idezojelek

Szárazon a puskaport

Most, hogy folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség régről esedékes fejlesztése, az ellenzék azon háborog, mire ez a „kardcsörtetés”, a végén még magunkra haragítjuk a szomszédjainkat.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Most, hogy folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség régről esedékes fejlesztése (fegyverzetvásárlás, haderőképzés, -toborzás stb.), a kákán is csomó után kutakodó ellenzék azon háborog, mire ez a „kardcsörtetés”, a végén még magunkra haragítjuk a szomszédjainkat.

Hej, azok voltak ám a daliás idők, amikor a különféle leépítések révén gyakorlatilag megszűnt a Magyar Honvédség! (Még az elárvult laktanyákat is biztonsági cégekkel kellett őriztetni, arra sem akadt elegendő katona.) Voltak olyan gyurcsányi évek, amikor légterünk biztonságát, írd és mondd, két darab vadászgép „szavatolta”. A régi alapvetés híre – a békéhez erő kell – még nem jutott el a kormány ellenfeleihez. De az is lehet, csupán bosszantja őket, hogy nem követjük néhai Linder Béla legendás módszerét. Károlyi Mihály züllött hadügyminisztere 1918. november 2-án az Országház lépcsőjén üvöltötte: „Soha többé nem akarok katonát látni!” Kívánsága azonmód paranccsá lett. Szinte kicsavarták a fegyvert a frontról hazatérő sok százezer magyar baka kezéből.

Hiába „garantálta” a győztes antant a fegyverszüneti vonalak sérthetetlenségét, a román és csehszlovák csapatok fütyültek rá, diadalittasan (alkalmanként fosztogatva) nyomultak a védtelen Magyarország belseje felé. „Látogatásukkal” szinte felskiccelték a későbbi trianoni határvonalat. A hazaáruló Károlyi-kormány meg sem kísérelte megvédeni a Szent István-i határokat. Tette ezt éppen akkor, amikor a történelmi Magyarország csonkolására készült a győztes antant.

1919-et írtuk, a magyarországi kommunizmus színre lépésének esztendejét. 
Okultunk. Nem felejtünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Lynx gyalogsági harcjármű a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amelyen a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünneplik a Városligetben 2023. május 21-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Az internet halott

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Csak a leadott szavazat számít

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.