Meglepte az olaszokat a Premier League történetének legrosszabb edzője

A Frank de Boer vezette holland válogatott tegnap 1-1-es döntetlent ért Bergamóban az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. A köztudottan igényes olasz szaksajtó nem csak a hazaiak gólját előkészítő, Nicolò Barella zsenialitását méltatja, kijut a dícséretből a holland szövetségi kapitánynak is. Komoly elismerés ez, nem is olyan rég José Mourinho a Premier League történetének legrosszabb edzőjének nevezte Frank de Boert, aki 2016-ban csúnyán megbukott az Internazionale élén.

Szilágyi
2020. 10. 15. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank de Boer kétes megítélésű személyiség Olaszországban. 2016 augusztusától novemberéig dolgozott az Internél, öt győzelem, két döntetlent és hét vereség volt a mérlege, senkinek sem jelentett meglepetést, hogy 14 mérkőzés után elküldték a kék-fekete klubtól. Mindenkivel összeveszett, akivel lehetett, a játékosokkal nem ápolt felhőtlen kapcsolatot: Ivan Perišić láványosan megsértődött a kevés lehetőség miatt, csakúgy, mint a mai napig alapember, szintén horvát Marcelo Brozović. Az akkoriban méregdrágán megvásárolt Geoffrey Kondogbiávaal megesett az a csúfság, hogy kevesebb, mint fél óra után lecserélte a holland szakember. Ami nem feltétlenül lett volna megbocsáthatatlan bűn, ha jöttek volna az eredmények. De nem jöttek. Az Inter lépéskényszerbe került, „közkívánatra” menesztette Frank de Boert. Utána sem lett sokkal rózsásabb a helyzet Milánóban, de ez más lapra tartozik.

Az Ajaxszal játékosként BL-t nyert holland a Premier League-ben folytatta, de ott sem alkotott maradandót. A Crystal Palace-tól négy elbukott angol bajnoki (és egy győztes Ligakupa-mérkőzés...) után menesztették. Erre utalva jegyezte meg egyszer az Interrel bajnokságot, kupát, és főképp Bajnokok Ligáját nyert José Mourinho, hogy nem szívesen fogad el kritikát a Premier League történetének legrosszabb edzőjétől.

Magabiztosan dirigált Bergamóban
Fotó: Paolo Magni / EPA

Frank de Boer az MLS-ben sem tudott kiteljesedni, az Atlanta Unitednél másfél év alatt semmit sem nyert, onnan is idő előtt távozott.

Általános meglepetésre mégis őt kérte fel szeptemberben a holland szövetség, hogy a Barcelonához távozó Ronald Koeman után irányítsa a válogatottat. Az első két meccs felejthetőre sikeredett: vereség barátságos meccsen Mexikótól és egy gól nélküli döntetlen Bosznia-Hercegovina ellen. Ezután következett a szerdai Nemzetek Ligája-mérkőzés Olaszország ellen.

De Boer mindenkit meglepett, szakítva a holland futball hagyományaival nem a látványos labdatartást és a támadásépítést akarta megvalósítani Bergamóban, hanem a biztonságra szavazott. Öt védőt küldött a pályára: az Atalanta szélső védője, Hans Hateboer mellett az Inter középhátvédje, Stefan de Vrij, a Liverpool védője, Nathan Ake, a Manchester City játékosa és Delay Blind, az Ajax balhátvédje szerepelt. A zárt felállással szemben nem volt válasza az olaszoknak. Lorenzo Pellegrini gólja előtt a „sokadik Pirlo-utód”, Nicolò Barella szenzációs asszisztot adott, és az európai aranycipős Ciro Immobile egyszer ziccerig jutott, de többre nem volt képes az olasz válogatott Bergamóban. Donny van de Beek egyenlített, így alakult ki az 1-1-es végeredmény.

A mérkőzés összefoglalója itt látható.

A hollandokat dicsérte a meccs után Robeto Mancini olasz szövetségi kapitány, a középpálya egyik alappillére, Jorginho is az ellenfél nem várt taktikai újítását méltatta. Leonardo Bonucci szerint komoly elismeréssel ér fel, ha az ellenfél tart az olaszoktól. A hollandok ötvédős rendszere erről árulkodott. Maga az értelmi szerző ennél tovább ment: De Boer szerint csapata győzelmi esélyt szalasztott el. – Egy napot készülhettünk a bosnyákok elleni döntetlen után, és valóban alkalmazkodtunk az olaszok felállásához. Szerintem biztatóan játszottunk, fogjuk még használni ezt a felállást! – értékelt a holland kapitány.

Két fordulóval a zárás előtt Hollandia a harmadik helyen áll a Nemzetek Ligája-csoportjában. A négyest Lengyelország vezeti hét ponttal, Olaszország egy, Hollandia két pont hátrányban várja a novemberi hajrát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.