Nyitnikék

Ebben a kis írásban, szavamat rá, nem lesz politika. Kihajtom a sorok közül, mint pásztorember a gulyát a legelőre ma, Szent György napján.

2021. 04. 24. 6:58
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a kis írásban, szavamat rá, nem lesz politika. Kihajtom a sorok közül, mint pásztorember a gulyát a legelőre ma, Szent György napján. Elég volt belőle. Ki tudja, mióta, másról sem írunk, mint a rút politikáról. Sehol egy békebeli tárca, színes karcolat, rövid vers… Kinyitod az újságot, már ömlik rád a politika szennye. Miközben odakint már ott duzzad a tavasz, csak nem ér el hozzád.

Miért hagytuk, hogy így legyen?

Ma nem hagyom.

Kell, hogy az ember olykor kilépjen térből, időből, hogy magasabbról lássa a világot, helyére tegye benne önmagát. Fogadkozni szoktunk ilyenkor: elég a bezártságból, a penészszagú életből, ablakot nyitok, rendet teszek a portán. Megújulok, más leszek, majd megmutatom én, de meg ám! Hiszen tavasz van odakinn, kikelet. Jó gazda ilyenkor számba veszi a kiskertet, mit érdemes ültetni, ha már egyszer annyi mindent összevásárolt múltkor a gyömrői piacon. Vajon időben van-e még az ásással, palántázással? Sok a lutri az áprilisi tavaszban.

Ilyenkor hipp-hopp meteorológussá is leszünk, eget kémlelünk, napba hunyorgunk, szélirányt tájolunk. Óh, mióta vártunk erre! Rigófüttyre, cseresznyefavirágra, langyos napfényre. A béke földillatára.

Míg a takarmányoszsákkal szuszogok a tyúkól felé, a debreceni pulykakakasdalt dúdolom. (Hamis lehet, a két kutya kérdőn néz rám.) A munka nemesít? Lehet benne valami. Miközben morfondírozom, delet üt a főtéri kistemplom harangja. Ebéd után, cikkírás előtt, még járok egy rövidet a tulipános soron. Derékig sétálok a tavaszban. Mi kell még a boldogsághoz?

Talán amit a cinke csivitel az öreg almafán: Nyitnikék!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.