Osztrák pénzből támadják Paks II-t

A Paks II Atomerőmű ellenzőivel szemben eminens nemzeti érdek Magyarország energetikai kitettségének csökkentése és a villamosenergia-import minimalizálása.

Hárfás Zsolt
2019. 11. 21. 10:00
null
Fotó: Kovács Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég szembesültem azzal, hogy a Paks II Atomerőmű megépítését hevesen ellenző és azt kizárólag megújulókkal helyettesíteni kívánó Energiaklub külföldi pénzen kampányol a biztonságos hazai áramellátás fenntartásához és a klímacélok teljesüléséhez nélkülözhetetlen két új atomerőművi blokk ellen.

Noha a lobbiérdekek megjelenése a nemzetközi és hazai energiapolitikai diskurzusban nem új keletű jelenség, az Energiaklub, a Greenpeace és társaik immár szintet léptek.

Az Energiaklub tavalyi egyszerűsített éves beszámolójából az derül ki, hogy osztrák, német és több más nemzetközi szervezet finanszírozza az Energiaklub atomellenes propagandáját.

Az osztrák Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium a tavalyi évben érkezett támogatásával kapcsolatban az Energiaklub ezt írja: „Figyelemmel követjük a Paks II beruházással kapcsolatos ügyeket. Azon dolgozunk, hogy Paks II-vel szemben további jogi lépéseket tudjunk meglépni.” Csak hogy pontosan értsük: az atomellenes osztrákok azért támogatják az Energiaklubot, hogy az akadályozza a Paks II projekt megvalósítását, amelyről Magyarország szuverén döntést hozott.

Másként fogalmazva: ezzel Ausztria beavatkozik Magyarország energiapolitikájába. Külön pikantériája az Energiaklub beszámolójának, hogy miközben osztrák pénzen a magyar kormányzati döntések ellen áskálódnak, a beszámoló szerint szívesen elfogadtak pénzeket a Nemzetgazdasági Minisztériumtól vagy akár az Agrárminisztériumtól is.

Csak ismételni tudom: a Paks II Atomerőmű ellenzőivel szemben eminens nemzeti érdek Magyarország energetikai kitettségének csökkentése és a villamosenergia-import minimalizálása.

Annak, aki Magyarország adottságainak és gazdasági jellemzőinek, valamint a műszaki realitások ismeretében az atomerőművet helyettesítené megújulókkal, mint propagálja ezt az Energiaklub, vagy elgurult a gyógyszere, vagy nyilvánvalóan idegen érdekek szolgálatában áll.

Emlékeztetőül: az Ausztriában megtermelt villamos energia közel kétharmad részét megújuló energiaforrások, túlnyomórészt vízerőművek biztosítják, amelyekből csaknem 3000 működik a szomszédunknál.

Könnyű úgy atomellenesnek lenni, hogy Ausztria tele van víz- és szivattyús-tározós erőművekkel, amelyek tavaly például az osztrák éves villamosenergia-termelésnek több mint 56 százalékát biztosították, miközben a termelésből a fosszilis részarány mintegy 22 százalékot tett ki.

Még egy beszédes adat: Ausztria az év első felében 13 terawattóra villamos energiát importált Csehországból és Németországból. Ezen országok tavalyi áramtermelésének 35, illetve 12 százalékát atomerőművek biztosították.

Mindez azt jelenti, hogy Ausztria az importtal atomenergiát is felhasznál. Ha ugyanis egy ország villamos energiát importál egy olyan államból, amelyikben atomerőmű működik, akkor máris sántít a fennen hangoztatott atomenergia-mentesség. Arról nem is beszélve, hogy minimális import hazánkból is érkezett Ausztriába, tehát az osztrákok bizonyára kaptak egy kis paksi áramot is.

Tehát Ausztria úgy atomellenes, hogy a valóságban atomerőművi áramot is használ! Ha valakinek még mindig lenne kételye, hogy mi a valódi oka annak, amiért nem tetszik a Paks II ellen ágáló Energiaklubot támogató osztrákoknak a két új paksi blokk, álljon itt egy idézet az Energiaklubhoz hasonlóan a megújulós lobbiszervezetként működő Greenpeace-től abból az időből, amikor az EU végérvényesen jóváhagyta a paksi projektet.

„A Greenpeace aggodalmát fejezte ki, hogy a Magyarországról érkező áram lenyomja majd az osztrák tőzsdei árakat és aláássa az ausztriai megújuló energiaforrások versenyképességét.” A szervezet szóvivője, Hanna Simons szerint „Ausztriának ismét be kell bizonyítani, hogy nem hajol meg az atomlobbi előtt”. Ausztria azóta is bizonygatja, hogy tántoríthatatlanul védelmezi saját gazdasági érdekeit.

Van egy olyan osztrák szervezet, amelyik a látszatra még annyit sem ad, mint az Energiaklub. Az Oekostrom AG osztrák áramszolgáltató vállalat vezérigazgatója például nyíltan követelte, hogy Bécs minden jogi és más, rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel az atomerőművek építése ellen Európában. Végül is ez köntörfalazás nélküli beszéd. A cég és az osztrák állam gazdasági érdeke elvégre egybeesik. Mi ez, ha nem önző és szűk látókörű osztrák provincializmus?

A Nemzetközi Energiaügynökség nemrég publikált World Energy Outlook 2019 című kiadványa szerint ha teljesíteni szeretnénk a globális klímavédelmi célokat, akkor az atomenergia és a megújuló energiaforrások részarányának jelentős növelésére van szükség a fosszilis hányad radikális csökkentése mellett.

Azok, akik itthon idegen érdekek mentén a Paks II Atomerőmű ellen agitálnak, mint az Energiaklub, a Greenpeace és társaik, nemcsak a magyar érdekeket és Magyarország szuverenitását veszik semmibe, hanem a globális klímavédelem szempontjait is.

A szerző atomenergetikai szakértő, energetikai mérnök

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.