idezojelek

Fővárosi birkák

Bardóczi Sándor gyepkarbantartási célból birkalegelőket alakítana ki a fővárosi lakótelepeken.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Budapest főtájépítésze „a környezetvédelmi szemléletformálás részeként” – gyepkarbantartási célból – birkalegelőket alakítana ki a fővárosi lakótelepeken. Bardóczi Sándort is megviselhette a kánikula. Ötletéhez egyfajta tudományos magyarázatot is mellékelt: azokon a természetvédelmi területeinken, ahol a biodiverzitás (a biológiai sokszínűség – csak így nem olyan tudományos) megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél, a komplex feladat miatt szeretnénk meghonosítani a legeltetést. 

Nem ez az első riasztó tünet Bardóczi ötletgazdától. Legutóbb fővárosi méhlegelőivel váltott ki riadalmat a lakosság – és ápolói – köré­ben. A terveit lelkesen támogató Karácsony Gergely közreműködésével ki is jelölt néhány gazos, parlagfüves területet – hadd teljesedjen ki a bomlott idea. (Természetesen liberális trükkről volt szó: hogyan spórolhatja meg – nyúlhatja le – a Városháza a kaszálásra szánt közpénzt.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A birkalegelős ötlet kapcsán lapunk megkereste a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnökét is. (Szegény elsőre valamiféle kandi kamerás beugratásra gyanakodott, bizalmatlanul méregette kollégánkat…) Végül elmondta: nagyon szép ökoló­giai gondolat tájfőépítész úré, ám nem árt, ha tudja: egy valamirevaló legelőhöz azért sok más is kell, például terelőkutya, számadó juhász, furulyázó kisbojtár, nádkunyhó meg persze valami akolféle is a jószágoknak. És arra gondolt-e a kreatív ötletgazda, érdeklődött, mi lesz majd a járulékos birkapiszokkal? (Hogy a rájuk szakosodott legyekről már ne is beszéljünk.)
Állatvédőnk inkább a fűnyíró használatát javasolná a túlhevült főtájépítésznek. Én árnyékot, repülősót.

Borítókép: Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze beszédet mond a Városháza Park tervpályázat eredményhirdetésén a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2022. április 29-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.