Mikor szoktak győzni a bolsevikok?

Prof. Lovas István
2002. 04. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság egyre többen latolgatják az eshetőségeket, szeretnék tudni a jövőt. Ez régen is így volt. Az egyiptomiak a csillagjósoktól, a rómaiak a madár- és béljósoktól várták, hogy megmondják a jövendőt. Azóta a módszerek finomodtak ugyan, de a jövőt megjósolni a csillagok pillanatnyi állásából, az áldozati állatok beléből, a madarak röptéből vagy más egyébből ugyanúgy lehetetlen ma is, mint az ókorban. Ezért érdemes hosszabb időtávot elemezni. Mivel Magyarországon 1945 óta a bolsevizmus uralkodott vagy nyíltan, vagy változó elnevezések leple alatt, érdemes feltenni a címben megfogalmazott kérdést: Mikor szoktak győzni a bolsevikok?
A bolsevikok első győzelmüket 1903-ban aratták. Brüsszelben több hónapig ülésezett az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt (OSZDMP) II. kongresszusa. A hosszúra nyúlt kongresszust hitüket és reményüket vesztetten egyre többen hagyták ott. Ráadásul a belga rendőrség kiutasította őket, így a maradék résztvevők kénytelenek voltak átköltözni Londonba, ahol huszonnégy küldött szavazatával végül is elfogadták a Lenin által megfogalmazott határozati javaslatot. Az ellenszavazatok száma húsz volt. A bolsevikok (a többségiek) csoportja négy fővel volt nagyobb, mint a kisebbségben maradóké, a mensevikeké.
Bármennyire hihetetlen is, a világ egyhatodát alkotó, több mint kétszázmillió lakost számláló birodalom pártjának, az OSZDMP(b) nevében szereplő (b) betoldás ezt a négy embert örökítette meg: bolsevikot jelent. Négy ember szavazatán múlott a XX. század történelme. A leninisták Brüsszelben még nem számítottak győzelemre, mert kisebbségben voltak, de amikor a hitevesztettek eltávoztak, akkor többségbe kerültek. A bolsevikok első győzelméhez az kellett, hogy a valódi többség fásultan feladja a küzdelmet és ne vegyen részt a szavazásban. A bolsevik győzelem akkor váratlannak tűnt, de ma már érteni véljük.
A második győzelem 1917-ben következett be.
1917-ben Lenin, a bolsevik párt vezetője a svájci emigrációban még nem gondolhatta, hogy a németek egy lepecsételt vagonban hazaviszik és otthon átveszi a cár szerepét. Akkor még nem gondolhatta, hogy a leggyengébb láncszem el fog szakadni és ezt majd később mint a leninizmus alapelvét fogják emlegetni. A bolsevikok művészei lettek és maradtak a hatalom megragadásának és megtartásának. E művészet titka ismert: a láncot ott és akkor kell elszakítani, ahol és amikor az a leggyengébb.
Az orosz láncszemet nem kellett gyengíteni, az első világháború és a cári uralom borzalmai elgyengítették azt eléggé. Kerenszkij kétségbeesett erőfeszítései már nem tudtak rajta segíteni. A bolsevikok tüzelni kezdtek az Auróra ágyúival, benyomultak a Téli Palotába és a lánc váratlanul elszakadt.
Magyarországon a bolsevikok 1919 márciusában győztek.
1919-ben Kun Béla nem gondolhatta a gyűjtőfogházban, hogy kijön a börtönből és minden átmenet nélkül Ferenc József örökébe lép. Akármilyen hihetetlen, ez történt. Miután Károlyi Mihály nem fogadta el a hírhedt Vix-féle jegyzéket, amely az ország feldarabolásáról szólt, a magyar „láncszem” végkép meggyengült. A doberdói harctéren és az orosz fronton elszenvedett iszonyatos vérveszteség, másrészt a magyar feudális nagybirtokosok engesztelhetetlen önzése végképp elkeserítette a népet. És a bolsevikok jöttek és győztek. El kell ismerni, hogy később keményen védték a hazát, de az eredmény mégiscsak a Vix-féle jegyzéknél súlyosabb trianoni békeszerződés lett.
A bolsevikok azt terjesztették, hogy 1948-ban, a „fordulat évében” ismét győztek. A valóság ezzel szemben az, hogy Sztálin magyar tanítványaira bízta, hogy a demokrácia látszatát keltve, „parlamentáris” úton szerezzék meg a politikai hatalmat. Ez azonban három év alatt sem sikerült. Ekkor Sztálinnak elfogyott a türelme és a Vörös Hadsereg itt állomásozó erejét felhasználva véget vetett a látszatdemokráciának. Nagy Ferencet, a hivatalban lévő miniszterelnököt államellenes összeesküvéssel vádolták és külföldre kényszerítették. Mindszenty Józsefet házi őrizetbe vették, a szociáldemokraták valódi vezetőit internálták, a kisgazdák vezetőjét, Kovács Bélát a Szovjetunióba hurcolták, a hírhedt kékcédulás választások eredményeit pedig durván meghamisították. Az igazság röviden az, hogy nem a magyar bolsevikok, hanem a szovjet hadsereg győzött.
Jogos kérdés, hogy miért nem tudtak győzni egyedül a magyar bolsevikok. Nem kell nagy szellemi erőfeszítés ahhoz, hogy felfedezzük az okot. A magyar nép „megfogyva bár, de törve nem” túlélte a II. világháborút. Kijöttünk a pincéből és örvendeztünk azon, hogy élünk. Öröm és boldogság öntött el bennünket, amikor a rokonokat és a szomszédokat is élve találtuk. Szállingóztak haza a szerencsésebb sorsú hadifoglyok. Apáink végrehajtották a már régen aktuális földosztást és elkezdték művelni a kapott földet. Volt, aki saját magát fogta az eke elé. A falvakban megalakultak a nemzeti bizottságok, létrejött a Nemzetőrség. Demokratikus választásokra készültünk, miközben eltakarítottuk a romokat. 1948-ra az újjáépített Lánchídon megindulhatott a forgalom. Ebben az optimista hangulatban a bolsevikok nem tudtak győzni, a hatalmat csak erőszakkal, a szovjet szuronyok árnyékában tudták megszerezni.
1956-ban az SZKP XX. kongresszusa és a magyar írók bátor kiállása reményt adott, de a hatalom nem engedett, ezért októberben kitört a nemzeti forradalom. A helytartók menekültek és a szovjet kormánytól kértek segítséget. Segítségre érdemesnek ugyan nem tartották őket, de a Magyarországra előretolt hadállást sem akarták veszni hagyni. Megindultak hát a tankok. Ezekért már Kádár Jánosnak kellett vállalni a felelősséget. Becsületére legyen mondva, hogy ezt a felelősséget viselte mindhalálig. Ekkor „tántorgott ki” Amerikába és a világ minden tája felé kétszázezer emberünk.
A bolsevikok 1956. november 4-én győztek, de nem a magyarok, hanem a szovjet tankok. A helytartók pedig: Kádár, Apró, Dögei visszatértek a hatalomba.
Kádár János 1956. november 4-én, Szolnokon még nem gondolhatta, hogy 1957. május 1-jén a dolgozók tömött sorokban fognak felvonulni. Pedig ez valódi győzelem volt. A magyar nép ugyanis letette a fegyvert, és mint egy vesztes, de a fegyelmezett hadsereg felvonult. Az elvtársak pedig vidáman és győzelemittasan integettek.
Kádár János azt még kevésbé képzelhette 1959-ben, hogy a falu népének több mint a kilencven szazaléka belép a termelőszövetkezetekbe. Az erőszakos kolhozszervezés váratlan eredményt hozott. A pártközpontban szinte pánik tört ki, mert traktort, gépet, vetőmagot és műtrágyát nem tudtak biztosítani ennyi új kolhoztagnak. A magyar parasztok faluszámra léptek be, szinte az első szóra (néhány halálesettől és néhány ezer atrocitástól eltekintve). Miként volt ez lehetséges, amikor 1956 előtt, a Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Farkas Mihály és Révai József alkotta erős proletárdiktatúra a terror, a beszolgáltatás, a kuláklista és a többi segítségével hét év alatt a parasztság negyedét sem volt képes bekényszeríteni a téeszcsébe?
Azért volt ez lehetséges, mert a magyar parasztság letette a fegyvert. A bolsevikok valódi győzelmet arattak. 1956. november 4-én a tankok bebizonyították, hogy az ellenállás reménytelen, ezért teljesen értelmetlen. Ahogy a budapesti munkásság és értelmiség fegyelmezetten vonult fel május 1-jén, ugyanolyan fegyelmezetten, azaz teljes apátiába süllyedve lépett be a parasztság a kolhozokba. Ez az általánosítható magyarázata a többségiek (bolsevikok) „váratlan” győzelmeinek: akkor kell támadni, amikor gyenge a lánc, azaz a nép kifáradt, elcsigázott és reménytelennek látja a jövőt, amikor azt mondja, hogy „… akárki, jöjjön valahára”.
Ezután eljött 1990. A romba dőlt „létező szocializmus” maga alá temette mindazt, vagy majdnem mindazt, amit a nép véres verejtékével épített vagy építeni vélt negyven év alatt. Valakinek el kellett kezdeni az álcázó ponyvát eltávolítani a roskadozó építményről. Valakiknek el kellett kezdeni a romokat eltakarítani. A romeltakarítás keserves feladat, mert közben az is leomlik, ami még épnek látszott. A módszeresen félrevezetett nép elkeseredve vette tudomásul, hogy a nagykohóból csapolt vasra, a bányából felszínre hozott szénre, a fáról ládába csomagolt almára nincs szükség, mert nincs rá fizetőképes kereslet. Összeomlott az egész rendszer, környezetével együtt, a korlátlannak vélt piaccal, a Szovjetunióval és az egész KGST-vel együtt.
A nép ebbe nagyon belefáradt, hisz a veszteség nagyobb volt, mint a II. világháború okozta összes anyagi veszteség. Az elfáradt és elcsigázott nép bosszút állt a rossz hír hozóján.
Általános tanulság, hogy a valódi bolsevikokat a szocializmus eszméje sohasem „fertőzte meg”, őket a proletárdiktatúrából nem a proletárok, hanem csak a diktatúra érdekelte, azaz a hatalom. Álliberális jelszavakat hangoztatva, szándékosan káoszt idéznek elő, hogy mindenütt helyi ellentéteket szítsanak az oszd meg és uralkodj elve alapján, hogy azután a zavarosban kiépíthessék pozícióikat. Pozíciókat a gazdaságban, az oktatásban, a kultúrában és legelsősorban a médiában, amely az egész világon a legfontosabb hatalmi ággá fejlődött, maga mögé utasítva a törvényhozást, a végrehajtást és a bíráskodást. Végül is az igazi szocialisták, a népben, nemzetben gondolkodók azok, akik elviszik a balhét és a szégyent. Európa boldogabbik felén, ahol a bolsevikok sohasem kerültek hatalomra, a politikai küzdelem sokkal átláthatóbban folyik. Demokraták küzdenek demokraták ellen, azért, hogy jó, vagy legalább elviselhető megoldásokat találjanak a felmerülő problémákra. Mindkét oldalon demokraták állnak tehát: az egyiken szociáldemokraták, a másikon kereszténydemokraták, bárhogy is nevezzék magukat az adott országban. Mindkettőnek van „hite, mely égre száll”, mindkettő előbbrevalónak tartja a közjót a korlátlan egyéni önzésnél. Errefelé tartunk mi is, és sikerre vagyunk ítélve!
Összegzésül megállapíthatjuk, hogy a bolsevikok két esetben szoktak győzni. Vagy akkor, amikor a nép végképp el van keseredve, vagy akkor, amikor a szovjet tankok veszik át a prímet. Harmadik lehetőség pedig nincs, azaz: „tertia non datur!”
A szerző akadémikus, egyetemi tanár (Debreceni Egyetem)

Sztálin és párthívei Moszkvában, 1936-ban. Hruscsov, aki az első sorban, a bal oldalon ül, később elítélte a Sztálin parancsára elkövetett gyilkosságokat, pedig tudott róluk. Hruscsov mellett ül Zsdanov, a cenzor, Kaganovics, a kollektivizálás főszervezője és Vorosilov, a védelmi komisszár. Sztálin balján Molotov és Kalinyin látható. Két további túlélő, Malenkov és Bulganyin a második sorban balról a második és ötödik. Molotov és Kaganovics még azután is igyekeztek megmaradni Sztálin kegyeiben, miután Molotov feleségét táborba küldték és Kaganovics fivérét kivégezték. Az első sorban, jobb szélen Tuhacsevszkij ül, a polgárháború hőse. Őt 1937-ben agyonlőtték

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.