időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Száz kínos nap

Megyeri Dávid
2020.01.21. 06:00
Száz kínos nap

Kissé meglepően dicsérte Medgyessy Péter egykori MSZP-SZDSZ-es miniszterelnök pár hete Karácsony Gergelyt. Olyasmit mondott, hogy a főpolgármester a várakozásoknál jobban teljesít. Meglehetősen kétes értékű elismerés ez, miután nem mondott kevesebbet a volt szocialista politikus, mint hogy még ennél is gyengébb teljesítményt nézett ki a Párbeszéd nevű heccpártocska társelnökéből. Igaza is van a valaha az SZDSZ által kigolyózott politikusnak, mert Karigeri zuglói városvezetési botladozásai, tartalmukat tekintve agresszív, a politikai ellenfelek s a vele egyet nem értők elsöprését célzó megnyilatkozásai alapján sokakat meglephet, hogy a megválasztása óta eltelt száz nap alatt még csak ennyi kárt okozott és nem többet.

A száznapos bizonyítvány tehát semmiképpen sem pozitív. De hát téved az, aki azt hiszi, hogy Karácsony a rá szavazó megtévesztett fővárosiaknak akar megfelelni. Ha így volna, nem fenyegette volna meg a főpolgármesteri hivatal dolgozóit, hogy fél év türelmi időt kapnak, utána akár repülhetnek, és nem fenyegetné Budapest lakosait hol azzal, hogy kitiltják a dízelautókat, hol azzal, hogy nem parkolhatnak ingyen a lakhelyükhöz közel. Nem halasztgatná azt az ígéretét, hogy húszezer forintos rezsitámogatást nyújt a rászorulóknak. És persze nem rugdalná ki a vezető szakembereket eszeveszett tempóban. Felvetődik a kérdés: hát nem akar nyerni öt év múlva? Meg sem próbálja a nem rá szavazók szimpátiáját elnyerni, helyette orrba rúgja még azokat is, akik rá adták a voksukat? Pedig azzal kampányolt, hogy Budapest mindenkié, és azzal hitegetett, hogy azokat is képviselni fogja, akik nem rá adták a voksukat.

Csakhogy a „Budapest mindenkié” nem a – minden szempontból – zöld politikus valódi programja. Az ő célkitűzése az, ami Gyurcsány Ferencé volt, amikor kijelentette 2006-ban: a tüntetők majd megunják és hazamennek. A SZDSZ-epigon főpolgármester sem mond mást, mint hogy akinek nem tetszik, el is mehet ebből a városból. Vagy megszoksz, vagy megszöksz! Ez a titkos szlogen. De régebbi elődök jelszavait is beépítette a mögötte álló szponzori stáb a programba. Például Kádár Jánosét, aki azt vallotta: kezdetben kell keménynek lenni, hogy később lehessen apró engedményeket tenni.

A 2018-as balos miniszterelnök-jelöltet bábként mozgató erők célja egyedül a kormány megbuktatása legkésőbb 2022-ben. Mindent ennek rendelnek alá. Avatatlan szemlélő persze azt gondolná, hogy éppen ezért kellene jól, közmegelégedésre kormányozni a fővárost. Á, dehogy! Karácsony megbízatása arra szól, hogy megszorításokat hajtson végre, a kormányzati fejlesztéseknek, főként a Liget-projektnek útját állja, lerohassza Budapestet, ám mindezért a konzervatív kormányt hibáztassa. Egy kaptafára megy az egész, ugyanaz lesz a szöveg a baloldali kezekbe került kerületekben és nagyvárosokban is: a jobboldali városvezetés tetemes adósságokat halmozott fel, s a bűnös kabinet miatt kénytelenek megszorításokat elrendelni. A főpolgármesternek az a dolga, hogy megszoktassa a rosszat az emberekkel, elhitesse, hogy ez még mindig jobb, mint ha jobboldali irányítású lenne a főváros. És ha mindez sikerül, akkor szerintük már csak egy lépés, hogy a 2022-es ország­gyűlési választásokon leváltsák a konzervatív koalíciót. Még azt sem lehet mondani, hogy ez az országos visszafoglalási terv titkos volna, hisz Karácsony maga hencegett vele. Sikerülhet ez? Ha a polgári oldalon senki sem eszi meg azt a liberális maszlagot, hogy Budapest baloldali lett nagy hirtelenjében, nemhogy az országot nem tudják visszavenni, de a mögöttünk hagyott száz kínos nap alapján még Budapestet sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.