időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Arany Medve-életműdíjat kap Steven Spielberg

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.11.23. 09:55 2022.11.23. 19:47
Arany Medve-életműdíjat kap Steven Spielberg

Steven Spielberg amerikai filmrendező Arany Medve-életműdíjat kap a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon februárban.

A 75 éves forgatókönyvíró, rendező, producer több mint száz filmet és sorozatot felölelő életpályája „egyedülálló a világ filmtörténetének elmúlt hatvan évében” – olvasható a fesztivál szervezői által kiadott közleményben. Spielberg nevéhez a többi között olyan remekművek fűződnek, mint A cápa, a Schindler listája, az E.T., vagy az Indiana Jones-filmek.

Elképesztő karrierje során nemcsak nézők nemzedékeit kápráztatta el a világ minden részén, hanem a mozinak mint álomgyárnak új jelentést adott

– írják. 

„Legyen szó a tizenévesek örökké varázslatos világáról vagy a saját valóságunkról, melyet a múlt történései örökre megváltoztattak, [Spielberg] filmjei új síkba helyezik a nézőt, ahol a mozivászon lesz érzelmeik beteljesülésének megfelelő felülete” – indokolták a díj odaítélését Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian, a fesztivál szervezői.

A rendezőt összesen 19 alkalommal jelölték Oscar-díjra, ebből háromszor vihette haza a szobrot: 1994-ben a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriákban (Schindler listája), 1999-ben a pedig a legjobb rendezésért (Ryan közlegény megmentése) jutalmazták.

A fesztiválon mutatják be a rendező legújabb, A Fabelman család című filmjét is. A nagyközönség előtt 2023 tavaszán bemutatkozó film, melyben egy zsidó család fia tekint vissza gyerekkorára, önéletrajzi vonatkozásokat is tartalmaz. A 73. Berlinalét február 16. és 26. között rendezik.

Borítókép: Steven Spielberg amerikai rendező-producer a The Fabelmans című filmje bemutatóján Los Angelesben 2022. november 6-án (Fotó: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.