idezojelek

Véres lett az aszfalt

A ma nyolcvan éve született Móczár Istvánra emlékezünk, akit 2006 őszén alig tudtak kimenekíteni az őrjöngő rendőrök közül, kis híján elvérzett.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ha nem a legendás aranycsapat – Balczó András, Török Ferenc, Móna István – idejére esik sportolói pályafutása, talán olimpiai vagy világbajnok lett volna ő is, így viszont „csak” mint a nagy hármas örökös tartalékára emlékszünk a ma nyolcvan éve született Móczár Istvánra, a Budapesti Honvéd kiváló öttusázójára, későbbi lovasedzőjére.

Ám nem csak a sport kapcsán marad meg emlékezetünkben a 2010-ben elhunyt örökvidám ember, személyes jó barátom. 2006. október 23-án egy egész ország láthatta Móczár Pistát a Hír TV képernyőjén, amikor a gyurcsányi rendőrterror legelvadultabb pillanataiban karjával hadonászva kiszalad a Károly körút közepére, majd pillanatokkal később az aszfaltra zuhan a gumibottal, tonfával rárontó előemberek brutális ütlegei alatt. Alig tudták kimenekíteni az őrjöngő rendőrök közül, több bordája eltörött, kis híján elvérzett.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akarok én most itt utólag hőst fabrikálni szegény barátomból (mindenki az volt, aki azon a lidérces estén szembetalálkozott Gergényi pribékjeivel), de azért egy adalék idekívánkozik. Az akkor már edzőként dolgozó Móczár jól ismerte valamennyi lovas rendőrt, hiszen ők is ugyanott, a laktanyájuk melletti Nemzeti Lovardában gyakoroltak, ahol Pista öttusázói. Egyik-másik akár a barátja is lehetett… Mesélik, hogy Pista a rohamozó rendőrlovak patacsattogását hallván rohant ki az út közepére, a lovasokra akart kiáltani: „Álljatok meg, fiúk! Mit csináltok?! Eszeteknél vagytok?! Hát magyarok vagytok ti?!” De már késő volt, a lovasroham addigra elzúgott. Móczár Pistára már csak a megvadult gyalogrendőrök ütlege jutott. Meg a véres aszfalt.

Borítókép: Képernyőfotó (Forrás: HÍR TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.