport megnézte, ki mennyit játszott ebben az idényben a klubjában és a válogatottban, a sportnapilap kíváncsi volt a gól- és gólpasszmutatókra, kapusok esetében a kapott gól nélküli meccsek számára. Azt már elöljáróban leszögezhetjük, hogy a keret játékban van, a Ferencvárosban, az NB I-ben tavasszal bemutatkozó kapust, a nyolc meccsen védő Bogdán Ádámot leszámítva mindenki legalább 26 tétmérkőzésen (a válogatott-találkozókkal együtt) pályára lépett ebben az idényben.

A „legek” felsorolását érdemes az RB Leipziggel éppen pénteken hosszabbító, a klubjában ebben az idényben az összes tétmeccsen védő Gulácsi Péterrel kezdeni, aki mindent egybevetve ötven hivatalos mérkőzésen (a felkészülési találkozókat nem számolva) lépett pályára a 2020–2021-es idényben, ebből hatszor a válogatottban és 4530 percet (540-et a válogatottban) töltött a pályán (a félidők hosszabbításait nem számolva). Ezek a számok nemcsak a válogatott keretét nézve kiemelkedőek, hanem európai viszonylatban is. A játszott perceket nézve Gulácsi egész Európában a 16., a listát jelenleg leendő Eb-csoportellenfelünk játékosa, a portugál Rúben Dias vezeti (Manchester City, 59 meccs, 5096 perc), míg a játszott mérkőzéseket tekintve a szintén portugál válogatott Bruno Fernandes (Manchester United, 61 meccs) áll az élen.

A legtöbb találkozón pályára lépő mezőnyjátékos Rossi keretéből Nikolics Nemanja, a Mol Fehérvár csatára, aki klubjában 39, a válogatottban a 11-ből tíz tétmérkőzésen szerepelt. A 49 tétmeccsel Európa 100 legtöbbször foglalkoztatott labdarúgója közé is bekerült Nikolics, a Transfermarkt összesítésében a 89. Ez azzal együtt is kiemelkedő szám, hogy a 33 éves játékost sokszor le- vagy becserélték, így összesen 2638 játékperc jutott neki, viszont ez idő alatt 23 gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott, ebből hármat-hármat a válogatottban, ami már kimondottan jó mutató.

A legtöbb játékidő a mezőnyjátékosok közül Szalai Attiláé, aki a válogatottban, a ciprusi Apollonban és a tavaszi szezonban a török Fenerbahcéban összesen 48 találkozón, 4031 percet játszott, a védő ezzel európai összevetésben a 69. A 4031 percből egyébként tíz mérkőzésen 900-at a válogatottban teljesített, nála többi időt a nemzeti csapatban senki sem töltött a pályán, pedig tavaly ősszel játszotta a második mérkőzését a válogatottban, de azóta kirobbanthatatlan a védelemből. mellett egyébként Nikolics, Sigér Dávid és is tíz mérkőzésen szerepelt ebben az évadban a válogatottban, de ők kevesebb időt játszottak. (Szalai Attila a tétmeccsek számában akár még meg is előzheti Nikolics Nemanját, Nikolics klubcsapatának, a Fehérvárnak ugyanis már csak egy meccse van hátra ebben az idényben, míg Szalai együttesének, a Fenerbahcénak még három – a szerk.)

A teljes cikk itt olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.