Álomháború

Ha a Momentum a Budapest által rendezendő olimpiai álom gyilkosa volt, akkor most Karácsony Gergely álomrabló és potenciális többszörös álomgyilkos.

2021. 04. 15. 6:00
null
Forrás: Snøhetta | ZOA Studio

Ha a Momentum a Budapest által rendezendő olimpiai álom gyilkosa volt, akkor most Karácsony Gergely álomrabló és potenciális többszörös álomgyilkos.

Ha a Momentum a Budapest által rendezendő olimpiai álom gyilkosa volt, akkor most Karácsony Gergely, a főváros liberális főpolgármestere álomrabló és potenciális többszörös álomgyilkos. Egy olyan kormányzati beruházáshoz készített látványtervvel és építészeti pályázattal tetszeleg a liberális főpolgár, amelyhez nem sok köze van. „A Budapest Diákváros – Déli városkapu program az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztése” – olvasható a Budapest Fejlesztési Központ honlapján.

A főváros internetes oldalán ellenben nem sok nyoma van a 2018-ban, még az előző, Tarlós István neve fémjelezte ciklusban elindult kormányzati projektnek. Karácsony Gergely sem pazarolt rá sok szót idáig, nem ellenezte, de nem is nagyon beszélt róla. Aztán hirtelen elárasztotta közösségi oldalát a Facebook-főpolgármester a Diákváros mestertervére kiírt pályázat győztesének, az oslói központú Snøhetta tervezőiroda innsbrucki irodájának színes-szagos látványterveivel. Meg kell jegyezni, hogy a Snøhetta is indult a balliberálisok számára vörös posztónak számító, a Városligetbe tervezett új Nemzeti Galéria tervpályázatán, ahol végül alulmaradt.

A jelenbe visszatérve, a főpolgár a balos sajtó előkészítő tűzcsapását követően választás elé állította közönségét és a kormányt, hogy ha a világ 30. legjobb egyeteme, a kínai (újbaloldali nyelven: kommunista) Fudan is helyet kap, akár egy négyzetmétert is, akkor a szomszédos telken félbe marad a 2023-as atlétikai világbajnokság versenyhelyszíne, mert egy e-maillel majd jól lemondja azt az Atlétikai Világszövetség vezetőjénél.

Tehát egy csapásra két, sőt három politikai legyet kíván agyonütni Budapest főpolgára: az atléták és szurkolóik világversenyét (újbaloldali nyelven: stadion), a kommunikációjában mostohagyerekből hirtelen elsőszülött édesgyermekké vált, amúgy kormányzati Déli városkapu fejlesztést (újbaloldali nyelven: szegény egyetemisták kollégiuma) és hogy a csúnya betonkormányra mutogasson, a központi költségvetésből megvalósuló észak-csepeli százhektáros új közparkot (újbaloldali nyelven: főváros tüdeje).

Tagadhatatlan, jövő ilyenkor országgyűlési választás lesz, és a Gyurcsány Ferenc kitalálta összbaloldal miniszterelnök-jelölt reménysége nem más, mint Karácsony Gergely. Mivel több mint másfél éves főpolgármestersége alatt eddig semmit sem épített, ígéreteinek döntő többségét el sem kezdte megvalósítani – a hirtelen fontossá vált diákok továbbra sem utaznak ingyen –, a nagy kizöldülés is elmaradt, nincs más lehetősége, mint rombolni.

Az sem számít a főpolgármesteri hivatal fura urának, hogy az atlétikai világversennyel zsarolni nem vall úriemberre. Azért sem, mert arról más kontextusban már megállapodott a kormánnyal: ötvenmilliárd forint pluszforrást kapnak a kerületek a járóbeteg-ellátás fejlesztésére az Egészséges Budapest program keretében, felépül egy új, a korábbi terveknél is nagyobb park, valamint folytatódnak a közösségi közlekedés Tarlós István idején megkezdett fejlesztései.

A kormány teljesített, illetve elvégzi a ráeső részt, de Karácsony most mégis hátba támadja a megállapodást, azt teszi, amihez legjobban ért: álmot lop, zsarol és egy másik, épp valósággá váló álom legyilkolására készül. Érdemes mindenkinek megnéznie, aki ebben az országban él, legyen jobb-, bal- vagy bármilyen oldali, párti, hogy milyen emberre akarja bízni a baloldal jelentős része egy esetleges választási siker nyomán Magyarország kormányrúdját. Célszerű feltenni a kérdést: hol vagyok én a főpolgár álmában, az általa képviselt jövőképben? S ha a válasz az, hogy sehol, akkor érdemes tisztázni, hogy ő mit akar építeni, elveszünk-e lázálmaiban és ködös ígéreteiben, s mindezt jó azelőtt megtenni, mielőtt rémálommá válnak a nappalok.

(Borítókép forrása: Snøhetta/ZOA Studio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.