idezojelek

Kazah reformok, magyar perspektívák

A kazah–magyar kapcsolatok elmélyítése mindkét ország érdeke az átalakuló világrendben.

Cikk kép: undefined
Fotó: Timur Batirsin

A világ számos kihívással szembesült az elmúlt évben. Az ukrajnai háború közvetlen hatásai a kazah gazdaságot is érzékenyen érintették, mindezt tetézte a globális recesszió és az inflációs spirál. Nem kétséges, ezek erősen erodálják a közép-­ázsiai régióba vetett üzleti bizalmat és visszavetik a térségbeli gazdasági aktivitást, legyen szó kereskedelemről vagy külföldi tőkebefektetésekről.

Ebben a nehéz helyzetben Kazahsztán befelé is fordulhatott volna, különösen a tavaly januári fegyveres puccskísérlet sajnálatos, erőszakba torkolló eszkalációja miatt. Még a szakértők véleménye is megoszlott azzal kapcsolatban, hogy az ország mikor épül fel az események okozta sokkból és károkból. Egy évvel az események után biztosan állítható, hogy az országban helyreállt a rend és a politikai stabilitás, sőt jelentős politikai és társadalmi-gazdasági kezdeményezésekkel igyekeznek átalakítani az ország politikai és társadalmi rendszerét. Alkotmányos reformokat hajtottak végre a tavaly júniusi országos népszavazás felhatalmazásával, amelyeknek köszönhetően a kormányzás és a politikai élet új, demokratikus elvekre épül: olyan fontos intézkedéseket hoztak, mint például az elnöki jogkörök korlátozása, a parlament befolyásának erősítése, a független alkotmánybíróság, az új politikai pártok létrehozásának megkönnyítése, a településvezetők közvetlen választása.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új alkotmány szellemében 2022 novemberében elnökválasztást tartottak, amelynek eredményeképpen a jelenlegi elnököt, Kaszim-Zsomart Tokajevet választották meg, azonban az új szabályok értelmében egyetlen, hétéves terminusra, az újraindulás lehetősége nélkül; és ez minden jövőbeni elnökre vonatkozik. Az immár demokratikus szabályok alapján, transzparensen lezajlott elnökválasztás fontos mérföldkő volt a három évtizede független Kazahsztán történelmében. A tavaly januári zavargások miatt bíróság elé állított résztvevők többsége amnesztiában részesült; mindemellett lépéseket tettek az emberi jogok biztosítására, a visszaélések megelőzésére is. A zavargások okozta katarzis eredményeképpen az elmúlt egy esztendő során tett erőfeszítések tehát hozzájárultak egy igazságosabb és valóban demokratikus Kazahsztán, egy élénkebb, dinamikusabb és hatékonyabb politikai rendszer megteremtéséhez.

A belpolitikai átalakítások mellett Kazahsztán – a már megszokott módon – aktív maradt a nemzetközi porondon is. Októberben találkoztak a közép-ázsiai országok államfői és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Egy hónappal korábban tartották a világ- és hagyományos vallások vezetőinek VII. kongresszusát, amelyen – ötven országból érkezett több mint száz delegáció között – Ferenc pápa is részt vett. Ugyanebben a hónapban fogadták Asztanában Kína elnökét, Hszi Csin-pinget, akinek a kazahsztáni látogatás volt az első külföldi utazása a pandémia kitörése óta.

Kazahsztán bel- és külpolitikai irányvonala pozitívan hat a Magyarországgal való szorosabb együttműködésre, az eddig is kiváló, stratégiai kapcsolatok erősítésére. Magyarország Kazahsztán egyik legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnere Közép- és Kelet-Európában, és kiemelendő a szoros kulturális és oktatási együttműködés is.

2023 jelentős év lesz Kazahsztán számára. Az első fél évben előre hozott parlamenti választásokat tartanak, ami kiváló tesztje lesz az új szabályoknak: a könnyített feltételekkel történő párt­alapítás valódivá teheti a versenyt és a pluralitást, hosszú időszak után pedig újra indulhatnak független jelöltek is egyéni választókerületekben. A kazah–magyar kapcsolatok elmélyítése mindkét ország érdeke az átalakuló világrendben. Az együttműködés további fejlesztéséhez az alapok erősek. Mindemellett az EU legerősebb tagállamainak Kazahsztán iránt megmutatkozó, fokozott érdeklődéséből nyilvánvalóvá vált az is, hogy Magyarország sokszor kritizált keleti nyitása követőkre talált Nyugaton.

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és főtanácsadója, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora

Borítókép: Egy nő szavaz a kazahsztáni előre hozott elnökválasztáson Asztanában 2022. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Timur Batirsin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.