időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Sárosdi Lilla és társainak gyilkos gyűlölete

Békés Bence
2021.04.27. 08:30
Sárosdi Lilla és társainak gyilkos gyűlölete

Egy ismert ember hozzámegy feleségül egy másik ismert emberhez. Ez az a hír, ami megint kihozta Sárosdi Lillát a sodrából, és egy olyan videóval reagált rá, amelyért normális körülmények között felelnie kellene. De már régóta nincsenek normális körülmények, így Sárosdi ocsmány és szexista előadása, amelyben eltagadja áldozata, az ismert médiaszemélyiség emberi méltósághoz való jogát, minden következmény nélkül maradhat és terjedhet a világhálón.

Jelenleg, amikor ezeket a sorokat írom, 123 425 megtekintésnél jár ez a nőellenes, megalázó, undorító videó, amelyben a bomlott elméjű (egyébként férjezett) „színésznő” áldozata szexuális életének részleteire is kitér. Tanácsot ad, hogy mit tegyen az illető „a petting és a behatolás között”, vagy azt taglalja, hogy miként viselje el drogokkal a szexuális aktust. Szégyen még így, idézve is leírni, amit Sárosdi belefröcsög a kamerába.

Számos balliberális ismerősömnél láttam, hogy megosztotta az oldalán ezt a undorító szereplést. A baloldali médiavilágot megjárt veterán újságíró pedig, aki általában kivételes érzékenységgel áll ki az emberi jogokért, a méltósághoz való jogért, a demokráciáért, és lépten-nyomon morális alapon kér számon mindent (is) a konzervatív magyar kormányon, most viháncoló kamaszként indít posztot arról, hogy a leendő feleség mit tesz majd, ha nincs kedve a férjével szexelni. A posztjához a fővárosi balliberális kör számos tagja csatlakozik, jobbnál jobb ötleteik vannak a felvetésre. Magyarán, lekurváznak egy nőt, amiért egy olyan gazdag emberhez megy hozzá, akit a szekértáboruk démonként emleget évek óta. És ha hozzámegy a démonhoz, akkor szerintük szabad préda lett ő is, neki nem jár az emberi méltóság, a tisztelet és minden más, amit a virtuális lincselők maguknak megkövetelnek. Tárgyiasítva lett, így már szabadon lehet ütni, gyalázni, az életének legintimebb területén mocskolódni. Most nem érdekes, hogy vajon mit szólnak ehhez az áldozat hozzátartozói, például a tizennégy éves gyereke, aki nyilván találkozik az interneten az édesanyját érő mocsokkal.

Ezek az emberek nagyon sokat emlegetik a holokausztot, rengeteget méláznak azon, hogy miként juthat el egy társadalom odáig, hogy tömeges gyilkosságokhoz, népirtáshoz asszisztáljon vagy esetenként aktív szerepet vállaljon benne. Évtizedek óta értetlenkedik a ballib újságíró a Magyar Narancsnál, az időközben megszűnt Népszabadságnál, a Hírszerzőnél és a HVG-nél, hogy miként tudott ekkora gyűlölet felhalmozódni egy társadalomban. Hát így, kedves X. Y.! Az az alapja a gyilkos gyűlöletnek, amit most csináltok, amikor szabad prédaként kezeltek embereket és megtagadjátok tőlük az emberi méltósághoz való jogot. Te mit szólnál ahhoz, ha a testvéredet vagy a lányodat kezelnék így, pusztán csak azért, mert egy politikai alapon démonizált embert választott párjának? Képzeld oda a kislányodat a helyébe, ahogy a hozzád hasonló mocskos fantáziájú emberek azon viccelődnek, hogy szegénynek viszolyogva kell átengednie a testét annak, akitől gazdagságot remél. Persze nyilván nem gondolsz bele ilyesmibe, hiszen az élvezet, amit azzal kapsz meg, hogy a csőcselékkel együtt lehet lincselni, sokkal fontosabb neked, mint a humánum, az emberi méltóság tisztelete.

És ez az aljas élvezet fontosabb a józan észnél is, aminek azt kellene súgnia a füledbe, hogy ne tedd ezt, mert az lehet a következménye, hogy majd mások tőled és a szeretteidtől fogják eltagadni az emberi mivoltod. Akkor lehet sipítozni, fasisztázni és nácizni, de késő lesz, mert magad sem tudtad megállni, hogy te is villogj kicsit agresszorként. A Facebookon szerzett olcsó népszerűség fontosabb számodra, mint azok az elvek, amiket állítólag tisztelsz és követsz, amiket másokon rendszeresen számonkérsz. Nos, így lehet a tömegkommunikációs felületeken egymást vadítva egy társadalmat gyűlölködővé tenni. Ez volt és lesz a táptalaja a fizikai erőszaknak is. Reménykedj, hogy nem jutunk el odáig, mert annak nem te vagy a szakértője, te csak az uszításhoz értesz, de ha az offline térben is elszabadulnak az indulatok, akkor préda leszel, nem agresszor.

Sárosdi Lillát kevesen ismerték színészként egészen addig, amíg elő nem állt a szexuális bántalmazásának történetével. Akkor felkapta a mainstream média, és egy csapásra országos ismertséget szerzett a vele történt abúzus elmondásával, az erőszakot tevő ember megnevezésével. Egy kampány hazai elindítója volt, amely az erőszak ellen, az emberi méltóság tisztelete mellett tett hitet. És Sárosdi ebből, tehát a saját kampányából egy szót sem értett meg, mert lelkiismeretlenül elköveti az erőszakot, lábbal tiporja a számára irritáló személy emberi méltóságát.

Az áldozattá válás következtében lehet valaki bölcsebb és megértőbb is, de gonosz szörnyeteggé is teheti a trauma az illetőt. Mint Sárosdit.

A szerző újságíró

(Kiemelt kép: Sárosdi Lilla színész a MostMi elnevezésű társadalmi kezdeményezés által Európához tartozunk! címmel megrendezett demonstráción a VIII. kerületi Baross utcában 2015. február 2-án. A résztvevők a jelenlegi magyar politikai berendezkedés ellen tüntettek néhány utcányira az Andrássy egyetemtől, ahol Angela Merkel német kancellár hivatalos programon vett részt.

MTI Fotó: Marjai János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.