Elhuny Peter Bogdanovich, sokszínű és értékes filmográfiát hagyva a háta mögött

Elhunyt 82 éves korában Los Angelesben Peter Bogdanovich, a Papírhold, a Mi van, doki? és Az utolsó mozielőadás rendezője.

Forrás: MTI2022. 01. 07. 12:54
BOGDANOVICH, Peter
Velence, 2022. január 6. Peter Bogdanovich amerikai rendezõ a Shes Funny That Way címû filmje bemutatóján a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. augusztus 29-én. Peter Bogdanovich 82 éves korában, 2022. január 6-án elhunyt Los Angeles-i otthonában. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonia Bogdanovich, a rendező lánya közölte csütörtökön a szomorú hírt, miszerint Peter Bogdanovich csütörtök reggel meghalt Los Angeles-i otthonában, természetes okokból.

Halálhírét a filmvilág krémje megrendülten fogadta.

Csodálatos és nagyszerű művész volt

– írta róla egy e-mailben Francis Ford Coppola. Felidézte azt a feledhetetlen élményét, amikor Az utolsó mozielőadás premierjén a közönség felugrott a székből és 15 percig tapsolt.

Guillermo del Toro Twitter-üzenetében „drága barátként, a mozi bajnokaként” írt róla.

Rendezőként remekműveket szült és zseniális ember volt. Több klasszikus filmes életét és munkásságát örökítette meg és több interjút készített, mint generációjában bárki más

– méltatta.

Az 1939-ben Kingstonban született, szerb származású Bogdanovich színésznek készült, az ötvenes években televíziós darabokban, off-Broadway produkciókban szerepelt. Filmes újságíróként és kritikusként is dolgozott, de a hatvanas évek közepétől a forgatókönyvírástól a vágáson és hangon át a rendezésig kitanulta a szakmát. 1967-ben készítette első, kis költségvetésű filmjét egy kiöregedett horrorsztárról, bemutatkozását némely kritikus egyenesen Orson Welleséhez hasonlította.

1971-ben fekete-fehérben forgatta Az utolsó mozielőadás című kultfilmet. Az elégikus kisvárosi ballada nem csak egy generáció életérzését közvetítette, ragyogó látlelet is az illúziók elvesztéséről és a felnőtté válásról. A film nyolc Oscar-jelölést kapott, és két színészi Oscar-díjat el is nyert. Ezt követően forgatta Barbra Streisand és Ryan O’Neal főszereplésével a Mi van, doki? című vígjátékot, majd a Papírholdat, amelyért a tízéves Tatum O’Neal szintén Oscar-díjat kapott.

Szakmai és magánéletében is nehéz évek következtek: új filmjei érdektelenségbe fulladtak (az egyik csapnivaló színvonaláért nyílt levélben kért bocsánatot). Élettársa, Cybill Shepherd elhagyta, s amikor a bánatos rendező egy Playboy-nyuszinál keresett vigaszt, a lányt féltékeny férje meggyilkolta. Bogdanovich csak nehezen tette túl magát a történteken, végül volt szeretője húgát vette feleségül.

A válságból 1985-ben keveredett ki, amikor a Cherrel készített Maszk hosszú idő után újra sikert aratott. A kilencvenes években leforgatta Az utolsó mozielőadás folytatását Texasville címmel, de ez már nem tetszett a közönségnek.

Pályafutása utolsó szakaszában főleg a televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként is. Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is.

Utolsó, rendezőként jegyzett játékfilmje a 2014-es Megőrjít a csaj (She’s Funny That Way) című vígjáték volt, melyben egy cameo erejéig Quentin Tarantino is feltűnt.

Borítókép: A rendező 2014-ben (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.