Rafael Nadal álomtenisszel maradt egyeduralkodó a Roland Garroson

Nagy csatát várt mindenki, ám a vártnál könnyebben dőlt el a Roland Garros trófeájának a sorsa. Rafael Nadal a férfi egyes döntőjében három szettben, 6:0, 6:2, 7:5 arányban győzte le a világelső Novak Djokovicsot.

2020. 10. 11. 18:24
NADAL, Rafael; DJOKOVIC, Novak
Párizs, 2020. október 11. A spanyol Rafael Nadal ünnepel, miután 6:0, 6:2, 7:5 arányban gyõzött a szerb Novak Djokovic ellen a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2020. október 11-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcsrangadó – ez volt a legtalálóbb jelző a Roland Garros férfi döntőjére. Az egyik oldalon a másikon Novak Djokovics, két korszakos zseni, korunk nagy hármasának – a harmadik a térdsérülése miatt szinte az egész évet kihagyó – két tagja csap össze, ami garancia a hatalmas, izgalmas mérkőzésre.

Még akkor is, ha a spanyol könnyedén, a szerb viszont jóval göröngyösebb úton, nyögvenyelősebben jutott el a fináléig. A győzelem tényén Nadalnak még az is a tétek között szerepelt, hogy eddig 19 Grand Slam-sikerrel dicsekedhetett, és ha nyer, utoléri a rekorder Federert. Erre minden esélye meg is volt, ő számított a formája miatt esélyesebbnek, és azt sem szabadott elfelejteni, hogy Párizsban ő lényegében egyeduralkodó: eddig tizenkétszer jutott be a döntőbe, és tizenkétszer győztesen is hagyta el a pályát. A Roland Garroson mindössze két vereséget szenvedett hosszú pályafutása alatt, és az említett tizenkét trófeájához eddig kilencvenkilenc meccset kellett megnyernie.

Arra azonban talán még ő sem számított, hogy ez az esély mennyire egyértelműen érvényesül majd. Az első játszmában – nincs rá jobb szó – lemosta a pályáról Djokovicsot. Az eredmény mindent elmond: a spanyol 6:0-ra hozta a szettet. Riválisa statiszta szerepre kényszerült, semmi ellenszert nem talált az első helyen kiemelt – ő volt a második – riválisa játéka ellen. Ha létezik tökéletes tenisz, akkor Rafael Nadal azt mutatta be.

A második játszmában, egyben a mérkőzésen Djokovics megnyerte az első gémet, ám akik azt hitték, ez meghozza számára a feltámadást, azok nagyot tévedtek. Nadal nem hagyta magát kizökkenteni, továbbra is csaknem hibátlanul játszott. A saját adogatásait határozottan hozta, a szerb szerváinál harcolnia kellett, de egy kivételével azokat is nyerte, közben pedig olyanokat is ütött, amelyek szinte meghazudtolták a fizika törvényeit, szóval a második szett 6:2-re lett az övé. Talán furcsán hangzik, de a szerb nem játszott rosszul, a ki nem kényszerített hibái is zömmel abból adódtak, hogy gyakran visszaüthetetlen labdák sora érkezett vissza, ám balszerencséjére Nadal ellentmondást nem tűrően teniszezett.

Rafael Nadal tizenharmadszor lett Párizs bajnoka
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A harmadik játszma már szorosabban alakult. Fej-fej mellett haladtak 2:2-ig, amikor Djokovics semmire veszítette el az adogatását. Nadal előtt felcsillant az újabb brékelőny lehetősége, ám nagy csatában a szerb a találkozón először elvette az ő szerváját, és a meccsben tudott maradni. Fel is dobta Djokovicsot, a spanyolon pedig érződött, hogy most érkezett el számára a holtpont, ekkor már hibázni is tudott. A szerb sokadszor mutatta meg mekkora küzdő, minden egyes labdáért megharcolt. Ő vezetett 5:4-re, amikor Nadal a játszmában maradásért adogatott, és ez sikerült is neki. Bréklabdája is volt utána Djokovics szervájánál, amikor a szerb kettős hibát követett el, így a spanyol a mérkőzésért adogathatott.

Új labdák is segítették Nadalt, aki három meccslabdáig jutott el, és elsőre megcsinálta: ászt ütve nyerte meg a meccset, és tizenharmadszor lett a Roland Garros bajnoka! Novak Djokovics kénytelen volt fejet hajtani, hetvenhét pontot tudott nyerni a döntőben, ami hét gémhez volt elég... Ettől fogva ráadásul már két férfi teniszező büszkélkedhet húsz Grand Slam-győzelemmel: Roger Federer és Rafael Nadal. És ide tartozik, hogy soha senki nem nyerte még meg ugyanazt a tornát tizenháromszor!

– Gratulálok Rafának, a csapatának és a családjának, óriási teljesítményt nyújtott ma, megmutatta, miért a legjobb itt Párizsban már nagyon régóta – mondta az eredményhirdetés után Novak Djokovics. – Mindenkinek hálás vagyok, aki lehetővé tette, hogy ez a torna lemenjen. Fantasztikus két hét áll mögöttünk, a saját játékommal nem voltam elégedett, de ma ennyire futotta. Nagyon köszönöm a közönségnek, hogy még nagy hátrányban is biztatott.

Az utolsóként a győztes, Rafael Nadal szólhatott:

– Tényleg remek két hetünk volt, én is gratulálok Novaknak és a csapatának. Nagyszerű, hogy ezen a pályán egymás ellen játszhattunk, remélem, ez így lesz még évekig. Én is szeretném az elismerésemet kifejezni a torna szervezőinek. Nehéz időket élünk manapság, nem lehetünk felhőtlenül boldogok, csak köszönet jár azoknak, akik azon dolgoznak, hogy játszhassunk. Hálás vagyok a csapatomnak, a családomnak a támogatásért, nélkülük nem tudnék ilyen teljesítményt nyújtani. Elképesztő számomra, hogy újra nyerhettem itt, a Roland Garroson, a pályafutásomnak ez a legfontosabb pályája. Remélem, hogy jövő júniusban már tömött lelátók előtt játszhatunk.

Roland Garros, férfi egyes döntő: Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:0 (6:0, 6:2, 7:5)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.