idezojelek

Bukás a Szigorlaton

Sem Baranyi, sem Pressman nem bírja a kényes kérdések felvetését és úgy általában a jobboldali, konzervatív, nemzeti sajtót és annak képviselőit.

Baranyai Gábor avatarja
Baranyai Gábor
Cikk kép: undefined

Van néhány közös pont Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere és David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi demokrata adminisztrációja által Budapestre akkreditált nagykövet között. A legfontosabb metszete a két tőrőlmetszett „ősdemokratának”, azonkívül, hogy van közös képük, szelfijük a propaganda-újságírás tankönyvének is beillő ferencvárosi helyi újságban, az az, hogy mind a ketten megbuktak sajtószabadságból.

Sem Baranyi, sem Pressman nem bírja a kényes kérdések felvetését és úgy általában a jobboldali, konzervatív, nemzeti sajtót és annak képviselőit. A birodalmi helytartóként viselkedő USA-diplomata hivatalos nagykövetségi közleményben kérte számon a jobboldali médián, hogy miért mer foglalkozni azzal, hogy két, amúgy nyíltan pártos, balliberális bírónak, Vasvári Csabának és Matusik Tamásnak eligazítást tart amerikai felségterületen, a nagykövetségen. Sőt igazi gyarmat- és rabszolgatartóként – hisz küldő országának vannak ez irányú keserű tapasztalatai – még egy kis fenyegetésre és üzengetésre is jó alkalmat talált: „Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai–magyar kétoldalú kapcsolatokat.” A magyar, azon belül is a jobboldali, a mindet eltörlő woke-, LMBTQ-stb. mozgalmakkal kritikus újságírók tehát jó, ha meghúzzák magukat, hiszen Pressman, nomen est omen, egy nagybetűs „Újságíró”, már csak tudja, hogy mi a helyes, ha sajtóról van szó. Igazi amerikai profizmus, lehengerlő stílus, széles műmosoly némi nagykalapáccsal való fenyegetőzéssel megspékelve. Láttunk már ilyet, és soha nem követte semmi jó.

A mi helyi „Pressmanünk” nem ennyire stílusos, inkább a magyar baloldal általános állapotának eleven látlelete. A sajtószabadságot ezek szerint csak hírből, transzparensekről ismerő IX. kerületi polgármester egyszerűen eldönti, hogy ki az, akinek válaszol egy politikai, közéleti tévéműsorban – aminek stílusosan Start Szigorlat a címe. Amikor Baranyi Krisztina bornírt módon, személyeskedve ócska, fizetett propagandistának nevezi kollégánkat, a PestiSrácok újságíróját, majd ezt köve­tően még félvállról odaveti az őt meghívó ATV-nek: csodálja, hogy ez a televízió beenged a stúdióba „ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van”, akkor tulajdonképpen elbukott a sajtó- és véleményszabadság nevű tantárgy szigorlatán. Egyes, üljön le! – mondhatom, de úgyse érdekli a bukott túlkoros diákunkat egy jobboldali újságíró osztályzata. Erre bizonyíték, hogy a botrányos szereplés után a főpolgármesterség felé kacsingató Baranyi Fürjes Balázs államtitkárnak – akivel egyébként szakmailag jó munkakapcsolatot ápol – azt írta, hogy a jobboldali médiában csak a Miniszterelnöki Kabinetiroda által lediktált kérdéseket tehetik fel azok, aki szerinte nem is újságírók. Azontúl, hogy ez nincs így, legközelebb talán már emberek sem leszünk a szemé­ben. Bezzeg a guruló dollárokkal kistafírozott baloldali helyi és országos sajtó az tudja, hogy mit kell, pontosabban mit nem kell kérdezni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este Baranyi visszatért a tett színhelyére, az ATV stúdiójába, ahol ismét megerősítette: ha tudja, ha megkérdezi, megmondják neki, hogy ki lesz a kérdező, akkor be sem ment volna a műsorba. A polgármester az érvelés helyett később felvette a baloldalon kötelező áldozati pózt, és arról értekezett egy tableten megidézett videófelvétel kapcsán, hogy három évvel ezelőtt mit mondtak rá az általa nagyon utált PestiSrácok esti beszélgetős műsorában. A sajtószabadság kapcsán csak az jutott eszébe, hogy kit miért kellene korlátozni, majd kifejtette, hogy mi az igazi újságírás, kinek mit kellene kérdeznie, hogy az az ő szemében újságírónak minősüljön. Igazi bukott diákhoz illő érvelést hallhattunk.

Borítókép: Baranyi Krisztina (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.