idezojelek

A békemenet és az ATV

A balliberális tévécsatorna az Orbán-beszédnél fontosabbnak tartotta a Mediashop című műsor közvetítését.

Cikk kép: undefined
2021. 10. 24. 10:01
Fotó: Kurucz Árpád

Október 23-án délután több százezer magyar ember vonult méltóságteljesen a békemenet kijelölt útvonalán. Velük tartott sok ezer erdélyi és külföldről érkezett szimpatizáns, amint azt a lengyel, olasz, szlovén, német, svéd és más nemzetbéli zászlók is jelezték. És miközben a politikailag kétségkívül nem semleges Hír TV egyenes adásban sugározta a hatalmas menet vonulását, pusztán kíváncsiságból átkapcsoltam az ATV-re. Érdekelt, hogy az ötvenhatos forradalom 65. évfordulójának nagy horderejű eseménye vajon foglalkoztatja-e a politikai szempontból ugyancsak elkötelezett médiumot.

Nos, nem foglalkoztatta. Tudjuk, az ATV egy magán tévécsatorna. Önálló, miként a Hír TV is az. Feltételezhetnénk, hogy egy balra húzó orgánumnak is számít a nemzet ünnepéhez kapcsolódó nagyszabású esemény, pláne, ha az a magyarok millióinak is fontos. Ne legyenek illúzióink: az ATV ezt az eseményt nem tartotta érdemesnek arra, hogy élő adásban számoljon be róla.

Miközben a Hír TV drónnal és földi kamerákkal is követte a békemenetet, az ATV fontosabbnak tartotta a Mediashop című műsor zavartalan közvetítését. Egy-egy pillanatra átkapcsolva megtudhattam például, milyen nagy áldás a háztartásban egy különleges bevonatú, hosszú élettartalmú serpenyő, amelyet óriási kedvezménnyel megszerezhet a szerencsés vásárló. Az Erzsébet térnél, a Deák térnél, a Károly körúton (stb.) feltorlódott több százezres tömeg ezalatt Orbán Viktor ünnepi beszédét várta.

A napsütésben lenyűgöző látványt nyújtott a kijelölt útvonal teljes szélességét kitöltő, zászlóktól díszes tömeg lassú vonulása. Amikor a menet eleje az Erzsébet térhez ért, a Gellért tér felől még mindig ezrek haladtak a Szabadság híd felé. Négy óra tájban Orbán Viktor a mikrofonhoz lépett.

A miniszterelnök többek között arról szólt, hogy a magyarság a szabadság népe, amely történelme során hatalmas áldozatok árán is bizonyította a szabadság iránti elkötelezettségét. Beszélt azokról az eredményekről, amelyek érezhetően javították a magyar emberek életszínvonalát, közérzetét, és emlékeztetett a kormány újabb intézkedéseire: az adó-visszatérítésre, a nyugdíjak és a minimálbér emelésére. Az ünneplő tömeg időről időre nagy tapsokkal fejezte ki tetszését és egyetértését.

Nem volt kétséges, hogy amit a magyar kormány a brüsszeli ellenszél, a kemény támadások és bírálatok közepette tesz, az tetszik azoknak a magyaroknak, akik szívesebben vállalják az igazságos küzdelmet, mint a gyáva meghunyászkodást. Felzúgott a taps, amikor a miniszterelnök kijelentette: „A Brezsnyev-doktrína levegője járja át Európát, Brüsszelnek észre kellene vennie, hogy velünk még a kommunisták sem boldogulnak (…). Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha Góliát elkerül.”

És különösen nagy sikert aratott a kormányfőnek ez a gondolata: „A rezsi- és a migránsügy után harmadszor is igazunk lesz, az iskola falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát. Megvédjük a gyerekeinket.” A jelenlévőket érezhetően lelkesítette Orbán Viktor bátor, egyenes, jól felépített szónoklata.

Közben megint átkapcsoltam. Az ATV a miniszterelnök beszédének élő közvetítése közben fontosabbnak tartotta arról tájékoztatni a nézőit, hogy miként lehet nagy hatású tisztítószerekkel rendbe tenni koszos grillrácsokat és sütőket, valamint a fürdőszoba padlócsempéit. Nem kívánom bírálni az ATV műsorpolitikáját, mivel az önmagát minősíti, csupán megjegyzem, hogy arrafelé – a jelek szerint − a reklámbevételek annyira fontosak, hogy a nemzeti ünnepeket is felülírják.

Hazánkban sok millió olyan honpolgár él, akinek többet jelent az ötvenhatos forradalom évfordulója, annak méltó megünneplése, mint a kedvezményesen megvehető háztartási eszközök reklámozásának bűvölete. Persze, aki elvakultan rajong a balliberális ideológia és propaganda hangadóinak nemzet- és keresztényellenes tevékenységéért, az nem szívesen hallja a miniszterelnöktől, hogy a baloldali ellenzékiek még azon az előválasztáson se tudtak nyerni, amelyen csak ők indultak.

A békemenet élő közvetítése, majd az ünnephez kevésbé méltó, már-már szánalmas ellenzéki rendezvények bemutatása láttán a nemzeti érzelmű honpolgárok elégedetten dőlhetnének hátra. Gondolhatnák, hogy nincs mitől tartani, az erő velünk van. Orbán Viktor óvatosságra intő szavai nekik is szóltak: „Néhány erőtlen baloldali párt miatt nem kellene ennyien összegyűlnünk, de ez ne tévesszen meg bennünket! Ami igazán számít, az a baloldal nemzetközi hátországa, a pénz, a média és a hatalom, ami őket támogatja. Ezt csak több millió magyar együtt tudja legyőzni és kiszorítani az országból.”

Az ünnepi beszéd és a békemenet lezajlása után még belenéztem az ATV fél hatos híradásába. Akkor végre láthattam egy rövid – talán két-három perces − összefoglalót az Orbán-beszédről, de a résztvevők százezreinek bemutatása már elmaradt. Annak nem volt hírértéke. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pár száz főt megmozgató „békemenete” ugyanakkor hosszabb tudósítást érdemelt ettől a kereskedelmi csatornától, amely egyébiránt célul tűzte ki a színvonalas, minőségi, magas értékrendű műsorok készítését és sugárzását. 

A szerző író, újságíró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.