Lukaku drámája után a Sevilla nyerte az Európa-ligát

A Sevilla nyerte a labdarúgó Európa-liga döntőjét, miután a pénteki kölni fináléban 3-2-re legyőzte az Internazionalét.

2020. 08. 21. 22:59
null
Fotó: MTI/EPA/AFP/Ina Fassbender Fotó: Ina Fassbender
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sevilla hatodszor vagy az Internazionale negyedszer nyeri meg a második számú európai labdarúgókupát? – ez volt a kérdése pénteken az Európa-liga kölni döntőjének. A múltról még annyit, hogy a spanyolok korábban mind az öt döntőjüket megnyerték, és az olaszok mérlege, a négy fináléból három siker is igazán kiváló volt. Mint ismert, az Európa-liga győztese a következő szezonban automatikusan a Bajnokok Ligája főtábláján indulhat, de ez most lényegtelen volt, hiszen a Sevilla a La Ligában a negyedik, az Inter a Serie A-ban a második helyen zárt, így mindkét alakulat hazája bajnokságában bebiztosította a BL-indulását. Így Kölnben a tét „csak” az Európa-liga-serleg elhódítása volt, valamint az, hogy a győztes harcba szállhat az európai Szuperkupáért szeptember 24-én a budapesti Puskás Arénában a vasárnapi, lisszaboni Bayern München–Paris Saint-Germain BL-döntő nyertesével.

A csapatok a következő összeállításokban kezdtek, Sevilla: Bono – Jesús Navas, Koundé, Diego Carlos, Reguilón – Jordán, Fernando, Banega – Suso, L. de Jong, Ocampos. Internazionale: Handanovic – Godín, De Vrij, Bastoni – D’Ambrosio, Barella, Brozovic, Gagliardini, A. Young – R. Lukaku, L. Martínez. Vagyis Julen Lopetegui a spanyolok kezdő tizenegyébe betette a Manchester United elleni elődöntőben győztes gólt (2-1) szerző Luuk de Jongot, aki azon a meccsen csak az 56. percben állt be. A túloldalon Antonio Conténak nem volt oka változtatnia azután, hogy az Inter az elődöntőben 5-0-ra ütötte ki a Sahtar Donecket – Romelu Lukaku és Lautaro Martínez is duplázott az ukránok ellen.

Az 5. percben már vezetett az Internazionale: Lukaku tört be a 16-oson belülre, Diego Carlos földre vitte a robusztus belga támadót, aki maga értékesítette a büntetőt, a jobb alsó sarokba rúgta a labdát. Bono érezte az irányt, de nem tudott hárítani (1-0). Lukaku egészen hihetetlen sorozatot folytatott: az Európa-ligában tizenegy egymást követő mérkőzésén szerzett gólt! Ötször még az Everton színeiben a 2014/15-ös kiírásban volt eredményes, most pedig az Interben a hatodik El-meccsén is betalált. Sokáig azonban nem örülhettek az olaszok, mert a 12. percben egyenlített a Sevilla, Navas jobb oldali beadását Godint megelőzve De Jong fejelte be, Handanovic csak beljebb segíteni tudta a labdát. De Jong beállítása remek húzás volt, a holland a 34. percben újabb gólt fejelt, Banega szabadrúgása után bólintott a kapuba (1-2).

Luuk de Jong a második gólját ünnepli
MTI/EPA/AFP/Ina Fassbender

Négy perc múlva a túloldalon is ez volt a koreográfia, Brozovic ívelt az ötösre egy szabadrúgást, itt pedig a berobbanó Godin csúsztatta be a labdát (2-2). Nem volt eseménytelen az első félidő!

Diego Godin, az Internazionale játékosa (balról a második) 2-2-re egyenlít
MTI/EPA/Getty/Lars Baron

A 65. percben Lukaku a saját térfeléről indult meg a kapu felé, lerázta a védőket, s már csak Bonóval állt szemben, de a hálóőr lábbal hárította a lövését. Nagy ziccer volt! A 74. percben aztán Lukaku mégiscsak betalált, de a saját kapujába! Banega ugyanonnan ívelt szabadrúgást a kapu elé, mint a spanyolok második gólja előtt, Diego Carlos ollózása után a labda mellément volna, de Lukaku rettenetesen szerencsétlenül belepiszkált, öngól... (2-3).

A 82. percben kis híján egyenlített az Inter, a csereként beállt Alexis Sánchez lövése után Koundé a gólvonalról vágta ki a labdát! Az eredmény a hátralevő percekben sem változott, a Sevilla 3-2-re megnyerte az Európa-liga döntőjét. A spanyol csapat itt egyszerűen nem tud hibázni!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.