idezojelek

Megremegett az ébredő város

Az 1931-ben felszentelt városligeti Regnum Marianum-templom, a Magyarország égi patrónusának tiszteletére emelt kegyhely csak két évtizedig állhatott.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Túl sok esztendő nem adatott az 1931-ben felszentelt városligeti Regnum Marianum-templomnak. A tanácskommün bukásának emlékére, Magyarország égi patrónusának tiszteletére emelt kegyhely csak két évtizedig állhatott – épp ma hetven éve, 1951. szeptember 23-án robbantotta fel a hatalma teljében terpeszkedő Rákosi Mátyás. A világháborút túlélte a templom, a diktátor ámokfutását nem. Lerombolására a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert „útjában állt” a kialakítandó Felvonulási térnek, ahová moszkvai mintára hatalmas dísztribünt álmodott a magyar pártvezetés, hogy legyen hol ünnepeltetnie magát a lelkes alattvalókkal. Valójában csak Rákosinak állt útjában a templom.

A kommunista vezérnek hitetlen, megvezethető tömegre volt szüksége, ám már hatalomra kerülésének pillanatában tudta, a hazai kereszténység legmarkánsabb személyiségével, Mindszenty József bíboros-hercegprímással kell leszámolnia ahhoz, hogy megtörhesse a magyarság istenhitét. Rákosit felbőszítette a bíboros hatalmas népszerűsége, hiszen a templomok, körmenetek, misék látogatottsága még a fokozódó diktatúra dacára is folyamatosan nőtt. Ezen még az sem változtatott, hogy 1948 karácsonyán (éppen karácsonykor – mekkora cinizmus) koholt vádakkal letartóztatta a főpapot. Mindszentyt nem csak a kommunisták küldték rács mögé hitéért, korábban Szálasi nyilasai is bebörtönözték. Saját bőrén tapasztalhatta szegény, amit most mi is újra: a szélsőbal és a szélsőjobb egy tőről fakad. 

Rákosi nem volt buta ember, eszénél csak aljassága volt nagyobb – a Regnum Marianum lerombolásával kívánta folytatni egyházirtó programját. (Még a templom emlékét is ki akarta irtani a lelkekből, létrejöttét a korabeli építész szakirodalomból is kitöröltette…) 

Az utolsó miséről megvadult ávósok zavarták ki a zokogó híveket. Az elszántabb emberek élőlánccal vették körül a templomot. Ellenállók egész sorát hurcolták el az Andrássy út 60.-ba. A hajnali csöndben gyorsan, „sunyiban” akarták elbontatni a templomot, de a csákányok kicsorbultak a dacoló, makacs köveken. Nem könnyen adta meg magát a Regnum Marianum. Végül robbantani kellett. Beleremegett az éppen ébredő város. 

A hit megtiprása a hitetlenek alapvetése volt mindig. Ahogyan ma is.

Évekkel később, 1969-ben a Tanácsköztársaság vöröskatonájának szobra került a földig rombolt templom helyére (az ordítva rohanó vicsorgó baka azóta a budaörsi szoborparkban próbálja uszítani a látogatókat). De még ezzel sem ért véget a kálvária. A kommün katonájának helyére állított puritán fakereszt sem tetszett mindenkinek. 2000 őszének egyik éjszakáján ezt az emlékkeresztet is lerombolták, lefűrészelték haragos ifjúkommunisták. (Egyikük, Léderer Sándor ma a Norvég Alap és a Soros-féle Társaság a Szabadságjogokért szervezet K-monitor nevű cégét irányítja. Puhára esett.)

Az újraállított feszület mára történelmi emlékhely lett. Két eszme mementója: a hité és a diktatúráé. A Regnum Marianum a terrortól megszabadult nemzet háláját hirdette, lerombolása a proletárdiktatúra igazi arcát. A magasba nyúló kereszt erre a fájdalmas és nagyszerű múltra emlékeztet, Mária országára. Arra az országra, amely egymaga többet tett a keresztény Európa védelméért, mint a kontinens összes országa együttvéve. Tatártól, töröktől szinte csak a magyar végvárak vitézei védték Európát, a szabadidejüket területszerzéssel, gyarmatosítással töltő, gazdag Nyugatot… (Mit kaptunk vérünkért cserébe? Ígéreteken és szépen hangzó, üres szavakon kívül nem sokat. Pedig mennyit könyörögtünk segítségért keresztény uralkodóknál is – mindhiába. A déli harangszót se tőlük, hanem a római pápától kaptuk.) Egy korabeli históriaregős így összegezte a magyarság szolgálatainak mérlegét:

Magyarország mindenét föláldozta Európáért: önmagát, jövőjét, jólétét és normális fejlődését, de mindezen áldozatért alig kapott valami ellenszolgáltatást. Európa súlyosan adós maradt Magyarországgal szemben.

Mindmáig adós.

Kicsit elszaladtam a városligeti templomromoktól.

(A borítóképen a Regnum Marianum-templom, előtte az 1938-ban felállított Csengery Antal szobor. Forrás: Fortepan)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.