Az eddigi legnagyobb buborék védi az úszókat az Eb-n

Noha szép lassan magunk mögött hagyjuk a koronavírus-járvány harmadik hullámát, az olimpiára készülő – nem csak magyar – sportolók védelmét maximálisan kötelesek biztosítani a hazai rendezésű úszó Európa-bajnokság szervezői. Merkely Béla professzor, a SOTE rektora személyesen irányítja a 350 fős csapatot, amely a több mint 3500 résztvevő védelmét szavatolja.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 05. 05. 8:30
null
Merkely Béla professzor társaságában Wladár Sándor, a MUSZ elnöke, valamint három sikerkovács, Turi György, Güttler Károly és Virth Balázs Fotó: Derencsényi István Forrás: MUSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két uszodát, a Duna Arénát és a szomszédos Dagály-strandot, a Lupa-tónál kialakított szabadtéri versenypályát, valamint hét hivatalos szállodát foglal magába az a hatalmas buborék, amely a május 10-én kezdődő budapesti vizes Európa-bajnokság résztvevőinek nyújt majd védelmet. Ezeket a létesítményeket március 3-tól senki más nem látogathatja, csak az Európa-bajnokságon résztvevő 51 nemzet küldöttségeinek tagjai, továbbá azok, akik kiszolgálják őket, teljesítik a kéréseiket és biztosítják a nyugalmukat.

A szállodai személyzettel, a logisztikai feladatokat ellátó szakemberekkel, a tudósítókkal, a létesítményüzemeltetőkkel, nem utolsósorban pedig az orvosokkal, ápolókkal és a szűrésben résztvevőkkel is számolva a felsoroltak száma 3500-nál is több lehet. Ezért is megalapozott dr. Merkely Béla professzornak, az orvos-egészségügyi szolgálat vezetőjének az a kijelentése, hogy a sportvilág eddigi legnagyobb buborékját alakítják ki a magyar fővárosban.

A buborékról a kívülállóknak vélhetően egy vékonyka és ezért sérülékeny burok juthat az eszébe, és nem az az intelligens és sziklaszilárd biztonsági rendszer, amelyet a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szakemberei terveztek meg és már működtetnek is.

Nagyobb a létszám, mint az NBA-rájátszásban vagy az F1-es futamokon

Merkely Béla professzor társaságában Wladár Sándor, a MUSZ elnöke, valamint három sikerkovács, Turi György, Güttler Károly és Virth Balázs
Fotó: Derencsényi István/MUSZ

„Az a »Covid-kommandó«, amelynek a vezetésére vállalkoztam, először a tavalyi Formula–1-es Magyar Nagydíjon sorakozott fel és gondoskodott a résztvevők folyamatos Covid-szűréséről. Azóta tizenhárom hazai és nemzetközi versenyen, illetve edzőtáborban láttunk el ehhez hasonló feladatot” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a Széchenyi-díjas Merkely Béla professzor, a SOTE rektora, akinek az Eb alatt a Chief Medical Officer (CMO), azaz az orvosegészségügyi szolgálat vezetője lesz a titulusa. „Kétségtelen, hogy a Forma–1-es versenyekre, az NBA mérkőzéseire és a Grand Slam tenisztornákra nagyobb figyelem irányul, de ezeknek az eseményeknek a résztvevői száma egytől egyik kevesebb volt annál, mint amennyit most a budapesti vizes Európa-bajnokság szervezői regisztráltak. Egyelőre nincs általánosan elfogadott forgatókönyve és nemzetközi szabályzata a buborékrendszerben lebonyolított sporteseményeknek, azt viszont bátran kijelenthetem, hogy a mienk minden szempontból állja a versenyt a külföldön kipróbáltakkal. Amit jól csináltak, abból bizonyos elemet átemeltünk a rendszerünkbe, de a hibáikból is tanultunk. Sok energiát fektettünk a sportesemények működésének tanulmányozására, folyamatosan fejlődő világszínvonalú szűrési rendszerünk pedig egyre hatékonyabban ötvözi az orvostudomány, az informatika és kommunikáció vívmányait.”

Mindenre van forgatókönyv

Merkely Béla minden részletre odafigyel a sportolók védelme érdekében
Fotó: Facebook

Merkely professzor ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy a buborék szigorúan ellenőrzött kapuit csak azok léphetik át, legyenek azok magyarok vagy külföldiek, akik 48 órán belül elvégzett két PCR-teszt negatív eredményével rendelkeznek. A szállodákba költözők akkreditációs igazolványát csak azok után „élesítik”, ha az ott elvégzett második szűrésen nem akadtak fenn. Az ellenőrzések három-, illetve ötnaponként ezek után ismétlődnek, egészen az Európa-bajnokság végéig.

A versenyzőket leginkább foglalkoztató kérdés az, hogy mi történik azzal a sportolóval, aki a szállodájában arra ébred, hogy előző este elvégzett PCR-tesztje pozitív eredményt mutatott.

„Annak a szobájában kell maradnia, és az eredményről késedelem nélkül tájékoztatnunk kell az Európai Úszószövetség irodáját, ahol az érintett versenyző akkreditációs igazolványát azonnal érvénytelenítik. A karanténba került sportoló csak akkor kapcsolódhat be újra a versenybe, ha a megismételt PCR-szűrés, valamint az antigénteszt eredménye is negatív, de erről, és akkreditációs igazolvány letiltásának feloldásáról csak a LEN dönthet. Mint CMO magam is felmentést adhatok, ha már megbizonyosodtam arról, hogy az első PCR-teszt kétes pozitív eredményt mutatott és az orvosi vizsgálatok sem állapítottak meg heveny fertőzést, aminek a leggyakoribb oka, hogy a sportoló korábban esett át a Covid-fertőzésen.”

Példaértékű lehet az Eb

Merkely professzor „kommandója” tapasztalt orvosokból, orvosegyetemi hallgatókból, ápolókból, és ahogy korábban is, a SOTE sportklubjának egészségügyi ismeretekkel rendelkező tagjaiból verbuválódott. Fontos szerepet töltenek majd be a „Covid-marsallok”, szám szerint több mint harmincan, akik a helyszíneken irányítanak és ellenőrzik az egészségügyi előírások betartását. Amilyen például a kötelező távolságtartás, a maszkviselés és a számukra kijelölt zónák elhagyásának tilalma. A marsallok ugyan nem rendelkeznek hatósági jogkörökkel, de nekik kell éberen figyelniük, szükség esetén figyelmeztetniük, súlyosabb esetekben pedig tájékoztatniuk a LEN illetékeseit.

„Az Eb-n szolgálatot teljesítő csapat nem von el humán erőket az egészségügyi rendszerből, és a Semmelweis Egyetem laboratóriumát sem terheli túl a szűrővizsgálatok magas száma. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy Covid-szűréseink száma és a tesztelések következetes szigora nagyfokú biztonságot teremt az Európa-bajnokságon résztvevők számára. A szervező bizottság minden tagjával és a munkatársaimmal együtt bízunk a sportolók és más résztvevők egészségtudatos és fegyelmezett magatartásában. Rajtuk áll, hogy milyen versenyt zárhatunk május 23-án. Akkor lennénk igazán büszkék és elégedettek, hogy ha a sportvilág később nemcsak úgy emlegetné a budapesti Európa-bajnokságot, mint ahol a legnagyobb buborék volt, hanem olyan világversenyként, amely a következő nagy versenyek házigazdáinak jó példával szolgált” – hangsúlyozta Merkely professzor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.