idezojelek

A józan ész erői Magyarországon

Budapest ad majd otthont az USA legnagyobb jobboldali seregszemléjének.

Cikk kép: undefined
2021. 09. 29. 8:00
Fotó: Erik S. Lesser

„A konzervativizmus nem más, mint a megteremtett értékek megőrzése, annak az alapnak a megóvása, melyre építeni lehet” – így foglalta össze Roger Scruton annak a világnézetnek a lényegét, mely napjainkban soha nem látott támadás alatt áll az Atlanti-óceánon innen és túl egyaránt. A konzervatív meggyőződést, a mi életünk természetes rendjét éppen az a liberális credo próbálja meg korlátok közé szorítani, amely eredetileg (ki emlékszik már erre?) a gondolatok sokszínűségét, a vélemények pluralitásának szükségességét tűzte zászlajára. Ráadásul a XXI. század liberálisai éppen azokkal a szocialistákkal fogtak össze és vették globális össztűz alá a nekik nem tetsző „gondolatbűnöket”, akiket korábban – éppen diktatórikus ­reflexeik miatt – hevesen elutasítottak: s lám, mára egybeforrasztotta őket mindkét ideológia sajátossága, a doktriner és totalitárius jelleg. 

Ma már közös céljaik vannak: eltörölni a hit, a család, a nemzet és a szuverén államiság írmagját is a köztudatból. Ez a civilizációgyilkos szövetség nem pusztán el akarja nyomni a tőle eltérő állásponton lévőket, hanem alapvetően át akarja írni a történelmet, az emlékezetpolitikát is, hogy olybá tűnjék: azok, akik ellen a progresszió ma fellép, eredetileg is bűnben fogantak. Az életmódunk átfogó támadás alatt áll: Nyugaton ma már nem a szabadság, hanem az érzékenység tisztelete a fontosabb; az én véleményem a másik érzékenységéig terjedhet – és bármiféle értéktételező vélemény „nyilván” sérti valakinek, valakiknek az érzékenységét. E groteszk balliberális ideológiai koalíciónak van azonban egy előre talán nem kalkulált, de számunkra annál örömtelibb hozadéka: az, hogy „túltolják a biciklit”. Mivel e totalitárius ideológiák jelenleg a legszélsőségesebb formájukban nyilvánulnak meg, velük szemben jobboldali reneszánsz, konzervatív ébredés van kialakulóban. És ennek a – mondjuk ki – konzervatív ellenforradalomnak fog az Alapjogokért Központ még erőteljesebb szellemi és gyakorlati muníciót biztosítani.

Igen, a teremtés rendje által adott, természetes értékek gátlásokat nem ismerő lerohanása az a politikai vírus, amely életre hívta a konzervatív immunválaszt: az európai kontinensen, Közép-Európa szívében szerveződik a kontinens első Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC). Az Alapjogokért Központ az Amerikai Konzervatív Unióval (ACU) együttműködve arra vállalkozik, hogy 2022 tavaszán Budapesten rendezze meg az USA egyébként legnagyobb konzervatív seregszemléjét – azért, hogy a közös, minket érő fenyegetésekre minél erősebb viszontválaszt adhassunk. Az ACU az egyik legnagyobb amerikai jobboldali szervezet, az általuk 1974 óta megtartott konferenciákon minden alkalommal felszólalt az aktuá­lisan hivatalban lévő republikánus elnök, és mára egyértelműen a CPAC lett a tengerentúli jobboldal legbefolyásosabb rendezvénye.

Bármi mást sugalljon is a fősodratú liberális nyilvánosság, az Atlanti-óceán mindkét partján tapasztalható egyfajta „jobbos” újjáéledés, amelynek szimbóluma lesz a jövő évi magyarországi CPAC. Az is világos, hogy mindig több az, ami összeköt bennünket, mint az, ami elválaszt. Erkölcsi, politikai és társadalmi iránytűnk azonos irányba mutat: a teremtett értékek megőrzése felé. Nagyon határozott célunk van a rendezvénnyel: összekapcsolni az amerikai és az európai konzervatív újjáéledést a közös értékeink felismerése, beazonosítása és védelme révén. Azt szeretnénk, ha a világ konzervatívjai ismét Magyarországra figyelnének, mert igen, merünk nagyok lenni; mert igen: úgy gondoljuk, hogy Magyarország a világ közepe. 

Érdemes feltenni a kérdést: melyek azok a közös erények, amelyek bennünket összekötnek? Mi ab initio hiszünk abban, hogy elidegeníthetetlen jogaink forrását a teremtésben kell keresnünk. Valljuk, hogy a nyugati civilizáció alapját a zsidó-keresztyén kulturális övezet jelenti. Számunkra a nemzeti identitás erősítése, a föderalisztikus törekvésekkel szemben a (tag)állami szuverenitás védelme elsődleges cél, ezek feladása pedig olyan demarkációs vonal, amelyet sosem léphetünk át. Hisszük, hogy a életmódunk kialakulásának, felvirágzásának és megőrzésének kulcsa a szokásainkból, hagyományainkból, történelmünkből fakadó „mitudat” – ma még inkább, mint korábban bármikor. Azt is mindenki másnál világosabban látjuk, hogy a társadalmak természetes összekötő kapocsainak megkérdőjelezése zajlik világszerte a különböző „kritikai” és „dekonstrukcionalista” gondolatok populáris kultúrába áramoltatása révén. Minket mélyen aggaszt a radikális progresszió fundamentalizmusának, a nyílt társadalom eszmeiségének erőltetett terjesztése a világban, amely a különféle vágyakból és késztetésekből emberi jogokat formál. Mi azt gondoljuk, hogy a szabadság nem egyenlő a szabadossággal, hanem szükség szerint együtt jár a teremtés szabályainak és kötelezettségek elfogadásával is. Mi az individualizmus helyett a közösségben, az univerzalizmus helyett a partikularizmusban hiszünk: a lokális fontosabb, mint a globális, a rögzítettség szebb, mint a határtalanság. 

Meggyőződésünk továbbá, hogy a társadalom alapegysége a család, ahol az anya nő, az apa férfi, a gyermek pedig ajándék – legfőképpen nekünk, hogy hagyhatunk valamit magunkból itt a Földön az utókorra. Igen, a család az család – ami pedig nem család, az nem család. Ebből pedig az is következik, hogy a nyugati civilizáció morális és demográfiai válságára csak akkor adható méltó válasz, ha a családi értékek visszanyerik központi helyüket. A család melletti megrendíthetetlen kiállásunk egyben elutasítja a nyílt társadalom ideológiájának hagyományos értékek (ön)feladását célzó tevékenységét, azt a gonosz és velejéig romlott propagandát, mely a családot „elnyomó közegként” ábrázolja és hazug módon az önmegvalósítás és a kiteljesedés gátjaként állítja be. Mi valóban hiszünk a szolidaritásban, embertársaink segítésében, akik a háború, elnyomás és szegénység sorscsapásainak vannak kitéve, de nem hiszünk abban, hogy az emberek, a problémák és a konfliktusok áttelepítésével segíteni tudunk ott, ahol a baj forrása van. Konzervatívként tehát azt szeretnénk, ha minden egyén és minden nép saját hazájában boldogulhatna, élhetne teljes életet.

Röviden összefoglalva: mi a józan ész pártján állunk. Isten, haza, család – ez az a három hívószó számunkra, mely rendszerezi életünket. Magyarország pedig ebben a „konzervatív útmutatásban” élen járt az elmúlt évtizedben Európában, mind a politika, mind a társadalmi intézmények „őrző megújítása” vagy az intellektuális-szellemi holdudvar felvirágoztatása kapcsán. Hazánk az utóbbi időben a józan ész mellett kiálló erők találkozóhelyévé nőtte ki magát: Európa egyik konzervatív zászlóshajójaként otthont adtunk a minket leginkább érintő népesedési problémákkal foglalkozó demográfiai csúcsoknak, migrációs és V4-csúcskonferenciáknak, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak és számos olyan eseménynek, amelyek erősítették a normalitás melletti kiállás szükségességét. Magyarország ma a véleményszabadság otthona – itt még el lehet mondani, amit gondolunk. Azonban ahogy Nyugat-Euró­pában, úgy a tengerentúlon közel sem ilyen kedvező a helyzet: az USA-t a szó ideológiai és fizikai értelmében is letarolta a Black Lives Matter mozgalom, melynek farvizén a liberális erők hatalomra jutottak; a cancel culture, a safe space és a trigger warning fröcsögő jóemberkedése pedig az egyetemi campusokról átköltözött a tömegmédiába és a woke-cégek vállalati kultúrájába. 

Emiatt a döntés, hogy amerikai ­partnereink első európai „állomásuknak” éppen Budapestet választották helyszínéül, egyben igazolja azt is, hogy mi sikerrel szálltunk szembe a liberális fősodorral. A progresszív társadalomrombolás elé tart majd – többek között – görbe türköt a jövő évi CPAC, amely a konzervatív politika és a hozzá kapcsolódó holdudvar szellemi erőit fogja majd felvonultatni széles e világról. Az ide érkezők szabadon, korlátozásoktól mentesen mondhatják el véleményüket, a nyugati típusú véleménydiktatúrák politikai korrektségre hivatkozó korlátozásai nélkül. 
Mi nemcsak hagyományt erősítünk, hanem hagyományt teremtünk, és a „mi törzsünk” közösségét is építjük. Azért van szükség a konzervatívok összefogására, mert éppen ennek ellenkezőjében érdekelt a liberális-szocialista globálkoalíció: a megosztásunkban, az oszd meg és uralkodj elv modern kori érvényesítésé­ben. Ahogy ők, úgy mi is tisztában vagyunk a sikeres csoportdinamika alapszabályával: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”.

A szerző az Alapjogokért Központ igazgatója

A borítóképen: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszédet mond a 47. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2020. február 28-án.
Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.