időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Véres lett az aszfalt

PILHÁL GYÖRGY
2022.12.03. 06:54 2022.12.03. 09:21
Véres lett az aszfalt

Ha nem a legendás aranycsapat – Balczó András, Török Ferenc, Móna István – idejére esik sportolói pályafutása, talán olimpiai vagy világbajnok lett volna ő is, így viszont „csak” mint a nagy hármas örökös tartalékára emlékszünk a ma nyolcvan éve született Móczár Istvánra, a Budapesti Honvéd kiváló öttusázójára, későbbi lovasedzőjére.

Ám nem csak a sport kapcsán marad meg emlékezetünkben a 2010-ben elhunyt örökvidám ember, személyes jó barátom. 2006. október 23-án egy egész ország láthatta Móczár Pistát a Hír TV képernyőjén, amikor a gyurcsányi rendőrterror legelvadultabb pillanataiban karjával hadonászva kiszalad a Károly körút közepére, majd pillanatokkal később az aszfaltra zuhan a gumibottal, tonfával rárontó előemberek brutális ütlegei alatt. Alig tudták kimenekíteni az őrjöngő rendőrök közül, több bordája eltörött, kis híján elvérzett.

Nem akarok én most itt utólag hőst fabrikálni szegény barátomból (mindenki az volt, aki azon a lidérces estén szembetalálkozott Gergényi pribékjeivel), de azért egy adalék idekívánkozik. Az akkor már edzőként dolgozó Móczár jól ismerte valamennyi lovas rendőrt, hiszen ők is ugyanott, a laktanyájuk melletti Nemzeti Lovardában gyakoroltak, ahol Pista öttusázói. Egyik-másik akár a barátja is lehetett… Mesélik, hogy Pista a rohamozó rendőrlovak patacsattogását hallván rohant ki az út közepére, a lovasokra akart kiáltani: „Álljatok meg, fiúk! Mit csináltok?! Eszeteknél vagytok?! Hát magyarok vagytok ti?!” De már késő volt, a lovasroham addigra elzúgott. Móczár Pistára már csak a megvadult gyalogrendőrök ütlege jutott. Meg a véres aszfalt.

Borítókép: Képernyőfotó (Forrás: HÍR TV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.