Tízmillió dollárt keresnek Aján Tamáson + videók

Ahogy ígérte, nyilvánosságra hozta jelentését a neves kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren az általa vezette nyomozócsoport munkájáról. A vizsgálódás a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) áprilisban leköszönt elnöke, Aján Tamás négy évtizedes tevékenységére irányult, és arra a következtetésre jutott, hogy „az IWF legmagasabb szintjein jelen volt a korrupció, Aján a félelem kultúrájával működtette a szervezetet, legalább negyven doppingesetet eltussolt és 10,4 millió dollárral nem tud elszámolni.”

Ch. Gáll András
2020. 06. 04. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy hónapos független vizsgálódás eredményeként tegnap közzétett jelentésben kitértek arra, hogy Aján Tamás – aki áprilisban köszönt le posztjáról – beavatkozott a doppingellenes munkába, míg az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során „abszolút ellenőrzést” alakított ki. „Egy olyan szervezetet találtam, ahol az autokratikus vezető közel fél évszázadon át esélyt kapott annak irányítására. Különböző ellenőrzési mechanizmusokon keresztül mindent ő diktált, ami a szövetségen belül történt” – fejtette ki a kanadai jogászprofesszor. Hozzátette: az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon. A volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban „sötétben tartotta” az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomásuk a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról. Aján olykor százezer dollárt elérő összegeket készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, a jelentés szerint egy thaiföldi útja során több mint négyszáznegyvenezer dollárt gyűjtött be ily módon. Ezek közül „némelyek bekerültek a könyvelésbe, némelyek viszont nem”. Hozzátette: a volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni. Az IWF kongresszusai előtt nagyobb készpénzfelvételek történtek, a pénzzel küldötteket vesztegettek meg abból a célból, hogy Aján embereire szavazzanak.

A vizsgálat előzménye az ARD német tévécsatorna január 5-én bemutatott filmje, amely azt állította, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

Az ARD hírt adott két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem hétmilliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan. Aján Tamás mindent tagadott és minden vádat visszautasított, ám a nemzetközi nyomás hatására április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról.

Az IWF honlapján olvasható jelentés legcifrább részletei: Az IWF mechanizmusa Aján alatt a „készpénz önkényuralma” volt. Az elnök a szövetséget „családi vállalkozásaként” működtette, vején, a 2014-ben vezérigazgatóvá kinevezett Ádámfi Attilán keresztül vaskézzel irányította a „céget”, amelynek vezető pozícióiba magyar bizalmasait ültette.

Jelentése konklúziójaként McLaren professzor ajánlásokat tett, amelyek közül a legfontosabbak: az utóbbi két hétben az IWF budapesti irodájában lefoglalt két páncélszekrényben található, és az utóbbi tíz évre vonatkozó könyvelés tüzetes átvizsgálása független könyvszakértő által, és a budapesti bankokban vezetett valamennyi IWF-bankszámla azonnali befagyasztása.

A jelentés nyilvánosságra kerülése után aligha képzelhető el más folytatás, mint Aján Tamás büntetőjogi felelősségének felvetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.