Hagyományokból táplálkozó innovatív konyha a bálványosi Gastrolab étteremben

A Gastrolab 2016-ban jött létre, szép lassan a bálványosi komplexum legnépszerűbb kulináris attrakciójává nőtte ki magát.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 07. 24. 9:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyszellem az ember mélyen kódolt belső sajátossága, mely olyan területeken is megjelenik, ahol lehetetlen egy objektív rangsor felállítása. A sportoknak is csak egy részében létezhet erre alkalmas mérce, a művészetben pedig aligha. Mindazonáltal beszélünk legjobb énekesről, zenészről, borról vagy étteremről.

Utóbbiak rangsorolására több fórum is vállalkozik Európában, ezek között a Michelin és a Gault Millau étteremkalauz a legjelentősebb. A sors perverz fintora, hogy a magyar Gault Millau kalauz megszűnése egybeesett a 2018-as első román kiadás megjelenésével. A sárga kalauz napvilágot látott még egy alkalommal Bukarestben, 2019-ben, azóta bár Facebook oldaluk aktív, több kötet nem jelent már meg, időnként frissülő honlapjukon még mindig a 2018-as és 2019-es kiadványokat reklámozzák.

Mindkét említett kalauz étel- és séfcentrikus.

A Gault Millau pontokat, valamint szakácssapkákat, illetve a Michelin csillagokat az étterem kapja, de az elismerés elsősorban a konyhafőnököt illeti meg, akire akkor is csillagos vagy sapkás séfként hivatkoznak a továbbiakban, ha más étteremhez szerződik.A tágan értelmezett Erdély két legjobb étterme a Gault Millau kalauz szerint a Baracca és a Fragment. E két kolozsvári étterem kapott csak 15 pontot, a sajnos már nem létező, szintén kolozsvári „Cabinet de Vin si Cocote” 13,5 pontnak örvendhetett, ezután következett a többi hely. Brassó legtöbbre értékelt étterme, a Bistro de l’Arte 12,5 pontos, Temesvár legjobbja, a Vinto 11,5 pontos, akárcsak a nagyszebeni Max (a 12,5 pontos szebeni Syndicate Gourmet végleg bezárt), Nagyváradon három hely is 11 pontot kapott, de annál többet egy sem.

A képzeletbeli dobogón álló két étterem közül a Fragment megszűnt, de séfje, Andrei Chelaru a bálványosi Gastrolabban megtalálta alkotó szenvedélye számára a kifutási lehetőségét.A Gastrolab 2016-ban jött létre, szép lassan a bálványosi komplexum legnépszerűbb kulináris attrakciójává nőtte ki magát. Mert bár a szálloda csúcsétterme, a Fork, melyről a következő részben szólok, csillagos szintre tör, de egy héten csak két napra, vacsoraidőben nyit ki fix ételsorral, és kifejezetten a fine dining híveit célozza meg, A Gastrolab a maga egész hetes, egyetlen, keddi szünnapos, déltől este tízig tartó nyitvatartásával és minőségi, de közérthető ételeivel mindenkihez szól.

A beltér rusztikus, szemgyönyörködtető. A natúr fából készült pohárszékek tetején századfordulós, öntött vasból készült kézi kávédarálók, a bejárat fölött fateknő, a fogas feletti polcon népi kerámiák. Az étterem szimbóluma egy szőlőgyökerekből összeállított nagyobbacska diszkoszformájú tárgy, amit életnagyságban is megtekinthetünk itt. Nyáron hangulatos, igényes, fedett teraszt működtetnek, csodálatos kilátással a környező erdőkkel borított hegyekre.Az igényes kiállítású étlap bevezetőjében a séf helyi, minőségi alapanyagokra épülő erdélyi, moldvai és székely konyhát ígér, s amit ígér, azt betartja, ráadásként megvillantja a nemzetközi konyha világában szerzett jártasságát is.Ezidőtájt kínálnak többek között gulyáslevest, marha consommé-t, spenótlevest érlelt sajtos keksszel, sózott juhtúróval, köménnyel és fokhagymaporral, töltött káposztát saját felfogásban, roston sült hegyi pisztrángot zöldspárga salátával és medvehagymaolajjal, erdei gombás szarvaspörköltet puliszkaátirattal, mangalicapofát káposztával és kaporolajjal, Black Angus valamint mangalica tomahawkot, s nem utolsósorban bodzaszirupban pácolt epret, mascarpone-krémmel, vajas morzsával és zöld tarhonya porral.

 Megnyerő megoldás, hogy az étlapot nem terhelik a többnyelvűséggel, a vendég a maga által választott nyelven kiadott „dokumentációt” kapja kézhez.Az impozáns borlap által kínált szédületes választék megegyezik azzal, amit a Forest étterem esetében már méltattam, egyébként a világ egyik legfontosabb szaklapja, a Wine Spectator is nemzetközi elismeréssel díjazta a borválogatásukat.

A kiszolgálás udvarias, kedves, mai rohanó világunkban nagy érték, ha egy hely meg tudja őrizni a jó munkaerőt. Öröm volt felszolgálónkkal elbeszélgetni a korábbi, 2018-as tapasztalatainkról, ő már akkor is a csapatot erősítette.

Azóta a hely szintet lépett, így akkori, összességében megnyerő tapasztalataimról nem szólok. A minap megejtett látogatásunk alkalmával már a Forest étteremben elköltött ebéd után voltunk, így itt két előételre és három desszertre szorítkozott a rendelésünk. Kértünk szarvasgombás bruschettát, a pirítósra szarvasgombával ízesített, minőségi sajttal besütött krém valamint szarvasgomba került, egyszerű és nagyszerű, tájjellegű előétel volt ez. (Erdély és azon belül Székelyföld fontos szarvasgomba-lelőhely, még az út szélén is volt már alkalmam szarvasgombát vásárolni hazafele tartva a főként rókagombára és vargányára alapozó árusoktól.)

A vegetariánus tapas-tál eltért az étlapon szereplőtől, választékban és alapanyagban is. Az ízletes humusz és hagyományos zakuszka mellett nem paprikás, hanem kapros sajtkrémet kaptunk, amit egyáltalán nem bántunk, s mellé még házias padlizsánkrém is került meglepetésként. Mindehhez helyben sütött kiváló székely kenyeret adtak, megpirítva.A desszertvonal igen erősnek bizonyult. Kóstoltuk a sült almakrémmel töltött, fenyőzselével bevont ischlert, a klasszikus osztrák desszertből kiváló, könnyed, helyi ízekre hangolt édességet varázsoltak.

A somlói pohárdesszertként került az asztalra, a könnyed, nem túlédesített krémek kavalkádja a csokis és diós roppanós elemekkel a nagy múltra visszatekintő népszerű magyar desszert egyik legjobb átirata volt, amit valaha kóstoltam. Mutatósabb lenne vékonyfalú üvegpohárban felszolgálva.

A végére hagytam a napi ajánlatban szerepló, legizgalmasabb tételt, egy kápia-kivonatos édes bundáskenyeret, amit sárgabarackkal, helyben készült, selymes, jó ízű vaníliafagylalttal tálaltak és egy málnaszemmel ékítettek. Kreativitás, esztétika, s ami a legfontosabb, nem várt harmónia jellemezte ezt az eredeti desszertet.A Gastrolab egy kulináris fellegvár szerves része, mely méltó a nevére. Folyamatos kísérletezés, hagyományokból kiinduló innováció, szakmaszeretet, alázat és lelkesedés – alighanem ez az, ami összeköti Andrei Chelaru séfet és a tulajdonosokat, Szarvadi Lórándot illetve Téglás Zsuzsannát.

Bálványos Resort – Gastrolab Dn.11c, Km. 23, Torja

Telefonszám: + 40 786 513 809

Honlap: https://balvanyosresort.ro/hu/etterem-es-bar/

E-mail.cím: [email protected]

A képek a szerző felvételei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.