időjárás 11°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Épp fordítva történt

Pilhál György
2021.09.20. 05:59 2021.09.20. 12:40
Épp fordítva történt

A Hírklikk.hu sem akart lemaradni az őszödi beszéd évfordulós megemlékezéséről. A portál nevében Sebes György megmondóember nyúlt a Fidesz által félretájékoztatott olvasó hóna alá. Tőle tudjuk, a botrány kirobbantása nem lehetett sem Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, sem a szocialisták célja, sokkal valószínűbb, hogy Orbán Viktor és csapata irányította az eseményeket. Bár a beszéd kiszivárogtatásának hosszú távú előnyeire talán akkor még nem gondolt a későbbi kormányfő, azt viszont nyilván belekalkulálta, hogy a közelgő önkormányzati választáson sokat nyerhet vele. Így is lett. A jól előkészített őszi események tervezésében pedig már alighanem szerepelt az is – írja Sebes fantaszta –, hogy a „kiprovokált és megvalósult eseménysor majd évek múltán is hasznot jelenthet számukra”.

Vagyis az egész 2006-os botránysorozat, az őszödi beszéd kiszivárogtatásától az őszi rendőrterrorig szimpla Fidesz-provokáció volt, sugallja a portál. A botrány kirobbantásával sok megtévesztett emberből csináltak áldozatot – magyarázza Sebes mesemondó –, olyanokból, akikkel elhitették, hogy forradalmárokká és hősökké válhatnak, mint 1956-ban a pesti srácok. „Véresre verték az embereket – mondta Orbán Viktor –, arról viszont nem ejtett szót, hogy a fideszeseknek mekkora a felelősségük a történtekben.”

Vegyük végre észre, sugallja az írás, hogy a Fidesz mítoszt teremtett a 2006-os őszi eseményekből, számára ez aranybánya, ezzel igyekszik megnyerni a jövő évi választást is, noha az őszödi beszéden és következményein már mindenki túllépett, csak a hatalom tartja napirenden. 

Jól bírja a Rémhírklikk-szerkesztőség födémszerkezete.

A borítóképen: az Őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit, a rendőrterrort bemutató országjáró vándorkiállítás kamionja a megnyitó napján a fővárosi Erzsébet téren 2021. szeptember 18-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd