idezojelek

A sivatag nő és nő

Ma sincs más utunk, mint kitartani, hittel és alázattal ellenállni, megállítani, ha máshol nem, a határainkon a hazugságok sivatagát.

Cikk kép: undefined

Akár három év börtönre is ítélhetik azt a norvég rendezőt, aki nemrég a közösségi médiá­ban tette közzé véleményét, miszerint egy transznemű nő nem lehet leszbikus. Tonje Gjevjon – maga is leszbikus filmrendező és színész –, tetézve a bajt, azt is kijelentette: „A férfiaknak éppoly lehetetlen leszbikussá válniuk, mint teherbe esniük. A férfiak nemi fétiseik­től függetlenül férfiak.” 

A norvég rendőrség gyűlöletbeszéd gyanúja miatt folytat ellene nyomozást. Mindemellett a transzlobbi nyomására megpróbálják ellehetetleníteni az életét, kitörölni őt a norvég kulturális életből.

A brit Cambridge-i Egyetemen egy prédikációban Jézus testének művészi ábrázolásáról beszéltek, azt állítva, a korabeli festők valójában transzgender testként jelenítették meg Jézust, sőt az egyik festményen a lándzsa ütötte seb határozottan és céltudatosan a női nemi szervre emlékeztet. A prédikáció miatt felháborodott hívektől az egyetem dékánja azonban megvédte a szónokot, mondván, jogosak ezek a gondolatok, attól függetlenül lehet erről beszélni, hogy ez valakinek tetszik-e vagy sem.

Az Egyesült Államokban szolgáló Frank Pavone atyát, a Priest for Life vezetőjét mindeközben szép csendben gyakorlatilag kirúgták az egyházból. Az atya közismert szereplője az amerikai közéletnek, az abortuszellenes, életpárti küzdelem egyik meghatározó alakja. A Vatikán a közösségi médiában közzétett istenkáromló megnyilatkozásai és a feljebbvalóinak való engedetlenség miatt távolította el az egyházból. Hogy pontosan mi a bűne, mi volt a blaszfémia és mi volt az engedetlenség, azt nem közölték, az atya hívei szerint valószínűleg azért, mert nem volt ilyen. 

Sokan gondolják, hogy mindez csupán egy gesztus az abortuszpárti demokraták és Joe Biden elnök felé a Vatikán részéről. Pavone egyébként lelkes támogatója Donald Trumpnak, az USA előző elnökének. Joseph Strickland texasi püspök úgy véli, az az istenkáromlás, hogy ezt a szent papot eltávolították a katolikus egyházból, „miközben egy gonosz elnök [Biden] minden alkalommal az igazság tagadását és a meg nem születettek meggyilkolását hirdeti”.

Csupán néhány történet az elmúlt napokból, ám ha valaki alaposabban végigböngészi a nemzetközi – de főképpen a nem fősodratú – média híreit, naponta talál tucatnyi hasonlót. S egy idő után csak ül az ember a számítógépe, telefonja képernyője előtt, s maga elé bámulva kérdezi: mi a fene történik a világban, a világgal?

Mindenki megbolondult, megveszett? Hogy történhet meg mindez? Hogyan történhet meg mindez különösen ezen a nagyon felvilágosult és modern Nyugaton, amely oly kényes az emberi jogokra, a szólásszabadságra, a vallásszabadságra, a lelkiismereti szabadságra, a demokráciára? Mindeközben háborúk dúlnak a világban, az egyik éppen a szomszédunkban, bármikor megsemmisülhet ez az egész hóbelevanc, elég, ha egyik vagy másik oldalon valamelyik elmebeteg úgy gondolja, magával rántja a pusztulásba a teljes emberiséget. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciók következtében egész Európa szenved, nemcsak a gazdasági válságtól, nemcsak az inflációtól, de konkrétan szankciós halál várhat tíz- és százezrekre, mert rengetegen nem engedhetik meg maguknak Nyugat-Európában sem a fűtés luxusát. Gyerekek és felnőttek milliói éheznek szerte a világban, járványok tombolnak, a mi fejünk felől sem múlt még el a Covid fenyegetése.

Annyi az isten- és embertelenség a Földön, annyi a bűn és a baj, hogy csak csodálkozhatunk, hogy a Jóisten egy kézlegyintéssel nem törölte még el az egész világunkat. „Sodoma és Gomorra ehhez képest vicc volt. Az özönvíz a földre kisebb dolgokért szakadt” – írja Hamvas Béla a Henochban. Ha ma élne Hamvas, vajon lennének-e szavai erre a rettenetre? Erre a visszájára fordított, zűrzavaros, hatalmaskodó, borzasztó, erőszakos és vérengző és hazug és romlott világra?

Amikor jó harminc esztendővel ezelőtt kiszabadultunk végre a kommunizmus feldúlt sötétségéből, azt hittük, egy világos, tiszta, rendezett világba érkezünk. Nem jófejségből befogadott lelencekként, hanem mint akik kényszerűen hosszú bolyongás után hazatértek, az otthonukba. 

S az még hagyján, hogy azóta is naponta érzékeltetik velünk, hogy nem, ez nem a mi otthonunk, mi csak politikai zabigyerekei vagyunk a nyugati világnak, akiket ugyan megtűrnek, elfogadják nagy kegyesen a pénzünket, a gyárainkat, a földjeinket, a munkaerőnket, de amúgy kuss a nevünk. 

S ha néha dobnak nekünk némi koncot, azt lelkes csaholással illik megköszönni gazdáinknak, és illedelmesen viselkedni, ahogyan elvárják tőlünk. Máskülönben jön a korbács, a megtorlás, a kivéreztetés. Ráadásul mára egészen úgy tűnik, hogy ez nem egy igazi otthon, hanem egy diliház, s az ápoltaknál csak az intézmény urai bolondabbak.

Mi itt, ebben a Köztes-Európában, ahol élünk, csak nézünk tökhülyén, hogy hova is kerültünk, hol is vagyunk valójában. Mintha a Maldív-szigetekre indultunk volna nyaralni, s amikor kiszállunk a repülőgépből, kiderül, hogy Szibériába érkeztünk. Ott állunk lenge, könnyű ruhánkban, s csak nézünk, hát mi nem ide indultunk, nekünk nem ezt ígérték… Persze vannak köztünk, magyarok között is, akik lehazudják a havat is az égről, s elalélva suttogják, hogy ez a létező világok legjobbika, ez maga a trópusi paradicsom. A hülyébbje rögvest fejest is ugrik a jeges hóba, a gátlástalanabb hazudozók meg bennünket biztatnak: itt a meleg óceán, itt ugorj.

Bennünket, konzervatív, polgári, jobboldali, nemzeti – vagy nevezzük magunkat bárhogyan is – magyarokat gyakran vádolnak Nyugat- és Európa-ellenességgel. Kirekesztőnek, idegenellenesnek, homofóbnak, rasszistának, nácinak, és a jó ég tudja, mi mindennek el nem hordanak bennünket. De valahogy úgy vagyunk ezzel, mint a korrupcióval. Akik a leghangosabban kérik számon rajtunk az általuk vélt pénzlenyúlást, azok a legkorruptabb politikusai az uniónak. Harminc ezüstért elárulják nemcsak Európát, de a saját hazájukat is. 

Mi, a bennünket gyalázókkal ellentétben, nem gyűlölünk senkit, nem akarunk kiirtani, letörölni, elhallgattatni senkit, akinek más a szexuális identitása, aki másképpen gondolkodik, akinek más a véleménye, mi csak azt szeretnénk, ha hagynák, hogy úgy éljük az életünket, ahogyan nekünk jó. Úgy, ahogyan arra mindig is vágytunk, ahogyan egykor az általunk oly nagyra tartott Nyugat is élt. 

Szeretnénk ugyan megmenteni a nyugati világot, de ha ők ki akarják tépni a szívüket, ha el akarják tagadni a több ezer éve megszenvedett lelküket, ha el akarják törölni még az emlékét is mindannak, ami naggyá tette ezt a világot, tehetetlenek vagyunk. Giordano Brunót a XVI. században máglyára küldték, mert azt hirdette, hogy az univerzum végtelen és a világ sokféle. Elítélőinek mentségül szolgálhat, hogy fogalmuk sem volt a valóságról. 

A ma inkvizítorainak semmiféle mentségük nincs: ők pontosan tudják, mi az igazság. Ha Norvégiától az Egyesült Államokig úgy jó az ott élőknek, ha ők ezt elfogadják, s behódolnak az inkvizítoroknak, mit tehetünk mi? Kell-e bármit is tennünk?

Mi itt, köztes-európaiak, sohasem voltunk gyarmatosítók, hajóink, ha voltak, nem rabszolgák tízezreit hurcolták végig a fél világon, nem irtottuk ki egyetlen földrész bennszülötteit sem, és most sem szeretnénk sem valóságos, sem kultúrimperialistákká válni.

Akkor mégis mi a teendő? Ma sincs más utunk, mint kitartani, helytállni, megmaradni. Olyannak és annak, akik voltunk, vagyunk és leszünk. Nem gyűlölettel, nem erőszakkal, hanem hittel és alázattal ellenállni, megállítani, ha máshol nem, a határainkon a hazugságok sivatagát. A sivatag nő és nő – idézi szintén Hamvas Béla Nietzschét –, s jaj annak, aki magában sivatagot rejteget.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.