Cserben hagyott Budapest

A kormánypártok politikailag feladták, anyagilag pedig kihasználják a fővárost.

2016. 10. 24. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem éltek a történelmi lehetőséggel a kormánypártok: hat évre rá, hogy magunk mögött hagytuk Budapest húsz évig tartó kirablásának időszakát, visszajutottunk a kiindulóponthoz. Kezeik közül kicsúszott a gyeplő, s azzal, hogy immár szinte bizonyosan tovább késik a lepusztult 3-as metró felújítása, hatalmas öngólt lőttek. Ahogyan az MSZP–SZDSZ-es korszakra rá­égett a 4-es metró építésének botrányos története, a nagy hazugság, amellyel százmilliárdokat szórtak el csak azért, hogy a politikájukat finanszírozó multinacionális cégek és hazai képviselői megtömhessék a zsebüket, úgy ég rá lassan, de biztosan a Fidesz–KDNP-re ez a beruházás.

Az, hogy most éppen hazainak mondott zsebeket akarnak kitömni közpénzek százmilliárdjaival, a budapestieket nem vigasztalja. Ráadásul a 4-es metró évtizedekig ígért, elképesztően botrányos presztízsberuházásával szemben a 3-as vonal felújítására igenis szükség van. Míg az előbbi ténylegesen a főváros közlekedési problémáinak negyedén sem javít, addig a pesti oldalt átszelő, naponta több mint félmillió utast szállító, szétesőben lévő metrón már félve közlekedünk, és csak reméljük, hogy nem történik valami tragédia. A mostani „lenyúlók”, akárcsak a korábbiak, inkább helikoptereznek, de annyi bizonyos, hogy nem földalattijáratokon közlekednek. Talán nem is tudják, milyen méreteket ölt a felújításból minden bizonnyal kimaradó állomásokon és aluljárókban a nyomor, a mocsok és a bűn, amelynek vámszedőivé szegődtek.

Ha a Fidesz mindezt eltűri, netán még támogatja is, az egyértelmű jele annak, hogy politikailag feladta, gyakorlatilag cserben hagyta Budapestet. Azt a várost, amely 2010-ben és 2014-ben is bizalmat szavazott nekik – igaz, két éve már rezgett egy kicsit a léc, több kerületet is elvesztettek. Vajon milyen stratégiai boszorkánykonyha javallatára juthattak arra az álláspontra, hogy ha 2018-ban már nem számíthatnak a budapestiek többségének támogatására, akkor jobb lesz, ha tönkreteszik és minél jobban kihasználják a fővárost?

Tarlós Istvánt kicsinálni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem – hangoztathatná János esztergomi érsek után szabadon a nyolcszáz éves, többértelmű mondatot a fideszes János, Máté vagy Árpád. Ők sem viszonyulnak különbül a főpolgármesterhez, a fővároshoz, az itt élőkhöz, mint elődeik, akiknek bukásához ez is hozzájárult. A kormánypárti Tarlós most ugyanúgy érezheti magát az ilyen-olyan fideszes nagyurakkal folytatott harcában, mint Demszky, akinek 2010 előtt a balliberális kormányok helytartói mutatták az utat.

A jelenlegi főpolgármester a Budapestért vívott küzdelemben nem számíthat a mára majdhogynem technikai végrehajtókká faragott önkormányzatokra és az élükön álló, fideszes kerületi polgármesterekre sem. Ők jövő­beni stallumaik reményében hallgatnak, mint hal a szatyorban, hiába tették be valamennyiüket a Fővárosi Közgyűlésbe. Budapest vezetője, aki nem pártember, de akit „politikai közössége” egyértelműen cserben hagyott, egyedül talán még a miniszterelnökben bízik. Úgy tűnik azonban, hogy az uniós csatatereken magabiztosnak tűnő Orbán Viktor az övéi között már nem tud rendet tartani, és elszabadultak azok a bizonyos hajóágyúk.

A metrópótló buszok ügyében például maga Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szólt le a hatósághoz, pedig tudván tudta: nincs olyan és annyi magyar busz, ami elegendő lenne. Időt húznak tehát addig, amíg nem lesznek „haveri buszok”, és nem érdekli őket, hogy közben mi történik a metróval. Az abszurd helyzet rávilágít arra, hogy a metróbotrány csak tünete az önkormányzatiság, egyben Budapest súlyos bajainak. Ugyanígy tünet a kukabotrány, azaz hulladékgazdálkodás megsarcolása, ahogyan az volt az egészségügy és az oktatás országos elvétele is az önkormányzatoktól, de az „einstand” a fővárost koncentráltan érte.

Tarlóst kicsinálhatják ugyan, de ebben a helyzetben kivel választatnák meg esetleges utódját? A Fideszben azért dönthettek Budapest cserben hagyása mellett, mert – a választói aktivitás szempontjából számukra a fővárosban különösen kudarcos, érvénytelen kvótanépszavazás után – eredményesen oszthattak és szorozhattak. Ha ezek a számítások alátámasztják a 2014-től érzékelhető tendenciát, és egyre nő az ellenzék által el-, illetve visszahódítható budapesti választókerületek, önkormányzati és polgármesteri pozíciók száma, akkor a XIV. Lajos-féle „utánam az özönvíz” politikájába menekülhetnek.

Csakhogy miközben egyes fideszesek egyre zsírosabb megbízásokat követelnek maguknak, és érdekkörüknek, tevékenységüknek nem csak a „nemzet fővárosa” megteremtésének magasztos célja, de még az élhető, folyamatosan működő és biztonságot nyújtó Buda­pest reménye is áldozatává válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.