Milák Kristóf: Elfogott a hányinger, de ilyenkor jön a csoda

Németh Nándor országos rekorddal Eb-negyedik, Kós Hubert junior világcsúccsal bejelentkezett az aranyéremre, Cseh László pedig bebizonyította, hogy nem szabad leírni. A nap fénypontját azonban Milák Kristóf úszása jelentette, hiszen a világ valaha volt második legjobb idejével lett Európa-bajnok 200 pillangón. Mögötte Kenderesi Tamás szerezte meg a bronzérmet. Holnap hasonló dupla dobogót várhatunk Kapás Boglárkától és Hosszú Katinkától a Duna Arénában.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 20:01
MILÁK Kristóf
Budapest, 2021. május 18. Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás elõfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én akartam lenni az első magyar, akinek 47-tel kezdődik az ideje ebben a számban. Még lehetek az első, de már nem ma – nyilatkozta a márciusi ob-n, miután 100 gyorson új magyar rekordot állított fel kereken 48 másodperccel. Nos, már nem lehet ő az első, ebben legalábbis biztos nem, hiszen Németh Nándor javította a csúcsát. Ezzel rögtön a nap második döntőjében hajszálon múlt a magyar érem.

Németh a negyedik helyen jutott be a férfi 100 gyors fináléjába, tehát bízni lehetett a bravúrban. Féltávnál még a hetedik helyen fordult a 21 éves úszó, aki az utolsó 25 méteren begyújtotta a rakétákat, s mindössze egyetlen tizeddel maradt le a bronzéremről. Az Eb-negyedik hely miatt így sem lehetett csalódott Németh, hiszen az új országos csúcs immár az övé a számban 47,84-gyel, s végül ő tette meg azt, amire Miláknak fájt a foga.

Milák Kristóf megvédte az Európa-bajnoki címét Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lehet, hogy így is cserélt volna Németh a nap végén Milákkal, akinek vele ellentétben érem lógott a nyakában, abból is a legfényesebb. Ez persze papírforma volt, 200 pillangó döntője előtt övé volt a világ valaha volt legjobb és második legjobb ideje , utóbbit ráadásul a márciusi ob-n úszta. Ezek után az volt a meglepetés, hogy a szám másik magyar klasszisa, legyőzte őt az elődöntőben, ám azt már akkor jelezte, nem hinné, hogy ugyanerre a fináléban is képes lesz. Kishitűség? Inkább realitásérzék: ha Milák beindul, ebben a számban verhetetlen. Ez történt a mai döntőben is.

1:51,10. Ez lett Milák Kristóf győztes ideje, amelyről az alábbiakat kell tudni: új Európa-bajnoki csúcs, az idei év legjobbja és a világ valaha volt második legjobb eredménye. Mindezt munkából érkezve, formába hozás nélkül, hiszen a legjobb arcát Tokióra tartogatja a 21 éves zseni. A kettős magyar siker azonban nem jött össze, Kenderesi Tamás némi meglepetésre „csak” harmadik lett az olasz Federico Burdisso mögött.

– Megint elfogott ez a rossz érzés, a hányinger, nem tudtam, mi a bajom – nyilatkozta Milák. – Régebbről tudom, ha kellemetlenül érzem magam, akkor úszom a legjobbat. Nem voltam jól a call roomban, de ilyenkor tudok így úszni. 1:51 lett a vége, úgyhogy nem panaszkodom.

Nemcsak döntőket rendeztek ma, hanem számunkra fontos elődöntőket is. A női 200 pillangó a férfiakéhoz hasonlóan dupla magyar dobogóval kecsegtet, hiszen az első, a második helyen jutott be a holnapi fináléba. Kapás 2:07,25-tel, a szám Eb- és vb-címvédőjéhez méltó magabiztossággal úszott, Hosszú pedig ugyancsak megnyerte a saját futamát 2:08,75-tel. A döntőben egymást is húzhatják majd.

már azzal történelmet írt, hogy a délelőtti előfutamban vízbe ugrott 200 vegyesen, hiszen a mostani a tizedik Eb-je, amivel rekorder. Rég nem látott formában úszott , legjobb magyarként a negyedik helyen lépett az elődöntőbe, amelyben képes volt megismételni a reggeli tempót. Cseh 1:58,45-öt úszott, egyetlen századdal volt gyorsabb az előfutamban látottnál, és a hetedik helyen bejutott a holnapi döntőbe. Annak legnagyobb esélyese viszont egy másik magyar, a 18 éves lesz, aki junior világcsúccsal, 1:56,99-cel, a legjobb idővel került a fináléba. Cseh szemszögéből az „előttem az utódom” tipikus esete.

Európa-bajnokság, a szerdai döntők győztesei és magyar helyezettjei:

Férfi 1500 gyors: 1. Mihajlo Romancsuk (ukrán, 14:39,89), 6. Kalmár Ákos (15:04,61). Férfi 100 gyors: 1. Kliment Kolesznyikov (orosz, 47,37), 4. Németh Nándor (47,84). Női 100 mell: 1. Sophie Hansson (svéd, 1:05,69). Női 50 hát: 1. Kira Toussaint (holland, 27,36). Férfi 200 pillangó: 1. Milák Kristóf (1:51,10), 3. Kenderesi Tamás (1:54,43). Férfi 4x200 gyorsváltó: 1. Oroszország (7:03,48)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.