idezojelek

Budapestet Karácsonytól védjük meg

A főpolgármester az általa csődbe vitt főváros „kivéreztetéséről” panaszkodik.

Szabó  S. András avatarja
Szabó S. András
Cikk kép: undefined

Találtam a levélszekrényemben egy Védjük meg Budapestet! című kis színes brosúrát, amelyben Karácsony Gergely főpolgármester arra biztatja azon polgárokat, akik tizennégy év felettiek és budapesti lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, hogy április 28-ig szavazzanak a Budapest jövőjét meghatározó kérdésekben. A szavazás történhet személyesen a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáján vagy online a Lakógyűlés.budapest.hu weboldalon.

Abban tökéletesen egyet tudok érteni a főpolgármester felhívását tekintve, hogy a főváros jövőjét meghatározó kérdésekben valóban szükséges a véleménynyilvánítás.

És a brosúra vastag betűs címe is helyes: Védjük meg Budapestet! Azonban arra a következtetésre jutottam, hogy a címhez azt is hozzá kellene tenni: mitől és kitől? Gyorsan megválaszolható a kérdés: a kosztól, a drogosoktól. A közlekedési káosztól, az autóstársadalom tervszerű üldözésétől, az utcán életvitelszerűen élő, hajléktalan emberektől. A méhlegelőnek nyilvánított, elhanyagolt füves területektől. A lerobbant utaktól, a csak bejelentésig létező zöldprogramoktól.

A kormány minden lépését kritizáló, azt aláásó megnyilatkozásoktól, a fejlesztések blokkolásától, a korrupciós botrányoktól. A senkivel nem egyeztetett módon felfestett kerékpársávoktól, a soha nem teljesülő ígéretektől!

A mitől mögött természetesen ott van a kitől kérdése is. 

Igen, az olyan emberektől kéne megvédeni a fővárost, mint a jelenlegi főpolgármester. A jellemhibáit, a bosszantó tehetetlenségét, a szánalmas siránkozá­sait és reflexszerű hazudozásait nem kívánom felsorolni, több oldalra rúgna. Pontosan az ilyen típusú emberektől kéne megvédeni, a főváros tönkremenetelét előidéző döntéseket hozó embertől mentesíteni az ország fővárosát, akit Karácsony Gergelynek hívnak.

S persze a mögötte – vagy inkább előtte – útmutató parancsnokként álló olyan emberektől, mint Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc, Niedermüller Péter, Varju László. A DK és a dollárbaloldal Városházát megszállva tartó embereitől kellene megszabadulni. A fővárossal ugyanis pontosan az történt 2019 és 2024, mint az egész országgal 2002 és 2010 között: csődbe vitt ország, csődbe vitt főváros. Jó lenne, ha a szavazók június 9-én emlékeznének erre!

Minden olyan embertől meg kellene védeni a fővárost, aki nem hajlandó nemzetben gondolkodni, nem hajlandó józan kompromisszumra, úgy próbálja a kormányt zsarolni, hogy közben reggeltől estig pocskondiázza, aknamunkát folytat ellene, utána meg követeli az anyagi támogatást. Milyen városvezető az ilyen? S közben folyamatosan hazudik, félreinformál, tényeket hallgat el vagy tagad le, gazságokat tüntet fel igazságként. 

Látunk magunk előtt egy szerencsétlen, a saját helyével, feladatával, képességeivel sem tisztában lévő embert, Budapest főpolgármesterét, aki még soha egyetlen munkahelyén nem bizonyított. S most azzal kampányol a DK-s Dobrev és az MSZP-s Kunhalmi mellett állva, harmadikként, a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd nevű fantompárt képviseletében, hogy az ő politikájuk rendkívül egyszerű, azt csinálják, amit mondanak. És nem szakad rájuk a plafon!

Csak emlékeztetném Karácsony Gergelyt, pár éve még azt mondta, hogy jobban utálja a szocikat, mint a Fideszt, aztán mégis összeálltak. Azt is mondta, hogy megválasztása esetén minden nyugdíjas kap húszezer forintot a téli fűtési költség támogatására. Meg azt is, hogy majd lesz klíma a metrón. 

Meg azt is, hogy a többmilliárdos támogatás a 2022-es választásokra mikroadományként gyűlt össze kicsi gyűjtődobozokban. Meg azt is, hogy nincs semmiféle hídbotrány, a Lánchíd felújítása esetében minden a transzparenciának megfelelően történt. Igaz, közben másfél milliárd két ügyvéd számlájára érkezett, a korábbi összegnél ötmilliárddal több lett a beruházás, viszont jelentősen csökkent műszaki tartalommal, de ez Karácsony ingerküszöbét nem éri el. 

Vagy csak nem akar tudni róla, mint ahogy a Városháza tervezett mutyijáról, eladásáról sem akart tudni.

És ez az ember kampányol. Hogy álljunk melléje, illetve nem csak melléje, hanem a politikai baloldal mellé. A baloldal elvileg a kisemberekért lenne, a bérből és fizetésből élő, kispénzű állampolgárokért, azok jogaiért harcol. Ilyen lenne a jelenlegi magyar baloldal valamennyi pártja? Baloldal és Gyurcsány? Hát összeegyeztethető egy arrogáns milliárdos és egy szegény adófizető? Vagy követendő-e egy olyan polgármester, aki arra a kérdésre, hogy mi az alapvető különbség közte és a miniszterelnök között, azt a választ adja, hogy Orbán alacsony és kövér, ő viszont magas és vékony? Ez az ember kéri a fővárosiak támogatását. Arra, hogy tovább folytatódjon a lejtmenet, a szervezett korrupció, a főváros kifosztása, egyre reménytelenebb helyzetbe való taszítása.

Tényleg megérdemelné végre a főváros, hogy a Demszky-korszak ámokfutása és Karácsony abszolút dilettantizmusa, a szakadatlan kormányellenes politikai háborút követően végre ismét (a Tarlós-éra tevékenységéhez hason­lóan) a posztra alkalmas, elhivatott, szakmailag felkészült vezetője legyen. Aki nem Észak-Budán keresi a csepeli szennyvíztisztító műveket. De ez nem lehet Karácsony! 

Hiszen az elvárásoknak – objektív mércével mérve nyugodt szívvel állítható – ő nem felel meg. Az elmúlt öt évben mit tett? A Facebookon naponta posztolt hülyeségeket, hazugságokat, a kormányt szidalmazta, a „főváros kivéreztetéséről” panaszkodott, miközben súlyos milliárdok tűntek el kézen-közön a hídpénzbotrányban. Olyan ígéreteket tett, amelyek soha nem realizálódtak. Aknamunkát folytatott külföldön, Brüsszelben, a dollárbaloldal szócsövévé vált. Ennyit tud! Meg behódolni Gyurcsánynak.

Június 9-én szavaznunk kell arról is, hogy milyen legyen a főváros jövője. Nem szabad tévedni a szavazásnál! Nem adhatunk újabb éveket ennek a közpénzt ellopó, korrupt bandának. A fővárosnak akkor lesz jövője, akkor védjük meg valóban az ország legnagyobb városát, ha kihajítjuk ezt az embert és sleppjét a Főpolgármesteri Hivatalból, a rengeteg ingyenélő, semmittevő tanácsadójával együtt. 

Akkor jobb, biztonságosabb, élhetőbb város lesz Budapestből. Hiszen eddig alig történt az önkormányzathoz kapcsolódó fejlesztés; ami meg kormánytámogatással megépült – Városliget, Magyar Zene Háza, Puskás Aréna, Nemzeti Atlétikai Központ és a többi –, azt Karácsonyék úgy gáncsolták, ahogy csak tudták. Nem volt egy józan koncepció sem. Ezért gondolom azt, hogy júniusban közösen véget vethetünk az öncélú pártpolitizálásnak és visszaállíthatjuk a fővárost a fejlődés útjára. Az önkormányzati munkának ugyanis nem a Karácsony-féle elvakult obstrukcióról és a mindent átható fővárosi korrupcióról, hanem az itt élőkről kell szólnia.

A szerző egyetemi tanár

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.