Hiányzik a konzervatív módi

Gerard Piqué mossa kezeit, a Davis-kupát átalakító Kosmos-csoport elnök-vezérigazgatója már egy új szupertornán töri a fejét. A Német Teniszszövetség alelnöke, Dirk Hordorff kimondta az ítéletet: a Davis-kupa nincs többé. A férfitenisz rangos csapatversenye az évtizedekig megszokott formájában megszűnt létezni, a tizennyolc csapatos madridi szuperdöntő kudarcot vallott. Nem kellett volna megbolygatni a tradicionális csapatversenyt. A pénz nem volt tekintettel a hagyományokra.

2019. 11. 27. 11:10
Davis Cup Finals - Final
A spanyoloknak vélhetően nincs problémájuk az új lebonyolítással: ők nyerték el a trófeát Fotó: REUTERS/Susana Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Madridban dőlt el. Tavaly augusztusban fogadták el a Davis-kupa reformtervét, és aki tudott olvasni a sorok között, már akkor megbizonyosodhatott afelől, hogy leáldozott a férfitenisz-csapatverseny klasszikus, konzervatív csillaga. A Davis-kupa már nem lesz az, ami. A múlt heti madridi szuperdöntő igazolta a félelmeket: a világ legjobb tizennyolc csapatának részvételével rendezett torna legtöbb mérkőzésén csak lézengtek a nézők. Nem lehetett tudni, mi volt a szervezők szándéka a részben hétköznap délelőttre időzített mérkőzésekkel. A hagyományos lebonyolítás szerint egy-egy mérkőzés péntektől vasárnapig zajlott, sorsolás döntötte el, melyik ország válogatottja játszhatott hazai pályán.

Ez módosult Gerard Piqué elképzelései nyomán. A Barcelona világbajnok labdarúgója és cége keresztülverte a reformtervet a Nemzetközi Teniszszövetségen: az elmúlt héten 18 csapat viaskodott Madridban, így csak a Rafael Nadallal felálló későbbi győztes spanyolok élvezték a hazai pálya előnyeit. Hiá­ba csökkent a mérkőzések és a nyert szettek száma: előbbi ötről háromra, utóbbi háromról kettőre, nem lett több a néző, bár ez a legkevésbé sem érdekelte a rendezőket; a televíziós jogdíjak szépen hoztak a konyhára.

A szervezés sok kívánnivalót hagyott maga után: volt olyan párharc, amely kilenc órán át tartott. A csoportokban három-három csapat versengett, menet közben szembesültek a rendezők egy vaskos problémával. Kanada nem állt ki az Egyesült Államok elleni páros meccsre, mert már biztos volt a továbbjutása, erre (és egy sérült játékosra) hivatkozva feladta az utolsó találkozót, amelyet így az amerikaiak „nyertek” 6:0, 6:0-ra. Igen ám, de a szettarány akár még a továbbjutást is befolyásolhatta volna – itt ez szerencsére nem történt meg.

– Nehéz ez a helyzet, de le kell ülnünk, hogy találjunk egy megfelelő megoldást. Egyetértek abban, hogy ez így nem igaz­ságos – kommentálta a történteket a Kosmos vezérigazgatója, Javier Alonso.

A spanyoloknak vélhetően nincs problémájuk az új lebonyolítással: ők nyerték el a trófeát
Fotó: REUTERS/Susana Vera

Nem véletlenül dühöngtek a sztárok, Novak Djokovics sem fogta vissza magát. – Az a legnagyobb áldozat, hogy semmi esélyünk sincs otthon játszani – dohogott a 16-szoros Grand Slam-győztes szerb játékos.

Hasonló kiborulásra korábban nem volt példa – nem is lehetett. Háromcsapatos csoportokról szó sem volt 2019-ig a sorozat 119 éves történetében. A Davis-kupa felduzzasztott döntőjét Spanyolország Kanada ellen nyerte meg, a negyedik sikerét ünnepelte a sorozatban. S hogy mit tartogat a közeljövő? „Nyitottak vagyunk a tárgyalásra a férfiversenyeket szervező ATP-vel, hogy a Davis-kupát és az ATP-kupát egyesítve egy kéthetes szupertornát hozzunk létre, és találjunk egy jobb időpontot a versenynaptárban” – nyilatkozta Piqué. Ha még nem lett volna eléggé elrettentő a mostani reform…

A januárban Ausztráliában bemutatkozó ATP-kupán tíz nap alatt 24 csapat küzd egymással. A világelső Rafael Nadal és Novak Djokovics is támogatja a Davis-kupa és az ATP-kupa összeolvadását, ami az ő szempontjukból érthető: a sűrű versenynaptárba nem könnyű beilleszteni egy újabb rangos viadalt. A két klasszis szeptembert javasolta időpontnak.

Igaza volt Dirk Hordorffnak, a Német Teniszszövetség alelnökének: a Davis-kupa – ahogy 2019-ig ismertük – nincs többé. A pénz nem volt tekintettel a hagyományokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.