idezojelek

A Nyugat háborús pszichózisban él

A nyugati balliberális elit magatartása óriási veszélyt jelent a világra.

Cikk kép: undefined
Fotó: Friedemann Vogel

A csapból is Volodimir Zelenszkij folyik. Nemrég például azért, mert a németországi Aachenben átvette a Nemzetközi Károly-díjat. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyomban Ukrajna hősének és Európa példaképének nevezte Zelenszkijt, majd ebből az alkalomból méltatta Ukrajnát, amely az Oroszország elleni harcával Európa értékeit, így az emberi méltóságot és a véleményszabadságot védelmezi.

Ukrajna a vélemény-, vagyis a szólásszabadság védője? A lengyel miniszterelnök első kézből szerezhetne tapasztalatokat erről, ha például egy kijevi színházban részleteket próbálna felolvasni Alekszandr Szergejevics Puskin nagyszerű elbeszélő költeményéből, az Anyeginből. És próbálkozhatna ugyanott Olaf Scholz német kancellár is, aki mondjuk Ivan Szergejevics Turgenyev híres regényéből, az Apák és fiúk német fordításából olvashatna fel valamit, dacolva az orosz irodalom ukrajnai betiltásával. Merthogy ez alkalommal Scholz is megszólalt. Dicsérte az ukránok szabadságszeretetét és ellenálló képességét, majd reményét fejezte ki, hogy Ukrajna a jövőben elnyeri az EU-tagságot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleti szomszédunknak a most zajló háborúban tanúsított bátorsága és hősiessége valóban elismerésre méltó. Tudnánk is gratulálni a díjhoz, ha nem látnánk az érem másik oldalát. Nem tőlünk származik a meghökkentő információ − a The Washington Post szivárogtatta ki −, hogy az amerikai katonai hírszerzés dokumentumai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervei között szerepelt a hazánknak és Szlovákiának kőolajat szállító Barátság olajvezeték felrobbantása.

Értjük, hogy a háborús viszonyok, az oroszokkal szembeni harag lelkileg kibillenti az ukránokat az egyensúlyi állapotból, azonban egy állam első emberét többek között az különbözteti meg az átlagembertől, hogy tud uralkodni az indula­tain, és a legválságosabb pillanatokban is képes hideg fejjel gondolkodni és dönteni. A magyarellenességet már kevésbé értjük. 

Zelenszkij megtűri a halálbrigádokként fellépő fegyveres csoportok tevékenységét, a magyar politikusok, újságírók nevét is tartalmazó halállisták készítését és közzétételét.

Alvilági hangvételű kijelentéseivel időről időre borzolja a kedélyeket, s minél többször halljuk ezeket, annál kevésbé értjük, hogy egy ilyen szalonképtelen embert hogyan képes keblére ölelni az önmagát kulturáltnak és felvilágosultnak tartó Európai Unió.

Az ukrán elnök folyamatos ünneplése, kitüntetéseinek növekvő tömege senkit ne tévesszen meg. 

Zelenszkij jó ideje követeli nyugati barátaitól nagy hatótávolságú harci repülőgépek és rakéták küldését, amivel nyilván kedvében jár a nem létező globalista háttérhatalom nagyon is létező fegyvergyártóinak, üzleti köreinek. A rázúduló magas kitüntetések ezt az elégedettséget tükrözik. 

A nyugati balliberális elit magatartása óriási veszélyt jelent a világra. Ez a befolyásos társaság abból indul ki, hogy háborús viszonyok között katonailag sikeres lehet.

Az abnormális meggyőződést az táplálhatja, hogy a békeidők hosszabb távon nem kedveznek az USA-nak és az EU-nak, mivel gazdaságilag alulmaradnak Kínával és más erősödő nemzetekkel szemben. A jelenlegi vezetők ezt nem képesek elviselni, és inkább kockáztatják a világháborút. A háború vészesen eszkalálódik, ami atomháborúval fenyeget. Ha kitör, akkor Zelenszkij, de más sem védheti meg Európa értékeit. A józanság, a normalitás híveinek közös érdeke, hogy ne a háborús pszichózis beteges logikája kerekedjen felül. 

A Mindenható által teremtett világ, az emberi tudás, a civilizáció által létrehozott értékek s mindenekelőtt maga az élet megőrzése mindennél fontosabb.

 Még a hatalmi mámorban tobzódó nyugati balliberális tábor önző érdekeinél is előrébb való.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Az idei Károly-díjjal kitüntetett ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/ Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.