Bizonyára az önök édesanyja és/vagy nagymamája készíti a legjobb húslevest, a tökéletes csirkebecsináltat, és ő az, aki tudja, miként kell ízesíteni a tökfőzeléket, ha az a cél, hogy összefusson a szájunkban a nyál. Ha esetleg nem így lenne, akkor is megfigyelhették, hogy az emberek zöme így vélekedik. Igen megható ez szerintem. No és ha később kinyílik a világ, s e sorok kedves olvasója ráébred, hogy voltaképp neki jobban ízlik a saláta, ha nincs cukor az öntetben, csak gyümölcsös illatú olaj és balzsamecet, ha kevésbé átsütve szereti a rostélyost, mint ahogy otthon készül, s így tovább, akkor is, ha a szülői házban ebédel, úgy véli, mégiscsak úgy a legjobb, ahogy otthon tálalják. S ez is nagyon jól van így.
Miképp az a kedves lélektani példázat is, amelyet egy amerikai pszichológus önmagáról írt le: már rég felnőtt volt, saját háztartást vezetett, amikor egy barátnője megkérdezte tőle, hogy tulajdonképpen miért is vágja le az egybesütött hátszín két végét, mielőtt a sütőbe rakja. Mert hogy az édesanyja is így készítette, felel azonnal, hanem este felhívja a mamáját, miért is kell így bánni a később hajszálvékony rózsaszín szeletekben a tányéron pompázó marhahússal. A mamája percekig kacag, majd elmondja, hogy a sarki hentes, akinél vásároltak, mindig nagyobb darab húst adott, mint amekkora az ő sütőjük volt, így hát lenyeste a hús egy részét, ha nem is kétfelől, ahogy a lánya emlékezik. Hiába, a minta hatalmas dolog.
No és a magyar tájak és a magyar konyha is megérne egy misét. Nem, nem a hol mulatságos, hol véresen komoly csörtére gondolok (a dunai vagy tiszai hallé, a kalocsai vagy a Szeged környéki paprika az ízletesebb stb.), hanem a tudás helyi társas terjedésének egy – szintén talán önök által is megismert – gyakori példájára.
Gyerekkoromban ünnep volt a nagymamámmal elmenni a Fény utcai piacra, és nagy műgonddal a szerinte arra méltó zsenge zöldbabot kiválasztani. Mindig lelkesen dicsértem ebéd közben, hogy milyen jól sikerült, s ő mindig elmondta, hogy hiába, a bácskai konyha utolérhetetlen. A resztelt máj, a Kossuth-kenyér, a rostélyos, a friss spenót borjúval mind-mind a bácskai konyhaművészet dicsérete.
Amikor szembesítettem vele, hogy anyai dédnagyanyám, aki a pesti Lipótvárosban nőtt fel, pont ugyanúgy készítette a babfőzeléket és a rostélyost, akkor megfellebbezhetetlenül közölte velem, hogy nyilván bácskai lány volt gyerekkorában a házvezetőnő, akitől főzni tanult. Húsz évvel később elhallgattam előle a szikár tényt: a feleségem győri születésű, és az ott élő nagymamájának is bácskaiaktól kellett tanulnia a Kossuth-kenyér sütésének fortélyát…
Sok hát a közös, amit mind dedikáltan magunkénak érzünk és számos valóban tájegységenként változó hagyomány is létezik.
Az Őrség agyagos földjében a búza kevésbé termett, annál inkább a tök, így hát annak ezerféle elkészítési módjára ott leltek rá – az Őrvidéken ma is kapni tökből készült sört. Ott vagy épp a Mátrában, akárcsak a Börzsöny alján lévő idős falusi asszonyoktól arról is mindent meg lehet tanulni, hogy mi és miként ehető az erdőben termő növények közül (nyilván másutt is, de a szerzőnek ehhez van szerencséje).
Ezt a közös tudást fel kell raknunk egy digitális térképre, arra kell inspirálni az unokákat, dédunokákat, hogy kérdezzék ki nagymamáikat, dédnagymamáikat, jegyezzék le a recepteket pontosan, és töltsék fel egy erre kialakított platformra.
A szövegfolkloristáknak is izgalmas anyag fog így kikerekedni (s anyanyelvünkről lévén szó, mindannyian annak számítunk); nem egyszerűen arról van szó, hogy a harsány, enyhén csípős ízű rókagombát hol csirke-, hol sárga-, hol nyúlgombának hívják, hanem hogy a különböző módszertani eljárásokat is hányféle leírásban láthatjuk majd viszont, akkor is, ha a végeredmény ugyanoda vezet.
Érdemes néhány szabályt leszögezni: mindazok a receptek, amelyek ide bekerülhetnek, nem tartalmazhatnak semminemű instant kiegészítőt, s bár kétségkívül sokat dobhat a konyha változatosságán, ha elsőrangú bouillabaisse-t főz a dédnagymama és páratlanul ízletes sült csörgőkígyó-karikákat: az elképzelt nemzeti recepttár a magyar konyha élő hagyományait lenne hivatott összegyűjteni.
Hiszen a múzeumainknak hála folyamatosan bővül a magyar festészet, szépirodalom, etnográfia virtuális tárháza, amelyekhez, bárhol is éljenek a világon, minden magyar hozzáférhet, s éppígy kultúránk része a főzés tudománya és öröme is. No és persze a törköly térképét is el kell majd készíteni.
Igaz, arról némelyek azt mondják: nem egészséges. Ezzel kapcsolatban hadd ajánljuk figyelmükbe a Heltai Jenőről szóló anekdotát, amely ugyan szivarról szól, de éppígy szólhatna a jóféle pálinkáról is: „Istenem, ha nem szokom rá a szivarra ötven éve, tizennyolc éves koromban, annyi pénzt takaríthattam volna meg, hogy most vehetnék magamnak egy szép hűvösvölgyi villát, ahol vasárnap délelőttönként kiülhetnék kávézni a napos teraszra, és – rágyújthatnék egy jó szivarra!”
A szerző közíró, tanácsadó
Borítókép: Készül az étel a Magyar ízek utcájában 2018. augusztus 18-án. A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezA spanyol kormány és Sánchez mondjon le!
A természeti katasztrófa közepette a szocialisták továbbra is ideológiai harcokba bonyolódnak.
Berlinnek a transzneműek fontosak
Az igazság kimondását ezentúl megbüntetik Németországban.
Magyarországot támadja a Páneurópa Unió
Nyugaton még eladható a sok hazugság, de a demokratikus Magyarországon ez már nem működik.
Dzsudzsák téved: már nem a klub az első
Kihűlt a rajongás, Debrecenben már nem ügy, csak beszédtéma a Loki.
Véleményváró
Tovább az összes cikkhezDzsudzsák téved: már nem a klub az első
Az USA választ, de rólunk is dönt
A szörnyek tényleg köztünk járnak
Konzultáció az új magyar gazdaságpolitikáért
A szerző további cikkei
Tovább az összes cikkhezKözel egymilliárd forintból újult meg a jánoshalmi agrárszakképző iskola
A Déli Agrárszakképzési Centrum Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium több mint 900 millió forintból megvalósult épületenergetikai fejlesztéseit adták át hétfő délután. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára példaértékűnek nevezte a jánoshalmi fejlesztést az összes magyar agrárszakképző iskola számára.
A höveji csipke modern pompája
A höveji csipke nemcsak a nagymamák kézimunkája! Ezt bizonyította dr. Tóthné Kőrösi Zsófia lenyűgöző előadása és az ahhoz kapcsolódó divatbemutató Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeum könyvtártermében.
Távoznia kellett a Diósgyőr sportigazgatójának a Paks elleni győzelem után
„Még professzionálisabb szakmai munkára van szükség” – indokolt Magyar Mátyás tulajdonos.
Arne Slot megsemmisítette az újságírót, aki Szalah Instagram-posztjáról kérdezte
A Liverpool szurkolói aggódnak, hogy az egyiptomi támadó elhagyja a csapatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Mit tudunk eddig a Lakatos Márk-féle pedofilbotrányról?
Döbbenetes részletek derültek ki Révész Zsuzsa meggyilkolásáról + videó
Kitálalt a jós: szombattól egyhetes sötétség vár ránk
Illegális migránsokért könyörög a kormánynál a belga ügyvédi kamara
Botrány az Aranylabda-szavazáson; elfelejtették a magyar válogatott focistát
Magyarország: elfelejtve – egy külföldi földrajzkönyvből kifelejtették hazánkat
Fizetési felszólítás
Urblík vezérletével fordított a második félidőben a Vasas és már 4. a tabellán
A Liverpool lecsúszott rekordere 28 évesen csirkét árul futballozás helyett
Xabi Alonso a Liverpool hat játékosát emelte ki, Szoboszlai is köztük van
Nagyon csúnyán lebukott Orbán egyik véresszájú ellenfele
Azahriah lenyomta utolsó koncertjét, megerősítette: visszavonul
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhezA spanyol kormány és Sánchez mondjon le!
A természeti katasztrófa közepette a szocialisták továbbra is ideológiai harcokba bonyolódnak.
Berlinnek a transzneműek fontosak
Az igazság kimondását ezentúl megbüntetik Németországban.
Magyarországot támadja a Páneurópa Unió
Nyugaton még eladható a sok hazugság, de a demokratikus Magyarországon ez már nem működik.
Dzsudzsák téved: már nem a klub az első
Kihűlt a rajongás, Debrecenben már nem ügy, csak beszédtéma a Loki.