Késik az uniós mentőcsomag

Pár héten belül egyez­ség születhet a uniós büdzséről, ehhez azonban az EP-nek fel kell oldania a jelenlegi patthelyzetet.

2020. 10. 17. 11:00
null
Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke, és a cseh alelnök, akit Orbán Viktor lemondásra szólított fel Fotó: Emilie GOMEZ Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egyébként is később lett elfogadva az Európai Unió hétéves költségvetése, valamint az ebbe illeszkedő gazdasági mentőcsomag, addig elsősorban az északi tagállamok – finoman szólva – hátráltatják a pénzügyi mechanizmusok beindítását, egészen pontosan az uniós mentőcsomag „bedobását”. Most az elnökséget adó Németország szabhat gátat a hátráltatási folyamatnak, valamint puhíthatja fel a javasolt szankciós szavazási módszert.

Pár héten belül egyez­ség születhet a közösségi büdzséről és a mentőcsomagról is. Ehhez azonban az Európai Parlamentnek fel kell oldania a jelenlegi patthelyzetet. Ám ejtsünk néhány szót a német javaslatról! A kulcsfontosságú dokumentum azt tartalmazza, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása rendkívül fontos az EU-ban, ehhez kötnék a 2021–2027-es uniós költségvetési kifizetéseket, az Európai Bizottság pedig őrködne a jogállami keretek betartása felett az egész EU-ban. Ha pedig a testület valamely tagállamban a jogállamiság megsértését tapasztalja, akkor a pénzek kifizetését felfüggeszthetik, és a javaslatról az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban szavaznak rendes minősített többséggel. Viszont a német koncepció nem tartalmazza azt, hogy mik is lennének a jogállamisági feltételrendszer konkrét pontjai, amelyeket vizsgálni kellene ahhoz, hogy a problémákról, majd a szankciókról lehessen beszélni.

Második pillantásra viszont a mostani német javaslat szövege eltér attól, mint amit az Európai Bizottság már két éve és az Európai Parlament négy frakciója nyár óta hangosan követel. Tulajdonképpen csak a szavazásról van szó. Utóbbiak nem a rendes minősített többség szerinti szavazást akarják, mert az szerintük túl puha szankciós mechanizmust jelent, hanem a fordított minősített többség szerinti szavazást. Még egy kis jogászkodás: a német soros elnökség által választott út, vagyis a rendes minősített többség azt jelenti, hogy az Európai Bizottság által javasolt szankciókat a 27 állami vezetőből legalább tizenötnek jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a szankciót érvényesíthessék az uniós pénzeknél. A lényeg: a német javaslat nem nagyon tenné lehetővé a széles körű összefogást a „fő bűnös” magyar és a lengyel kormány ellen.

Hazánk és Lengyelország jól taktikázott: az utóbbi hetekben jelezték, hogy ha nem a számukra megfelelő jogállamisági feltétel- és szankciós rendszer születik meg, akkor azt egyrészt megvétózzák, másrészt késleltetik a helyreállítási alappal kapcsolatos magyar és lengyel parlamenti döntés meghozatalát.

Az eredeti elképzelésekhez képest Magyarország hárommilliárd euróval – több mint ezerötvenmilliárd forinttal – kap többet majd az uniós helyreállítási csomagból, a közös büdzséből. Ugyanakkor a jóváhagyott összeg legnagyobb része, hetven százaléka 2021-ben és 2022-ben kerülhet az igénylő tagállamokhoz, a maradék harminc százalékot 2023-ban lehet elkölteni. Miközben a válságot most kellene kezelni.

Kétszer ad, aki gyorsan ad? Erről szó sincs. Az Európai Bizottság képtelen átlépni a saját árnyékán, hiszen már tavasszal el kellett volna kezdeni támogatni a legnehezebb helyzetbe került országokat. Ezzel szemben nemhogy meg sem száradt a pecsét az uniós dokumentumon, még nincs is rajta.

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.