idezojelek

Baloldali gyűlölet és demagógia

A jobb híján baloldalnak nevezett zavaros konglomerátum szemében a jobboldaliság, a konzervativizmus eleve gyűlöletkeltésnek minősül.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Sokaknak lehet súlyos hiányérzete, amikor állandóan, refrénszerűen visszatérően azt hallja a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől és kényszerkoalíciós partnereitől, hogy Orbán Viktor és a Fidesz, a jobboldal gyűlöletpolitizálást folytat. Főként, mivel a minden társadalmi réteget és csoportot szidalmazó Márki-Zay Péter ezek után azt is fejtegetni szokta nagy hangon, hogy bezzeg ők szeretetországot építenek, ahol nem a fideszes gyűlöletkeltés dominál majd, hanem a megértés és a tolerancia, az elfogadás.

A mostani pécsi kampányzárójukon is ez volt az egyik vezérmotívuma a hódmezővásárhelyi polgármesternek, s ennek jegyében oly fröcsögve uszított a polgári jobboldal ellen, hogy azt Rákosi Mátyás és Gerő Ernő irigykedve szemlélte volna.

Az imént leírt kínzó hiányérzet pedig nem más, mint hogy soha egyetlenegy konkrét példát sem tudnak arra felhozni, mikor tett a miniszterelnök vagy bármely kormánytag, fideszes vagy KDNP-s politikus valami gyűlölködő kijelentést vagy akár utalást.

Mondjanak már egyetlen intoleráns szöveget, megnyilatkozást a Fidesztől, Orbán Viktortól! Különösen furcsa emiatt, hogy a sajtó a baloldalt photoshopoló szegmense úgy szajkózza kritikátlanul ezeket a vádakat, hogy egyetlen alkalommal sem kísérlik meg kideríteni, mire gondolhatnak a balkoalíciós vezérek, amikor ezzel rágalmaznak. Annál is kevésbé teszik ezt meg, mivel ők is ugyanezt az egyezményes, konkrétumokat nélkülöző mantrázást folytatják.

A talány megfejtése persze mégsem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Egyszerűen arról van szó, hogy a jobb híján baloldalnak nevezett zavaros konglomerátum szemében a jobboldaliság, a konzervativizmus eleve gyűlöletkeltésnek minősül. Másként fogalmazva: a polgári jobboldal létét tartják ab ovo elfogadhatatlannak, gyűlöletkeltőnek. Amikor tehát arról beszél az alkalmi roncskoalíció jelöltje, mint most a kampányzáró gyűlésükön, hogy szeretetországot építenének, ahol megszűnik a gyűlölködés, akkor azt érti ezalatt, hogy olyan országot akarnak létrehozni, amelyikben mindenki baloldali vagy legalábbis megszűnik jobboldalinak lenni. Tehát egy olyan államot képzelnek el, ahol a jobboldaliság elnyeri méltó büntetését, és ha valaki mégsem hajlandó érteni a toleráns szóból, akkor lesújt rá a nyílt társadalmas igazságszolgáltatás haragja.

Ennek a hozzáállásnak megvannak nálunk a szomorú tradíciói, hiszen éppen ilyen okfejtésekkel tették lehetetlenné keresztény, konzervatív emberek érvényesülését, sőt létezését a szocializmus idején, amikor a jobboldaliság és a fasizmus közé gyakorlatilag egyenlőségjelet tettek. A mai, egészen a Rákosi-érához visszaszélsőségesedő terror- és háborúpárti baloldal pusztán a sztálinista munkásmozgalmi hagyományokat viszi tovább, amikor minden, a pártétól eltérő véleményt ellenségesnek, eltörlendőnek, gyűlöletkeltőnek ítéltek. A pártállam jelenlegi utódai a sokszínűség demagóg hangoztatásának álságos örve alatt végre akarják hajtani nemzetközi intervencióval a jobboldalnak a brutális megszüntetését, amit még a kommunista érában sem tudtak megvalósítani.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeretetország az ő szótárukban annyit tesz, hogy szeretik magukat, és akiről feltételezik, hogy nem szereti őket eléggé, azt nagyon gyűlölik a szeretet nevében ― és persze demagóg módon gyűlölködőnek bélyegzik. Ezt az abszurditást természetesen sokan látják, úgyhogy csak azokat képesek maguk mellé állítani, akik csupán a címek elolvasásáig jutnak el a cikkek tartalmának megismerésében. Emiatt kell olyan megfélemlítő akciókhoz folyamodniuk, mint a jobboldali lapok feltörése vagy a baloldali DatAdat csoport törvénytelenül megszerzett adatbázisából küldött több mint egymillió sms. Mindezzel Big Brother-effektust akarnak kiváltani az emberekből, hogy úgy érezzék, figyelik őket, ezért ne merjék szabadon kinyilvánítani a politikai véleményüket az országgyűlési választáson.

Mégsem valószínű, hogy célt érhetnek és elijeszthetik az embereket a választáson való részvételtől, mert még a baloldali beállítottságú polgárok is elgondolkodhattak, érdekükben állna-e egy olyan kormány, amelynek háborúpárti feje nem képes megjegyezni még az ukrán elnök nevét sem, Jeszenszkynek nevezve Zelenszkijt, akinek pedig minden fegyveres segítséget megadna, háborúba sodorva az országot. Az elvben baloldali szimpatizánsok is hamar rájönnek, hogy ők is addig vannak biztonságban, amíg a miniszterelnököt Orbán Viktornak és nem Márki-Zay Péternek hívják.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.