Románok és síró migránsok

Erdélyben nem ugrik be mindenkinek mindenről a kvótareferendum.

2016. 08. 17. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a migránsok is kerülnek bennünket – lehetett olvasni az egyik tüntető által magasra emelt transzparensen a bukaresti szociáldemokrata kormány bukásához vezető tavaly októberi utcai megmozdulások idején. A sajátos román öniróniával vegyes kiábrándultságot sugalló felirat arra utalt, hogy az Európa felé tartó migránsáradat közepette számos afrikai és közel-keleti menedékkérő egyszerűen megtagadta a Romániában való elhelyezését a kötelező uniós kvóták alapján. Sőt, olyan esetet is feljegyeztek, hogy a román határrendészek által a magyar–román–szerb hármas határ környékén elfogott afgán határsértők sírva fakadtak, amikor megtudták, nem Magyarországon, hanem Romániában vannak.

Önsajnálat és elégedetlenség ide vagy oda, igazság szerint a román társadalom egyáltalán nem bánja, hogy nem került fel az újkori népvándorlás térképére. Bár az országban elenyésző az illegális határsértők száma, és Románia csak a televíziós híradásokban követte a balkáni államokra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, a lakosság körében elsöprő a menedékkérők elutasítottsága. A legfrissebb felmérések szerint az ország felnőtt lakosságának 85 százaléka nem ért egyet azzal, hogy hazájuk menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be, saját településükön pedig a polgárok még kisebb, 7,7 százalékos arányban szeretnének migránsokat látni. Fontos körülmény, hogy ez a viszonyulás a magyarországihoz hasonló társadalmi vita nélkül, viszonylag rövid idő alatt fejlődött ki Romániában, ahol a kormány nem zárkózott el az Európai Unióba érkező menekültek önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de a mai napig ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Anélkül, hogy a politikum vagy a média különösebben felkorbácsolta volna a kedélyeket, a lakosság körében akkorára nőtt a viszolygás a bevándorlókkal szemben, hogy kis híján súrolta a polgári engedetlenség határait. A bukaresti belügyminisztérium az észak-erdélyi Szatmár megyében például a lakosság és az érintett települési önkormányzatok tiltakozásának hatására mondott le két menekülttábor kialakításának tervéről.

Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy az egész kontinenst gúzsba kötő migránsválság Romániában egybeesett a Bukarestbe tervezett óriásmecsettel kapcsolatos, a menekültkérdésre is kiterjedő vita elfajulásával. Nagyon sokan kifogásolják, hogy a bukaresti kormány tavaly ingyenesen használatba adott egy 11 ezer négyzetméteres telket a román fővárosban, hogy azon a török kormány finanszírozásával felépüljön Európa legnagyobb muszlim vallási és kulturális központja. Miután Traian Basescu volt államfő biztonsági kockázatnak, sőt burkoltan potenciális terrorfenyegetésnek nevezte, a projekt kapcsán hamar elszabadultak az indulatok, és a júniusi helyhatósági választások kampányában a főpolgármesteri tisztségre pályázó jelöltek egyike sem vállalta fel, hogy engedélyezné a megamecset felépítését. Ennek ellenére kevesen kockáztatnák meg, hogy muszlim- vagy akár migránsellenességgel vádolják meg a román társadalmat. Persze a magyarországihoz hasonlóan ott is elhangzottak olyan vélekedések, miszerint álságos dolog részükről a bevándorlók ellen ágálni, amikor az 1989-es rendszerváltás óta több mint négymillió román állampolgár telepedett le Nyugat-Európában. Csakhogy sokan felhívták a figyelmet, miszerint többek között már csak azért sem lehet a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező bevándorlókat a román kivándorlókhoz hasonlítani, mivel utóbbiak nem vágták át magukat a szögesdróton, hanem szépen sorba álltak a munkavállalási engedélyért.

Talán nem meglepetés, hogy az erdélyi magyarság sem lóg ki a sorból, és a közösség döntő többsége nem osztja az Angela Merkel által meghirdetett Willkommenskulturt. Miközben a magyar politikai alakulatok kivétel nélkül az októberi kvótareferendumon való részvételre buzdítják a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyieket, természetesen itt is tetten érhetők a nézeteltérések. Több véleményformáló a magyar kormány migránspolitikájának visszhangját vélte felfedezni abban, hogy egy székelyföldi kistelepülés faluünnepségének műsorába a szervezők paródia gyanánt migránsvadászatot és -kitoloncolást is beiktattak, a történteket pedig egy nyúlfarknyi helyi tudósítás alapján éppen néhány anyaországi sajtóorgánum tupírozta fel. „Az élet néha egyszerűbb, mint azt a napi politikai acsarkodásba beleszédült elemzők, újságírók vagy pártfanatikusok hiszik. Székelyföldön, Erdélyben még nem fajult odáig a megosztottság és a gyűlölködés, hogy mindenkinek mindenről Orbán Viktor és a kvótareferendum jusson eszébe” – állapította meg az eset kapcsán a székelyföldi Háromszék napilap főszerkesztője. Annyira igaza van, hogy mi sem fogalmazhattunk volna találóbban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.