Lewis Hamilton megint bevitte a politikát a Formula–1-be

Lewis Hamilton újra belekeverte a politikát a sportba: a feketék jogaiért és a rasszizmus ellen elszántan küzdő hatszoros Formula–1-es világbajnok brit pilóta vasárnap a Toszkán Nagydíj eredményhirdetésénél olyan fekete pólót viselt, amelyen az Arrest the cops who killed Breonna Taylor felirat volt olvasható, azaz: Tartóztassák le azokat a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort.

2020. 09. 13. 21:13
null
Lewis Hamilton és Oszaka Naomi Fotó: Reuters, MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 éves, mentőápolóként dolgozó afroamerikai Breonna Taylor és élettársa louisville-i lakásához március 13-án éjjel rendőrök érkeztek, és kábítószerüggyel összefüggésben kerestek egy harmadik személyt. No knock warrant engedélyük volt, azaz nem kellett magukat azonosítaniuk, mielőtt akcióba léptek. Taylor élettársának, Kenneth Walkernek engedéllyel tartott fegyvere volt, s mivel az amerikai törvények értelmében a saját otthonában bárki megvédheti magát a behatolókkal szemben, figyelmeztető lövést adott le, és a lábán megsebesített egy rendőrt. A rendőrök viszonozták a tüzet, Breonna Taylort pedig nyolc golyó is eltalálta és a helyszínen meghalt. Utóbb kiderült, hogy az eset után a jegyzőkönyvbe valótlanságok kerültek, eltussolták a szabályszegő rendőrök felelősségét. S kiderült, hogy olyan személyt kerestek Taylor lakásán, akit már más egységek időközben őrizetbe vettek.

A tragédia után az Egyesült Államok szenátusában Justice for Breonna Taylor Act, azaz Igazságot Breonna Taylornak néven törvényjavaslatot nyújtottak be, amely eltörölné a no knock warrant típusú házkutatási engedélyeket.

Breonna Taylor halála Oszaka Naomi japán teniszezőt is megérintette, a US Open győztese két hete az áldozat nevével ellátott maszkban jelent meg, s még július végén LeBron James, a Los Angeles Lakers szupersztár kosárlabdázója is megszólalt az ügyben.

és Oszaka Naomi
Fotó: Reuters, MTI

Lewis Hamilton elkötelezetten a Black Lives Matter mozgalom egyik élharcosa, és a Formula–1-es világbajnokság első futamain valamennyi pilótatársát arra akarta rávenni, hogy egyszerre térdeljenek le, ezzel is tiltakozva a rasszizmus ellen. A szezonnyitó Osztrák Nagydíjon a húsz versenyzőből csak tizennégyen térdeltek le, de valamennyien End Racism feliratú pólót viseltek, így kifejezve azt, hogy mindannyian ellenzik a rasszizmust. A következő, Stájer Nagydíj előtt már kevesebben ereszkedtek térdre, és az, hogy Hamilton politikát kevert a sportba, erősen megosztotta a Formula–1-et.

Hamilton vasárnap nagy győzelmet aratott a kaotikus Toszkán Nagydíjon, pályafutása során 90. alkalommal intették le elsőként, és már csak egy győzelem választja el rekordjától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.