Gyurcsánystop Győrben

Győr ismét választás előtt áll. A nyugat-dunántúli megyeszékhely korábbi polgármestere a magánéleti botránya miatt kénytelen volt lemondani, ezért hétfőtől új vezető áll a város élére.

Kis Ferenc
2020. 01. 24. 6:00
DÉZSI Csaba András
A politikus bővítené a zöld területeket, és fát ültetne minden helyi újszülöttnek Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győr ismét választás előtt áll. A nyugat-dunántúli megyeszékhely korábbi polgármestere a magánéleti botránya miatt kénytelen volt lemondani, ezért hétfőtől új vezető áll a város élére. A kérdés az, hogy ki lesz az a személy, aki a következő öt évben meghatározhatja Győr fejlődési pályáját, milyen jövőképe van, és elég erős karakternek bizonyul-e az elképzelései megvalósításához.

A polgármester-választás elsősorban nem a pártokról szól, a jelöltek személye, képességei, tudása és mentalitása a döntő. Ráadásul a képviselő-testület erőviszonyai már adottak, tavaly október 13-án a Fidesz–KDNP-szövetség újra többséget szerzett az önkormányzatban.

Ez a fejlemény azért fontos, mert így biztosított annak a látványos fejlődésnek a folytatása, amit a város az elmúlt években produkált. Győr gazdasági növekedése évről évre jóval meghaladja az országos átlagot, a helyiek életszínvonala egyre emelkedik, a város épül-szépül. A kormánypárti vezetés tehát maximálisan rászolgált a helyiek bizalmára.

Tény azonban, hogy nem makulátlan a múlt, éppen a sikerkovács korábbi polgármester követett el végzetes, a politikában megbocsáthatatlan hibát a keresztény-konzervatív közösségben vállalhatatlan szexorgiával. Az ellenzék a tőle megszokott gyurcsányista gátlástalansággal élt is az adódó lehetőséggel, és alvilági eszközöket, embereket is bevetve felépített egy hatékony lejárató kampányt Borkai Zsolt ellen.

Az akció egyes szálait még a hatóságok bogozzák, több bűncselekmény gyanúja miatt is nyomoznak, remélhetjük, hogy rájuk nézve is lesz következménye az ügynek, nem ússzák meg szárazon.

A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje új lapot nyithat a város történetében, hiszen Dézsi Csaba András egy köztiszteletben álló orvos, aki alpolgármesterként már bizonyította vezetői képességeit is. A nevéhez kapcsolódik például a helyi Szívcentrum létrehozása, de tekintélye nemcsak orvosi környezetben, hanem a város határain túl is hat. Egészen más stílust képvisel mint az elődje, közvetlen, civil karakter, akinek ugyanakkor erős az érdekérvényesítő képessége akár a kormányzat felé is.

Lényeges szempont, hogy az új polgármester gördülékenyen együtt tudjon működni a kormánypárti többségű önkormányzattal, amire Dézsi személye garancia. A város alapvető érdeke, hogy ne törjön meg a fejlődés, ne vesszenek kárba az eddig elért eredmények.

Utóbbi forgatókönyv léphet érvénybe, ha a győriek esetleg rosszul döntenének, és a szürke MSZP-s pártirodistát ültetnék a polgármesteri székbe Gyurcsányékkal a háta mögött. Pollreisz Balázsról mindent elmond az a körülmény, hogy csak sokadik jelöltként került szóba, miután többen visszamondták az ellenzéki szivárványkoalíció felkérését, illetve a DK-s Glázer Tímea egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett.

A Gyurcsány-párt helyi emberének meghátrálása nem véletlen, időközben kiderült, hogy a Borkai-ügyben kulcsszerepe volt a DK-nak, az expolgármestert megzsaroló volt győri labdarúgó is kebelbéli, mint ahogy az „ördögi ügyvéd” sem áll távol tőlük. Az ellenzék már a kampányban megmutatta, hogy mire számíthatnának tőlük az emberek, olyan aljasságtól sem riadtak vissza, hogy egy orvos betegségét használják fel politikai céljaikra.

Jellemző, hogy az ország különböző pontjairól érkeztek Pollreisz mellett kampányolni, köztük tegnap éppen Karácsony Gergely, aki úgy gondolja, exportálni kell a budapesti modellt, ami száz nap alatt csak a 2010 előtti korszak bukott embereinek pozícióba helyezését tudja felmutatni „eredményként”.

A győriek viszont eddig is kiválóan boldogultak a levitézlett balliberálisok kontárkodása nélkül, és vasárnap a józan többség ismét nemet mondhat Gyurcsányékra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.