Mintha Jared Leto ki akarná végezni a saját karrierjét

Nem véletlenül csúsztatta a stúdió csaknem két éven keresztül a premiert: a Jared Leto főszereplésével készült képregényfilm áprilisi tréfának is túl durva lenne. A Morbiusnak ugyanakkor tagadhatatlan érdeme, hogy igazi időutazásra invitál, egyenesen a kilencvenes évek B filmes világába.

Forrás: Origo2022. 04. 04. 10:47
null
Fotó: Eduan Kitching
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki nagyon vigyázzon! Feltörték a kocsimat, volt benne két jegy a Morbiusra és valaki berakott mellé még négyet – viccelődött valaki a Twitteren, de a poén jól érzékelteti, milyen közgyűlölet tárgyává vált az új Marvel-produkció már rögtön a premier napján.

Nem véletlenül: az időfecsérlés szótári definíciója mellé nyugodtan oda lehetne tenni illusztrációként a Morbius plakátját – olvasható az Origo cikkében.Kevés olyan film van, amelynek a teljes cselekményét és az összes fordulatát az első öt perc alapján meg lehet jósolni, de ez a szuperhőstörténet ilyen.Már a legelején megismerünk két ritka halálos betegségben szenvedő kora tizenéves fiút, az egyik bámulatosan eszes, ezért különleges tehetségeket gondozó iskolába küldik, majd Nobel-díjas tudóssá válik, miközben a betegsége ellenszerét keresi, a másik pedig meggazdagszik és támogatja a barátja kutatásait. Néhány apró gesztus elég ahhoz, hogy kitaláljuk: az előbbi lesz a hős, az utóbbi pedig az antitézise.Jól érezhető, hogy a filmet még a járvány előtt forgatták, hiszen Jared letónak fogalma sincs arról, hogy nem sok jó sül ki abból, ha valaki denevérekkel szórakozik.

A professzor ugyanis egzotikus, vérrel táplálkozó példányokkal kísérletezik titokban, nemzetközi vizeken, majd be is adja magába a DNS-üket és rögtön megtörténik a baj: öntudatlan állapotban másodpercek alatt lemészárolja a hajót őrző zsoldosokat.Az akcióval pedig természetesen a hatóságok figyelmét is felkelti, így bujkálnia kell, és miközben csillapíthatatlan éhségével literszámra issza a művért, próbál rájönni, miként fordíthatná vissza a mutációját. Gyerekkori barátja azonban csak azt látja, hogy a pajtása életében először kicsattan az egészségtől, így ő is magába fecskendez egy ampullát, de neki már nincsenek aggályai azzal kapcsolatban, hogy ildomos-e embereket mészárolni a vérszomjának csillapításáért.

Azt azért meg kell hagyni, hogy Jared Leto hiteles vámpírként, olyannyira, hogy a néző elgondolkodik: talán a való életben is az, mert nehéz másként megmagyarázni, miként képes Leto ötvenöt évesen is megformálni a cirka harmincöt éves karaktert anélkül, hogy bármiféle disszonanciát okozna a néző fejében.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Jared Leto (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.