Akcióterv újratöltve

A főpolgármester a válságot adóemeléssel kezelte volna. A kormány meg egyenesen csökkenti.

2020. 12. 21. 6:00
KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Már a jogviszony lejártára emléeztető MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy nap maradt hátra ebből az esztendőből. Jövő hét csütörtökön, azaz december 31-én, 2020 utolsó napján lesz egy éve, hogy Kína hivatalosan bejelentette: új típusú vírus okozta járvány tört ki, a fertőzöttek többsége Vuhan egyik nagy halpiacán betegedett meg, ahol élő állatokat is árulnak. Azt nyilatkozták, hogy a betegséget ­valószínűsíthetően a vírushordozó állatok érintése vagy húsuk elfogyasztása okozhatja. A kutatók feltételezték, hogy a kór cseppfertőzéssel terjed. Azóta a világon mintegy hetvenhétmillió ember fertőződött meg, elhunyt több mint 1,6 millió beteg. És ez még nem a vége. Az egészségügyi intézkedések mellett a kormányok és a jegybankok órási méretű pénzügyi csomagokkal igyekeznek menteni a menthetőt és fenntartani a gazdaság működését. Így van ez Magyarországon is.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton ismertette azt a négy pontot, amellyel a kormány kiegészítette a gazdaságvédelmi lépéseket. Szinte biztos, hogy sokan lélegeztek fel, amikor kiderült: a családok és a vállalkozások hiteltörlesztési moratóriuma változatlan formában folytatódik július elsejéig. Méghozzá automatikusan, tehát csak annak kell felkeresnie a bankját, aki törleszteni szeretne. Emellett az ideiglenesen bezárt cégeknek kedvezményeket és bértámogatást ad az állam, míg a vállalkozások jelentős részének a felére csökken az iparűzési adó. A negyedik pont pedig kedvezményes lakásfelújítási hitelt és vissza nem térítendő támogatást tartalmaz. Ha kizárólag ebből a négy elemből kellene felrajzolni a kormány válságkezelő és gazdaságpolitikáját, akkor sem lennénk nehéz helyzetben. Az Orbán-kabinet válságkezelése nem arról szól, hogy megszorításokkal nyomorgatják a bérből és fizetésből élőket, ahogy a vállalkozásokat sem. Hiteltörlesztés szüneteltetésével, kedvezményekkel és adócsökkentéssel segítik a bajban lévőket. Ez igaz a háztartásokra és igaz a vállalkozásokra is. A lakásfelújítás támogatása és a vissza nem térítendő pénz pedig pont azt a célt szolgálja, hogy ne fulladjanak le a gazdaság motorjai. Nem szabad végleg lendületet veszíteni, mert akkor nagyon nehezen lehet kimászni a gödörből.

Ellenpéldaként érdemes megnézni az ellenzéki polgármestereket. Egyikük-másikuk még közösségi oldalára is feltett egy videót, amelyben azon szomorkodnak, hogy nem emelhetnek adókat, nem szüntethetnek meg kedvezményeket. Pedig olyan nagy gyakorlattal szokták belemondani a választók szemébe a következő mondatot: most meg kell húzni a nadrágszíjat, hogy később jobb legyen. Karácsony Gergely egyenesen úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. A főpolgármester úgy kezelte volna a válságot, hogy megemeli az iparűzési adót, a kormány erre meg egyenesen csökkenti. Iparűzési adó és mindenféle közteher azonban csak addig van, amíg van ipar és működnek a cégek, az embereknek van munkahelyük. Ha egy cég lehúzza a rolót és elküldi a munkavállalóit, akkor az önkormányzat is búcsút mondhat a bevételeinek. A járvány mindenkire terhet ró: a családokra, a vállalkozásokra, az államra és természetesen az önkormányzatokra is. Érdekes elgondolás az ellenzéki vezetőktől, hogy ők megemelik a terheket, majd hátradőlnek, és ezzel le is tudták a válságkezelést. Ezzel azonban a válságot válsággal tetéznék.

Jól jegyezze meg mindenki, hogy a balliberális politikusok milyen tervekkel álltak elő. Ha kormányon lennének, akkor mindezt meg is tennék! Ha két szóban kellene leírni azt, ahogy az ellenzék a nehézségeket kezeli, akkor Bajnai Gordon 2009-ben elhangzott mondatát érdemes idézni: „Fájni fog.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.