Európa pokla

Moria lángol. Túlzsúfolt és halálos tábor ez, ahol bármi megtörténhet és meg is történik.

2020. 09. 11. 6:00
null
Illegális bevándorlók menekülnek a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Moria migránstáborból, ahol újra tûz ütött ki 2020. szeptember 9-én. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban, ahol 12 600 ember tartózkodott, rendszeresek voltak a rendbontások, miután a létesítményt koronavírus-fertõzés miatt karantén alá helyezték. A görög hatóságok szerint a tábor lakói gyújtogattak a koronavírus terjedésétõl tartva és az elrendelt karantén elleni tiltakozásul. Fotó: Pétrosz Jannakurisz Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor valaki felkerekedik a távoli Ázsiában, azzal a feltett szándékkal, hogy ő bizony átkel a sok-sok határon, amíg a zöldellő Európába nem ér, kerül, amibe kerül, lelki szemei előtt a Champs-Élysées, a Trafalgar tér vagy a Brandenburgi kapu lebeg, no meg az ott nyüzsgő tömeg, amely habzsolja az egzotikus húsételeket. Ebben az idealizált világban nincs Moria. Moriának valójában nem szabadna léteznie, ha már 2020 van, és Európa komolyan veszi magát. De Moria mégis létezik, egy valaha tündéri görög szigeten áll. Egyike azon menekülttáboroknak, amelyek az uniós menekültstratégia valódi arcát mutatják.

Moria lángol. Túlzsúfolt és halálos tábor ez, ahol bármi megtörténhet és meg is történik az oda bezárt emberekkel, hiszen nem lehet 13 ezer kétségbeesett embert folyamatosan felügyelni a háromezer főre tervezett táborban. Nem tudni, felgyújtották-e a tábort, mert ez volt a legújabb ötlet, hogy kiszabaduljanak onnan, de jó eséllyel nem véletlenül csaptak fel a lángok. Az a 13 ezer ember ott, Moriában élt újdonsült szerzett jogával, amelyet elégszer a fejébe vertek az elmúlt öt évben: jöhet Európába, hiszen valami miatt az öreg kontinensen élni az egész emberiség alapvető joga. A nagyon liberális és emberbaráti Európa így megmutatta, milyen is az elképzelt segítség. Mert mindig ott vannak azok az apró betűs részek, amelyeket senki se olvas el. Ebben az áll, hogy a menekültügyi rendszer valójában még csak elképzelés, a kompromisszum megszületéséig lesz szíves várni egy kellemes szigeten az érkező tömeg, s ez akár örök időkig is tarthat. Amikor megszületik a megállapodás, akkor kiporciózzák az európai országok az ott nyomorgó, messziről jött embereket, szelektálják és minden sztorijukat igaznak tekintik, s egy megfelelő helyre letelepítik őket, legyen az Portugália vagy Csehország. Persze a határok átjárhatók, így semmiféle retorzió nem érheti azokat, akik nem maradnak a nekik kijelölt területen, sőt ez az egyik alapelve az Európai Uniónak. De amíg ez megtörténik, addig lakjanak Moria táborban. Nyilván választhatják azt is, hogy lefizetik az embercsempészeket, így bejutnak a Champs-Élysées-re, ám akkor sem bántja őket senki persze, mert Európa humánus, sőt ötletes programokat talál ki, hogyan lehetne segíteni a bajba jutott embereken.

Öt éve megy ez a pokoli játszma, s ez a rengeteg jó szándéknak álcázott aljasság vezetett oda, hogy teljesen jogszerűen tönkretették Leszboszt, alapjaiban megrengették a görög idegenforgalmat, s elpusztították azt az imázst, amelyért Athén annyit dolgozott, és amit nagyjából Szantorini képével lehet illusztrálni. Nem mellékesen mikor az égő Moriából kiszabadultak a migránsok, egy falun keresztül akartak menekülni, a helyiek pedig ezt cseppet se vették jó néven. Ez pedig brüsszeli olvasatban nyilván a falusiak hibája. Pedig azt a mérhetetlen szenvedést, amelyet az eszeveszett, embertelen, de humánusnak hazudott migránspolitika okozott az európaiaknak az elmúlt öt évben, egyelőre fel sem lehet mérni, és súlyos örökségét se tudjuk megjósolni. Európa soha nem volt ilyen megosztott és bizalmatlan, mint most, ez pedig éppen ennek a szégyentelen politikának az eredménye. A moriai tűzből kimenekülők egy kicsit se hálásak Európának, ők továbbra is oda vágyakoznak, ahová eredetileg, hiszen ők is emberek, bármennyire is számokká torzította őket az uniós humánum.

Moria egyébként a koronavírus szempontjából is veszélyes terület, harmincöt pozitív esetet regisztráltak, így Leszbosz szigete nemcsak ég és koldusszegény, de fertőzött is. Európa nagyobb dicsőségére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.