A Győri Balett a harmadik évtized küszöbén

1999. 10. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békejobbot nyújtott Markó Iván az általa alapított Győri Balett társulatának, amelynek 1990-es távozásáig művészeti vezetője volt. A szimbolikus aktusra az együttes húszéves fennállásának ünnepélyes gálaműsora előtt került sor. A mára színháztörténetté vált két évtized örö- meiről, bánatairól beszél Kiss János (képünkön) igazgató.– Amikor 1979-ben végeztünk a Balettintézetben, forradalmi tettnek számított, amiért évfolyamunk tagjai együtt akartak maradni, s nem különféle együttesekhez szerződni. Az akkori táncszövetség, valamint a kulturális minisztérium mindent megtett annak érdekében, nehogy Győrben megalakulhasson a társulatunk. Titokban írtuk alá Markó Ivánnál a szerződésünket a Negró presszóban, mivel az intézetben már hivatalosan eldöntötték, melyikőnk hová kerüljön. Bár elfogult vagyok, úgy vettem észre, az utóbbi időben felértékelődött a tánc, amennyiben ihlető forrásává vált a színházművészetnek. Amíg a szó igaza hitelét vesztette, addig a testtel nem lehet hazudni. S ne feledjük azt sem, hogy a tánc világnyelv, amit megértenek a föld bármely táján. Évente járunk európai turnéra, így júniusban eleget teszünk egy lausanne-i meghívásnak, ahol Az operaház fantomja című produkciónkat adjuk elő. Hallatlanul izgalmas vállalkozásnak ígérkezik, hiszen a vendéglátó városban él és alkot Maurice Béjart. Sokfelé jártunk az elmúlt húsz évben, s azt kell mondjam, mindenütt keveset keresnek a táncosok. Nálunk a vezető művészek fizetése bruttó hetvenezer, a kezdő balettosé 31 500 forint. Ennek ellenére az idei nyáron nem pihent a társulat, ugyanis Marie Brolin-Tani irányításával próbálták az Orfeo című produkciót. Ennek külön érdekessége, hogy a Győri Balett és a koreográfus Dániában működő társulata közösen mutatja be. Az előadás ihletője az a világsajtót bejárt fotó, amelyen egy tizenhat éves lány és egy tizenhét éves fiú holtteste látható, akiket a szerb háborúban lőttek agyon, s napokig nem merték őket eltemetni, mivel egyikük horvát, másikuk szerb volt. Szomorú jelenség, hogy a hazai balettegyüttesek létszáma évről évre csökken. Annak idején a Győri Balett volt a legkisebb társulat, ma a második legnagyobbak vagyunk az Operaház után. Egyedülálló módon saját iskolánkban gondoskodunk az utánpótlás neveléséről. Őrültségnek tűnik, de balettóvodában foglalkozunk a legkisebbekkel. Elsősorban a zene és a tánc megszerettetéséről van szó, játékos formában, s nem tütüben rohangászó gyerekeket szeretnénk az iskolába küldeni. A balettoktatás végén a Győri Művészeti Szakközépiskola diplomáját adjuk át, s mind több növendékünk kap szerződést vezető táncegyütte-seinknél, illetve nyer felvételt a Táncművészeti Főiskolára. Két évvel ezelőtt adtunk otthont először a győri táncfesztiválnak, amiért többen óva intettek: megőrültem, hogy beengedek a városba kiemelkedő együtteseket. Úgy vélem, sohasem szabad félni a megmérettetéstől. Szeretnénk kétévente megrendezni az eseményt, s a hazai balettegyüttes-vezetők úgy döntöttek, hogy erre Győr a legalkalmasabb hely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.