idezojelek

Magyar győzelem Brüsszelben

Orbán Viktor politikája ismét megkerülhetetlenné vált Európában.

Cikk kép: undefined

Annak ellenére, hogy a magyar kormány egyes hazai és külföldi kritikusai folyton-folyvást a kormányfő elszigeteltségéről lamentálnak, nemcsak itthon, a magyar választópolgárok körében élvez az Orbán Viktor fémjelezte politika kimagasló társadalmi támogatottságot, hanem immár a határainkon túl is.

Ahogyan azt a magyar emberek megszokhatták, idővel a több mint három hónapja húzódó orosz–ukrán konfliktus miatt is megszaporodtak azok az itthoni ellenzéki, valamint külföldi kritikák, miszerint a magyar miniszterelnök következetesen képviselt békepárti álláspontja – amely elsősorban a magyar emberek biztonságát és hazánk gazdasági stabilitását hivatott képviselni – végleg el fogja vágni Magyarországot a nemzetközi szövetségeseitől politikai, diplomáciai és gazdasági értelemben egy­aránt. Mi több, egyes progresszív véleményvezérek szerint az az orbáni út, amely a rezsicsökkentést és a lakhatási kérdéseket előrébb helyezi a multik extraprofitjánál, nem más, mint egy provinciális és elhibázott politikai lépés, melynek még csak a társadalmi támogatottsága sincs meg.

Ez utóbbi felvetés megalapozatlanságát támasztja alá a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány által készített legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a magyarok attitűdjét a szerint vizsgálta, hogy a jelenlegi háborús helyzetben milyen közteherviseléssel kapcsolatos elvárásokat támasztanak a busás profitokat realizáló cégóriásokkal szemben. Mint az a számadatokból kiderült, a magyar emberek többsége (77 százalék) úgy látja, hogy a spekulatívan, az árakat egyoldalúan emelő nagyvállalatok és kereskedők tehetők felelősnek a háborús inflációért, ennek értelmében a megkérdezettek 84 százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket. Ezzel összhangban az is kiderült, hogy a válaszadók 79 százaléka egyetért azzal a javaslattal, hogy különadó sújtsa azon vállalatokat, amelyek extraprofitra tettek szert, hogy a kormány az így keletkező bevételeket a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartására fordíthassa.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos kiemelni azonban, hogy nemcsak ebben a kérdésben élvez érdemi támogatottságot a kormány, hanem az Európai Tanács rendkívüli ülésezésének indokául szolgáló olajembargó kérdésével összefüggésében is, amely kulcsfontosságú a Magyarországon egyedülállónak számító rezsicsökkentés fenntartásához. Mint az szintén a Századvég adataiból kiderül, a magyarok háromnegyede ellenzi azt, hogy Brüsszel nyomására hazánk elzárja a hozzánk érkező orosz kőolajat és földgázt.

Érdekesség, hogy Magyarországot különböző politikai, illetve médiaplatformokon keresztül kritizálók nem pusztán ebben a kérdésben tévednek, hanem abban is, hogy az olajembargó erőltetésének kérdése kizárólag a magyar érdekeket sérti. Például, az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen volt amerikai jegybank elnök már hetekkel korábban arra figyelmeztette Brüsszelt, hogy a gazdasági racionalitás értelmében az EU azonnali tilalma egyértelműen megemelné a globális olajárakat, és káros hatással lenne Európára és a világ más részeire is.

Ráadásul a pénzügyminiszter az egyébként több uniós tagország által is kényes kérdésnek tartott olajembargó helyett a G7-ek pénzügyi találkozóján már arról beszélt, hogy az uniós tagállamok inkább vessenek ki vámokat az orosz kőolajra, ami így gyorsabb alternatívája lenne a teljes olajembargónak, s amelynek a generált bevételének egy része egy segélyalapba kerülne. Tisztán látszik, hogy e józanabb transzatlanti megközelítés egy meglehetősen hasonló elképzelésre épül, mint amely a magyar kormány által a napokban életre hívott rezsivédelmi alapot ihlette.

S ha már a magyar elképzelések külföldi népszerűségéről esik szó, meg kell említeni Nagy-Britannia konzervatív kormányának példáját, amely az eddigi politikájához mérve irányt váltott, s az orbáni útra lépve szintén extraprofitadót vetett ki az óriásnyereségeket felhalmozó energetikai cégekre – méghozzá nem kis mértékben – egy 25 százalékos különadó formájában. A részletek szerint a befolyt pénzből nyolcmillió rászoruló háztartásnak egyszeri, 650 fontos pénzügyi támogatást nyújtanak, akik ezen felül még négyszáz font rezsitámogatást is kapnak októberben.

A kifejezetten lakosságbarát, illetve extraprofit-ellenes brit kezdeményezés kapcsán számtalan ellenzéki vélemény és szakértői publicisztika is napvilágot látott a szigetországban, ám érdekes módon a bírálatok – a magyarországi baloldaltól eltérően – nem az intézkedés társadalmi támogatottságát, valamint annak politikai elhibázottságát célozták, hanem éppen ellenkezőleg, a különadó, valamint a rezsitámogatás késői bevezetését fájlalták. Hozzá kell tenni, a brit kormány továbbra is komoly lépéshátrányban van az Orbán-kormányhoz képest, ugyanis sem az alapvető élelmiszerek, sem pedig az üzemanyag terén nem vezetett be árplafont a kormány, valamint az energiát terhelő áfa csökkentésének kérdése sem merült fel, amely jelentősen enyhítené a háztartások eleve csillagászati költségeit.

Ám nemcsak Londonra nézve vált ragadóssá az orbáni út. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a kormányok Spanyolországban és Portugáliában is komoly lépéseket tettek ez ügyben. A részletek szerint mind Madrid, mind Lisszabon a korábbi ár csaknem felében, azaz negyven euróban határozta meg a földgáz maximális árát megawattóránként. Emellett Franciaországban, Olaszországban, valamint Németországban is megjelent a kifejezetten az energetikai szektor drágulását megfékező kormányzati intézkedések politikája. Ennek fényében átmeneti jelleggel Párizs literenként 15 eurócentes üzemanyagár-kedvezményt biztosít, Róma hatmil­liárd eurót különít el az energetikát sújtó illetékek csökkentésére, Berlin pedig a benzin árát harminc, a gázolajét pedig 14 eurócenttel csökkenti.

Az imént említett közvélemény-kutatási adatok, illetve nemzetközi példák ismételten rámutatnak arra, hogy a Magyarországot és a nemzeti kormányt állandó jelleggel, bírálattal illető hazai és brüsszeli kritikusok nem pusztán egy-két kérdésben tévednek, hanem tendenciózusan a valóságtól eltérő állításokat fogalmaznak annak érdekében, hogy politikai számításaikat igazolhassák. Azonban úgy tűnik, az európai, valamint a világpolitika szereplői közül egyre többen kénytelenek belátni, hogy miképpen a korábbi válságok kapcsán, úgy e háborús helyzetben is példaértékűvé vált az Orbán Viktor fémjelezte politika.

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.