időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Fogadott prókátor

Szőcs László
2021.05.06. 06:00
Fogadott prókátor

Tegnap sem ébredtünk hiába, bár mindennap ilyen jó híreket hallana a magyar ember! Nemcsak honfitársunkat, de egy Magyar vezetéknevű jogászt – nomen est omen – bízott meg az Európai Bizottság a hírhedt magyar jogállamisági jelentés delegációjának koordinálásával. Megfelelő embert a megfelelő feladatra! Magunk elé is képzeltünk egy könyökvédős, joviális brüsszeli prókátort, amint szerény, de azért nem megalázó havi pár ezer euróért sine ira et studio – harag és elfogultság nélkül – ugrik fejest a Magyarország címkéjű aktahalmazba, hogy kamatoztassa az íróasztalfiókban lapuló diplo­máit és nyelvvizsgáit. Még déltájban is elhessegettük hátsó gondolatunkat, amikor pedig már azt csiripelték a madarak a pesti utcán, hogy Magyar Gábor, Magyar György ismert balliberális ügyvéd (és közéleti szereplő) fia a kiszemelt. Ugyan már, apák és fiúk?! Lejárt lemez! Örüljünk, hogy nem Eörsi Gyula egykori ELTE-rektor Mátyás fiát találta meg a magas HR-besorolású brüsszeli kihívás.

Ja, de mégse. Mire ugyanis már az ebéd utáni kávét hozta a maszkos pincér, telefonvégünkre akadt az a búcsúposztnak nevezett 2017-es interjú, amelyben Magyar junior elmondja, miért költözik – a megfogalmazás szerint „emigrál” – Brüsszelbe. „Úgy éreztem, hogy ügyvédi működésemmel lényegében legitimálok egy olyan rezsimet, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek” – fogalmaz. Azt is elárulja, nem a lottón nyerte az íróasztalát a belga fővárosban: „nem tudom, hogy konkrétan milyen ügyeket kapok, de kifejezetten a magyar viszonyokat jól ismerő munkatársat kerestek”. Értjük. Naivak voltunk, máshogy képzeltük. Ma már Věra Jourová biztos magyar hangjának tartják Brüsszelben.

Régóta rágják már Brüsszelben a jogállamisági gumicsontot, ami akkor is igen fárasztó lenne, ha máskülönben a helyzet magaslatán állna az Európai Bizottság. De nem áll. Mire kínkeserves évek után – és más nemzetközi intézményekkel karöltve – sikerült végre megmentenie Görögországot, az EU telibe kapta a migrációs válságot, majd a koronavírus-járványt. Mindkettőben leszerepelt, talán kettest írnánk nekik be most, érettségi idején. Jobban jártunk volna, ha a vakcinákat reptették volna olyan buzgalommal, ahogy a migránsokat, de azt mondják, senki sem lehet tökéletes. Viszont a migrációellenes politikát folytató közép-európai tagországokkal szemben furkósbotnak használt jogállamisági eljárásból valahogy sosem fogynak ki. Ismerik? – Pfizer-oltást szeretnék, uniósat! – mondja a tag az oltóponton. – Az sajnos nem jött elég, de be tudok adni egy ampulla jogállamisági eljárást, nem okoz vérrögöt. Jöjjön majd vissza a második dózisért! – így az orvos.

Máskülönben szeretjük mi a jogot és az államiságot is itt, a Duna mentén. Nálunk például két jogász látja el az államfői és a miniszterelnöki teendőket, amelyeket a polkorrekt Svédországban egy diszlexiás király és egy végzett hegesztő. Még a jogállamisági formát is szeretnénk, ha nem lenne az a fránya politikai mellékíze, mint a népköztársaságnak volt – külön-külön azért mégiscsak rokonszenvesebbek az összetevői. Ám a legkevésbé azt szeretjük, ha hülyének néznek bennünket. – Mi egy nagyon szép vallomást várunk magától, Pelikán elvtárs! – húzza elő a papírt Virág. – Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet! – így Pelikán. – Ejnye, az álmatlan éjszakák… A lónak is négy lába van, mégis megbotlik – leplezi zavarát Virág.

Nincs ok aggodalomra. Jövő tavaszra, mire rügyeznek a szavazókörök, lesz itt akkora uniós jogállamisági eljárás, hogy a fal adja a másikat! Magyar gyerek gyógyítja, síppal, dobbal, nádi hegedűvel.

(Borítóképen: Magyar György és Magyar Gábor ügyvédek; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)