Usain Boltnak Debrecenbe kellett menni

Öt nap alatt 37 807 néző látogatott ki a debreceni ifjúsági atlétikai világbajnokságra 2001-ben. Sokan talán nem is sejtik, hogy szemtanúi voltak Usain Bolt futásának, amikor a jamaicai legenda hazánkban járt. Felidézzük a világ leggyorsabb emberének húsz évvel ezelőtti versenyét, amelyre a lapunknak adott exkluzív nyilatkozatban Bolt is visszaemlékszik. Bubis víz, Debrecen, Rubik-kocka, avagy Bolt szemével Magyarország.

2021. 01. 28. 7:30
Pictures of the Decade
A jamaicai Usain Bolt „üldözőivel” a 2016-os riói olimpia 100 méteres számának elődöntőjében Fotó: Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Debrecenbe kéne menni, pulykakakast kéne venni” – csendültek fel az ismert népdal dallamai, miközben péknek, hentesnek, gubacsapónak és tímárnak öltözött óriásbábuk lepték el az Oláh Gábor utcai stadion küzdőterét. A vásári pulykakergetés is a debreceni ifjúsági atlétikai vb megnyitójának része volt 2001. július 11-én. Három nappal később ugyanott futott egy 14 éves, csupacsont fiú, akit ma úgy ismerünk, mint a világ leggyorsabb emberét. Usain Bolt neve húsz éve azonban még nem mondott semmit.

Usain Bolt 14 évesen, a debreceni ifjúsági vb-n – Fotó: YouTube/Fastest Man

– Akkor jártam életemben először Európában, és nagyon izgatott voltam az utazás miatt. A jamaicai csapat tagjaként a világ számos pontjáról érkezett emberekkel találkozhattam – árulta el a Magyar Nemzetnek Usain Bolt, aki e-mailben válaszolt néhány kérdésünkre. Nemcsak Európába repült először, hanem a 2001-es ifjúsági vb volt az első nemzetközi versenye.

A későbbi világklasszis 200 méteren indult Debrecenben, ahol a hivatalos adatok szerint 160 ország 1330 atlétája küzdött egymással. Bolt számában volt a második legnépesebb a mezőny, a fiúknál 83-an indultak kétszázon.

– Nézegettük a ranglistákat, elsősorban az amerikai Jonathan Wade-re és a trinidadi Darrel Brownra figyeltünk, akinek százon már 10,24 másodperces ideje volt, de Boltról még nem hallottunk – mesélte lapunknak Vas Dávid, aki szintén 200-on futott Debrecenben. – Mivel engem a hetes előfutamba osztottak be, Boltot pedig a nyolcasba, biztos, hogy a call-roomban együtt várakoztunk, mert ott két-három futam versenyzőit terelték össze.

Az is lehet, hogy egymás mellett ültünk, de nincs konkrét emlékem róla.

Vas Dávidnak nem volt szerencséje, az egyéni legjobbja ellenére (22,33) is mindössze két századdal lemaradt az elődöntőről, Bolt viszont megnyerte az előfutamát, noha annak esélyese a már említett Darrel Brown volt.

A trinidadi sprinter számított az ifjúsági vb egyik legnagyobb sztárjának, 100-on ő volt a korosztályos világcsúcstartó, és addigra a rövidebb távon már megszerezte az aranyérmet Debrecenben. Brown féltávig a 200-as selejtezőben is jól állt, a kanyarban azonban hirtelen a lábához kapott, és sérülés miatt lesántikált a pályáról. Bolt pedig kihasználva az esélyt, 21,94-dal győzött.

Usain Bolt diadalmas előfutama a debreceni ifjúsági vb-n:

Ez tizenkét századdal lassabb volt az akkori rekordjánál, amelyet azonban még aznap este megjavított az elődöntőben. Bolt 21,73-ot repesztett, ám az egyéni csúcs nem volt elég a döntőbe jutáshoz, ötödik lett a futamban és kiesett.

– A legjobbak néhány évvel idősebbek voltak nálam, és huszonegy másodperc környékén vagy talán még alatta is teljesítettek, ezért nekem nagyszerű tanulási lehetőség volt a verseny – reagált kérdésünkre Bolt. – Akkoriban nem edzettem túl sokat, mindössze iskola után futottam. A testem fejlődésben volt, ami normális tizennégy éves korban, és csak a rákövetkező évben kezdtem el jól teljesíteni.

Debrecenben a 200 méter ifjúsági világbajnoka Jonathan Wade lett 20,95-dal. Az amerikai később az NFL-ben kamatoztatta gyorsaságát cornerbackként többek között a St. Louis Rams és a Miami Dolphins csapataiban. Bolt Magyarországon ugyan nem nyert, de bebizonyította magának, hogy érdemes komolyabban foglalkoznia az atlétikával – és másfajta tapasztalatokat is szerzett.

– Jamaicából érkezve leginkább az tűnt fel, milyen hideg volt – emelte ki Bolt a debreceni élményei közül. – Én a hőséghez szoktam, és bár Magyarországon nyár volt, estére lehűlt a levegő. Ezenkívül két dolog maradt meg bennem. Az egyik, hogy az emberek kedvesen üdvözöltek minket, a másik, hogy Debrecenben ittam életemben először szénsavas vizet. Beletelt néhány évbe, mire hozzászoktam az ízéhez. És van még valami, a Rubik-kocka! Azóta sem tanultam meg kirakni, de otthon a mai napig van egy, amelyet néhány éve kaptam egy barátomtól.

Usain Bolt fénykorában mindig a világ előtt járt néhány (vagy sok) lépéssel – Fotó: IAAF

Ha a bubis vízét nem is, de a győzelem ízét hamar megszerette Bolt, aki egy évvel a debreceni verseny után, 2002-ben már kezdett ismertté válni. Az áttörést főleg az az évi junior vb-arany hozta meg neki, amelyet hazai közönség előtt, Jamaicában szerzett meg kétszázon, még mindig csak 15 évesen, minden idők legfiatalabb korosztályos bajnokaként.

– Nem tudom, miért tettem, de tisztelegtem a tömeg előtt a győzelem után – mesélte Bolt a kingstoni sikerről az életrajzi filmjében. – Nem gondoltam, hogy az emberek még hangosabbak lehetnek a lelátón, de ettől azok lettek. Mindig megkérdik, melyik a legjobb pillanatom. Ez a legszebb emlék.

Az első alkalom, hogy rangos világversenyen nyertem aranyat, ráadásul a saját népem előtt. Minden itt kezdődött el.

Vagy talán kicsit még korábban, Debrecenben… Azt pedig mind tudjuk, hová vezetett Usain Bolt útja. 9,58 és 19,19. Két szám, két világrekord, egy legenda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.