Jordán Tamás túl korán hallgatott a szívére

Véget ér egy korszak, amit bátran nevezhetünk a Weöres Sándor Színház hőskorának.

B. Orbán Emese
2020. 09. 18. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban lejár a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójának megbízatása. Kéner Balázs, a szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője elmondta: Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a teátrum alapítója és jelenlegi igazgatója többször jelezte, hogy nem pályázik újra. Harsányi Sulyom László rendező és Szabó Tibor színművész pályázik a Weöres Sándor Színház januárban megüresedő igazgatói posztjára.

A pályázatot június végén írták ki, a benyújtási határidő hétfőn járt le. Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény szerint pedig a benyújtási határidőt követően harminc napon belül egy szakmai bizottság tesz javaslatot az új igazgató személyére, akinek kinevezéséről a szombathelyi közgyűlés soron következő, októberi ülésén döntenek majd.

Harsányi Sulyom László rendező 2001 és 2010 között a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója volt, az elmúlt évek során többfelé tanított és rendezett. Pályázatát több neves színész és rendező is támogatja.

Az erdélyi származású Szabó Tibor színművész a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának a megalakulása óta tagja. Eddig a hír.

Jordán Tamás leköszöntével minden bizonnyal véget ér egy korszak, amit bátran nevezhetünk a Weöres Sándor Színház hőskorának. Éppen ezért érdemes feleleveníteni, különös tekintettel az éppen folyamatban lévő SZFE-botrány tükrében is a most lejáró ciklust megelőző történéseket. És, akinek van kedve és türelme, újraolvashatja a 2017-es cikkeket. Tanulságos időutazás lesz.

De menjünk szépen sorban. 2017 elején a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetői posztjára kiírt pályázatra két érvényes pályázatot nyújtottak be, egyiket a színházalapító eddigi igazgató, Jordán Tamás, a másikat Dér András rendező, aki miután a döntés előtt valaki kiszivárogtatta a pályázatát, vissza is vonta az indulását. A szakmai kuratórium ezért Jordán pályázatát sem bírálta el érdemben. Később a közgyűlés további egy évvel meghosszabbította Jordán ügyvezető igazgatói megbízását, és újabb pályázat kiírásáról döntött. A 2017. február 22-én megjelent interjúnkban Jordán Tamás így nyilatkozott:

– Még ha fenntartással is kell kezelni egy pályázás előtt álló igazgató szavait, azt kell mondanom: a Weöres Sándor Színház most a béke szigete.

Jordán Tamással egy időben Dér Andrást is megkerestük, de ő nem nyilatkozott lapunknak, nem hivatalosan viszont – és ezt most azért bátorkodom leírni, mert egyrészt már akkor nyílt titok volt, később pedig mások, máshol leírták – elmondta, hogy megfenyegették nemcsak őt, hanem az általa foglalkoztatni tervezett rendezőket is. Nagyon fontos lehetett Jordán Tamásnak a színházában uralkodó béke, mert az interjú végén visszatért a szép gondolathoz:

– Béke uralkodott a társulatban, hiszen csak így lehet együtt alkotni.

Március 3-án megtudtuk, hogy ugyan igazgatói pályázata nem kapott többséget a szombathelyi közgyűlés ülésén, ez nem viselte meg, újra benyújtja a pályázatát a Weöres Sándor Színház ügyvezetői állására, ebben megerősítette az is, hogy előző nap este a szombathelyi városháza előtt több száz fős szimpátiatüntetés zajlott annak elérése érdekében, hogy ismét őt nevezzék ki a színház élére, amelynek egyik alapítója. Másnap az is kiderült, hogy „sérült a pályázás módja”, és Jordán Tamás tanácsot is adott riválisának:

– Az interneten közölt cinikus hangokról az a véleményem, olyan világban élünk, ahol nem lehet megúszni, hogy kommenteket kapjon, aki kilép a placcra. Nekem annak idején, amikor megkaptam a Nemzeti Színház igazgatói tisztségét, négyezernél több mocskolódó hozzászólást írtak, összeszorítottam a fogam és elviseltem. Dér Andrásnak is állnia kellett volna a sarat. Nekem a színház működése és a közönség igénye a legfontosabb, ezért újra indulni fogok az igazgatói posztért.

Pár nap múlva „városházi forrásból” kiderül, hogy a hónap végén, egészen pontosan március 27-én Szombathely önkormányzata rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan döntenek majd a Weöres Sándor Színház újabb ügyvezető igazgatói pályázatának kiírásáról is. Nem sokáig volt csend, április 13-án ismét hallhattunk a szombathelyi teátrumról, megismerkedhettünk a lex Jordán-fogalommal, vagyis hogy egy készülő törvénymódosítás elfogadása esetén – igazodva az általános jogalkotási gyakorlathoz – a vezetői munkakör betöltésének feltételeit és a feltételek alól adható felmentés szabályait kormányrendelet határozza meg.

Május 24-én érkeztek újabb hírek Szombathelyről. Megtudtuk, hogy egyedül Jordán Tamás jelentkezett a pályázati kiírásban szereplő határidőn belül a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói állására, a szakmai bizottság pedig június 7-én ül össze, javaslata alapján a június 15-i ülésén dönt a szombathelyi közgyűlés az igazgató kinevezéséről. És döntött: 2018. október 1-jétől 2021. január 31-ig Jordán Tamás igazgatja a Weöres Sándor Színházat. Átvészeltük 2017 nyarát Jordán Tamás emlegetése nélkül, végül is az még egy békebeli, vírusmentes nyár volt, szabadság miatt voltak zárva a kőszínházak.

Aztán szeptember végén (mint a versben) Jordán Tamás interjút adott a HVG-nek. Kollégánknál egy mondat verte ki a biztosítékot, nem is hagyta szó nélkül, megosztotta a mi olvasóinkkal is Jordán Tamás titkát. Hogy ténylegesen mi fájt három évvel ezelőtt Jordán Tamásnak, az most már nem játszik, hiszen idén, vagyis 2020. február 25-én a nemzet színészévé választották a február 1-jén elhunyt Andorai Péter helyett.

Ami viszont az én emlékezetemben nagyon megmaradt, az Jordán Tamás következő kijelentése:

„Sokszor felmerül bennem, hogy szívem szerint én is az utcára vonulnék, de nem tehetem: ha valahol megjelenek vagy megnyilvánulok, a Weöres Sándor Színházat képviselem.”

Talányos mondat. Mert pontosan emlékszem egy tavaly decemberi tüntetésre. De akárhogy is értelmezzük, jövő év január végén Jordán Tamás felszabadul, hallgathat a szívére, de én inkább a jól megérdemelt pihenést javaslom. Hogy a remek alakításaira emlékezzünk és arra, hogy színházat alapított Szombathelyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.