idezojelek

Vásárhelyi vándor

Hódmezővásárhely népe napról napra egyre inkább ráébred, hogy nemcsak pletykákkal, de józan ésszel is lehet politizálni.

Cikk kép: undefined

Hódmezővásárhelyhez – úgy általában – mindenki ért egy picit. A város hajdan erős bástyája volt a polgári jobbközépnek, aztán baloldali bezzegvárossá alakult, újabban pedig azért beszélünk róla, mert akik irányítják, időközben megbuktak, mint vak koldus a susáni bozótosban.

Márki-Zay polgármester szerepe és munkája nyilván megkerülhetetlen a terebélyesedő Vásárhely-szakértésben. Gondolom ezt azért, mert már tegnapi szövetségesei is hátba döfik. A minap Kaltenbach Jenő tette közhírré alapos gyanúját, miszerint Márki-Zay voltaképpen összejátszik a vásárhelyi jobboldallal, ami – az igazmondó DK felől nézve – roppant sajnálatos fejlemény.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaltenbach szakértő nyilván napra pontosan tudja, mi folyik a vásárhelyi városházán, mindössze két apróságról azonban megfeledkezik. Az első, hogy ami szép és jó zajlott Vásárhelyen az elmúlt három évtizedben, az két politikus, Rapcsák András és Lázár János munkáját dicséri. Nyilván létezik baloldali válasz is az elért eredményekre, de két zebraavatáson és három szétrugdosott pizzásdobozon kívül momentán semmi nem jut eszembe, amivel a vásárhelyi városvezetés jelen idegállapotát találóan jellemezhetném. Hogy azonban Rapcsák és Lázár virágzó várossá fejlesztette Vásárhelyt, egy percig sem vitás. Mindazok, akik hitelt adtak a leghülyébb vádaknak, azóta jórészt lecsillapodtak, és láss csodát, Márki-Zay már egykori önmaga nyomába sem léphet.

Hódmezővásárhely népe napról napra egyre inkább ráébred, hogy nemcsak pletykákkal, de józan ésszel is lehet politizálni.

Kaltenbach kaján nyelvnyújtása egyébként nem meglepő. Semmi más nem történik, mint hogy azok, akik a vesztes éjszakán ki sem álltak Márki-Zay mellé, mögé, most elküldték neki a selyemzsinórt is. A DK-nak és vazallustáborának már nincs szüksége a vörös védőpajzsával lehanyatló miniszterelnök-jelöltre. Annál jobb kérdés, hogy Lázár Jánosra szüksége van-e, erről érdemes megkérdezni például a makóia­kat, akik az elmúlt években olyan fejlesztéseket, építkezéseket, szépülést éltek át városukban, amelyre – hadd fogalmazzak hajdani megyei lakosként – nemigen akad példa. (Pedig Lázár vásárhelyi, a saját városát szereti a legjobban a világon. És tudott felemelt fejjel hátralépni, ahogyan a győzelmében sincs fennhéjázás, ami illik is egy közakaratból megválasztott országgyűlési képviselőhöz).

Márki-Zay mellől előbb a saját szövetségesei, az ex-KDNP-es iratrendező kislány és más fajsúlyos személyek szivárogtak el, helyben pedig a saját munkatársai árulták el. Olyanok is, akiket ő nevezett ki valamely fontos pozícióba. Még az van hátra – és közel az idő –, hogy maga Márki-Zay is végleg elsüllyedjen. Mert ez így szokott lenni. Amíg erre várunk, csendben üzenjük meg neki, hogy mostantól vigyázzon az ellenségeivel. Akik még véletlenül sem jobboldaliak, nekik ugyanis Márki-Zay már régen nem valódi ellenfél. Egészen pontosan a DK-ra gondolok, a hatalmas étvágyú Gyurcsány Ferencre, aki meggyőző rutinnal zúzza szét tegnapi barátait és szövetségeseit. Márki-Zay közéleti pályafutásának alkalmasint úgy lesz vége, hogy miután magyarként és keresztyénként megbukott, majd elvérzett vásárhelyi csodadoktorként is, legvégül lemészárolják azok, akiktől támogatást, pénzt, hatalmat remélt. Tessék Vásárhelyen bátran elolvasni egykori választási ígéreteit, mérlegelni, hogy mi valósult meg és mi maradt belőle esti mesének. Amit elvégzett, azért ő felel, ami elmaradt, az pedig az ő mulasztása. Mert a politikai tanulság természete – bocsánatot kérek – már csak ilyen.

Borítókép: Márki-Zay Péter hivatali dolgozókat küldhet el (Fotó: Délmagyarország/Török János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.