idezojelek

Maglódi randevú

Szűkebb pátriámban, Maglódon ma kezdődik az Apáink nyomdokain elnevezésű Kárpát-medencei találkozó.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Nézze el nekem az olvasó, most kicsit hazabeszélek. Szűkebb pátriámban, Maglódon ma kezdődik az Apáink nyomdokain elnevezésű Kárpát-medencei találkozó. A tizenötödik a sorban. Maglódot sokan ma is „tót falunak” tartják, ami persze túlzás, de van benne valami. (Mindenesetre irodalomtörténeti kuriózum, hogy itt ismerkedtek meg Petőfi Sándor szülei: a szlovák–tót gyökerű Hrúz Mária és a szerb származású Petrovics István.) A kulturális és gasztronómiai hagyományok ápolására hivatott ünnepségre eleinte csak a trianoni határokon kívül rekedt rokonokat hívták meg, de aztán gyorsan bővítették a kört. Volt olyan, hogy hat országból háromszázan jöttek el – az erdélyi testvérvárossal, Lövétével az élen – a helybeli családok vendégeként. Tőkés László református püspöktől kezdve a szlovák állampolgárságától megfosztott százéves Ilonka néniig számos ismert személyiség is megfordult már itt. (Nemrég – videóhívás segítségével – a két meghurcolt erdélyi fiatalember, Beke István és Szőcs Zoltán is „eljött”.) Még Argentínából is érkezett vendég: nagyszülei 1956-ban vándoroltak ki, és az unokának annyira megtetszett Maglód, hogy fiatal felnőttként azon nyomban elkezdte tanulni a magyart. Megtörtént, hogy az egyik kárpátaljai vendég itt tudta meg, hogy az asztalnál mellette ülő székelyföldi ember az ő közeli rokona…

Ezúttal is disznóvágással kezdődik a szombat, a gazdag program végén pedig az Ismerős Arcok együttes előadja a diaszpórában élő magyarság himnuszát: Nélküled. „Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk / Mi egy vérből valók vagyunk.”

Borítókép: A találkozó meghívója (Fotó: Facebook)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.